• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Η Κύπρος στις μυλόπετρες του Ψυχρού Πολέμου (1960-1965)

Τέτοιες μέρες πριν από 60 χρόνια κατέρρευσαν οι Συμφωνίες της Ζυρίχης και ξεκίνησαν τα δεινά της Κύπρου. Η τουρκική εισβολή του 1974 ήταν προέκταση των γεγονότων του 1963-1964.

 

Οι συμφωνίες της Ζυρίχης ήταν ένας συμβιβασμός που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Δύσης στην ανατολική Μεσόγειο και σταθεροποιούσε τις σχέσεις τριών κρατών μελών του ΝΑΤΟ: της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αγγλίας.

 

Η επιβίωση της Ζυρίχης έβλαπτε τα συμφέροντα της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ενεθάρρυνε τον Μακάριο να τις ακυρώσει και να επιδιώξει κατάργηση των βρετανικών βάσεων.

 

Κάπως έτσι, η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ των υπερδυνάμεων και τσακίστηκε στις μυλόπετρες του Ψυχρού Πολέμου.

 

Το βιβλίο μου Η Πρώτη Διχοτόμηση κυκλοφόρησε πριν 20 περίπου χρόνια και υπήρξε τομή στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων του 1963-64. Σήμερα, το βιβλίο επανεκδίδεται ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με πολλά νέα στοιχεία. Πέρα από την πολιτική της Δύσης στο Κυπριακό, στη νέα του έκδοση το βιβλίο καλύπτει και τον εν πολλοίς άγνωστο ρόλο της Ρωσίας.

 

Η νέα έκδοση καλύπτει όλη την περίοδο των πρώτων χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 1960 μέχρι το 1965:

  • Αναλύει τα γεωπολιτικά δεδομένα της εποχής και τον ανταγωνισμό του Ψυχρού Πολέμου.
  • Τεκμηριώνει την πρόθεση του Μακαρίου να ακυρώσει τις συνθήκες της Ζυρίχης πριν αυτές εδραιωθούν.
  • Καταγράφει το ρόλο που διαδραμάτισαν στη σύγκρουση οι ακροδεξιές οργανώσεις Ακρίτας και ΤΜΤ υπό την επιρροή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών.
  • Περιγράφει τις συνθήκες κατάρρευσης της Ζυρίχης, τι πολεμικές συγκρούσεις και τις απειλές της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο.
  • Εξετάζει την προσπάθεια των ΗΠΑ για επίλυση του προβλήματος δια της ένωσης με εδαφικά ανταλλάγματα στην Τουρκία (Σχέδια Άτσεσον).
  • Αναφέρεται στην επιστράτευση του Γρίβα ως αντίδοτο στα ανοίγματα του Μακαρίου προς τη Μόσχα και στα σχέδια πραξικοπηματικής ανατροπής του.

Το βιβλίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον αθέατο ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης, όπου η Μόσχα υπόσχεται πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στον Μακάριο και ταυτόχρονα παζαρεύει μυστικά με την Τουρκία και την εξωθεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

 

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του βιβλίου είναι η τεκμηρίωση της διείσδυσης της σοβιετικής προπαγάνδας στον κυπριακό Τύπο της εποχής με σκοπό την υπόθαλψη της σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας και υπονόμευσης της συνοχής της ΝΑΤΟ.

 

 

Το βιβλίο, σε νέα σελίδωση και άρτια εκτύπωση, είναι διανθισμένο με φωτογραφικά ντοκουμέντα.

 

 

Η Πρώτη Διχοτόμηση

Στις Μυλόπετρες του Ψυχρού Πολέμου

ΚΥΠΡΟΣ 1960-1965

Αρ. σελίδων 430, τιμή 26 Ευρώ.

 

Μπορείτε να παραγγείλετε εδώ:


Μακάριος Δρουσιώτης

23/12/2023