• Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις | Κοινωνία

Λέλλος Δημητριάδης

Με φοβήθηκαν για πρόεδρο και με υπονόμευσαν ως δήμαρχο

Ο Λέλλος Δημητριάδης άκουσε την ομιλία του κ. Κληρίδη στη Βουλή την ημέρα της εγκατάστασής του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενθουσιάστηκε από τα ανοίγματα που έκανε προς τους Τουρκοκύπριους.  Θεώρησε την εξέλιξη αυτή ως μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.  Κάθησε, έγραψε μια ανοιχτή συγχαρητήρια επιστολή προς τον κ. Κληρίδη και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο να του τη δώσει.

 

Ο Λέλλος Δημητριάδης, ενδόμυχα πιστεύει πως μπορούσε να ήταν εκείνος που θα έκανε την ομιλία στη Βουλή ως ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, αν δεν παρενέβαινε ο «κακός δαίμονας» του προεκλογικού παρασκηνίου, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος «σκότωσε» την υποψηφιότητά του ως δήμαρχος Λευκωσίας, διότι τον φοβήθηκε πως θα έπαιρνε το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές…

 

Είδαμε στον Τύπο μια ανοικτή επιστολή προς τον κ. Κληρίδη, με αφορμή το άνοιγμά του προς τους Τουρκοκυπρίους την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.   Γιατί νιώσατε την ανάγκη να το κάνετε αυτό;

Με εντυπωσίασε το περιεχόμενο της δήλωσης Κληρίδη στη Βουλή και έγραψα αυτή την επιστολή.   Πήγα στο Προεδρικό, συγχάρηκα τον Πρόεδρο για την τόλμη του και του παρέδωσα την επιστολή.

 

Γιατί σας εντυπωσίασε μια απλή αναφορά του Προέδρου στους Τουρκοκυπρίους.

Δεν ήταν μια απλή αναφορά.   Σε αντίθεση με το υπόλοιπο μέρος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος μπήκε σε βαθύ νόημα και είπε με θάρρος ορισμένα πράγματα.

 

Και ήταν αυτό τόσο σπουδαίο γεγονός;

Εντυπωσιακό όχι, αλλά πρωτόγνωρο ναι.   Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε γεγονότα στα οποία δεν αναφέρονται οι πολιτικοί μας, αν και γνωρίζουν ότι είναι σωστά.  Είπε πως βλάψαμε ο ένας τον άλλο και ότι είναι καιρός να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να δούμε το μέλλον.

 

Θα λέγατε ότι ο κ. Κληρίδης επιστρέφει στη ρεαλιστική πολιτική;

Μπορεί να λεχθεί και αυτό.   Αλλά για μένα είναι πολύ πιο σημαντικό το γεγονός ότι επέλεξε να πει αυτά τα πράγματα εκείνη τη συγκεκριμένη ώρα, παρά το γεγονός ότι θα ήταν αρνητική η απάντηση Ντενκτάς.

 

Νομίζετε ότι το εννοεί, ή ήταν ένας διπλωματικός ελιγμός;

Όχι, πιστεύω ότι το εννοεί.

 

Τι είπατε στον Πρόεδρο όταν του επιδώσατε την επιστολή;

Ότι ήταν σημαντικά αυτά που είπε και ότι ανάλογα βήματα πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι που έχουν τις ίδιες απόψεις.   Διότι στην Κύπρο την κοινή γνώμη τη διαμορφώνουν οι εθνικιστικοί κύκλοι που φωνάζουν περισσότερο.  Οι υπόλοιποι παρακολουθούν και δεν αντιδρούν διότι φοβούνται.

 

Φοβούνται τι;

Όταν τα είπα αυτά τα πράγματα πριν από τριάντα χρόνια, δοκίμασαν να με σκοτώσουν.

 

Ενώ τώρα θα ξεθαρρέψουν…

Κοιτάξτε, το θεωρώ μια ευκαιρία ότι ο Πρόεδρος του κράτους θέλησε να εκφράσει αυτές τις απόψεις και ήθελα με την ενέργειά μου αυτή να δηλώσω παρών.

 

Πώς μπορεί να είστε και αύριο παρών;

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είναι δήμαρχος μιας πόλης που αποτελεί το μικρόκοσμο της Κύπρου και του προβλήματός της.   Όταν παραστεί ευκαιρία για το Κυπριακό, και πιστεύω ότι θα παραστεί, αυτή θα δοκιμαστεί πρώτα στη Λευκωσία.

 

Φαντάζομαι ότι όλες αυτές τις πρωτοβουλίες τις αναλαμβάνετε με την προσωπική σας ιδιότητα.

Όχι, ενεργώ ως δήμαρχος, αλλά όχι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.   Ο δήμαρχος έχει τη δική του πολιτική και εκλέγεται κατευθείαν από το λαό της πόλης.  Αυτό το αναγνωρίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έφερε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση.

 

Δεν έχετε πλέον πολιτικές φιλοδοξίες;

Κοιτάξτε, οι λεγόμενες πολιτικές μου φιλοδοξίες μεγαλοποιήθηκαν στο μυαλό του κ. Κυπριανού, όταν άρχισε να σκέφτεται περίεργα για μένα.   Στην πραγματικότητα, μέσα στη δική μου σκέψη δεν υπήρξαν ποτέ.

 

Δεν μπορείτε να το αποκρύψετε ότι θα σας ενδιέφερε η προεδρία.

Εγώ δεν είπα ποτέ σε κανέναν ότι ενδιαφερόμουν να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Ούτε όμως και το απορρίψατε.

Είπα, πως εάν εγειρόταν τέτοιο θέμα, γιατί όχι.   Δεν είναι όμως κάτι το οποίο επιδίωξα.

 

Ωραία, πώς παρενέβη ο κ. Κυπριανού για να ανακόψει αυτές τις, υπαρκτές ή μη, φιλοδοξίες;

Στελέχη του ΔΗΚΟ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δήλωναν ότι θα με ήθελαν ως υποψήφιο Δήμαρχο Λευκωσίας.   Σε κάποια στιγμή, δύο-τρεις μέρες προτού αναγγείλω την υποψηφιότητά μου, με πήρε στο τηλέφωνο ο κ. Κυπριανού και μου είπε να μην ενδιαφερθώ.

 

Με ποιο αιτιολογικό;

Έλεγε πως εκτιμούσε πως θα έχανα και θα είναι άσχημο.

 

Αλλά στην πραγματικότητα;

Καλά, δεν έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι με διάφορους τρόπους αποκεφάλιζε τον ένα πιθανό υποψήφιο μετά τον άλλο;

 

Για δήμαρχος θα βάζατε υποψηφιότητα και όχι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εάν κατέβαινα με την υποστήριξη όλων των κομμάτων και έπαιρνα 85%, ποια θα ήταν η θέση του κ. Κυπριανού, ο οποίος προαλειφόταν για υποψήφιος;   Δεν θα ήμουν πραγματικός κίνδυνος στις φιλοδοξίες του κ. Κυπριανού;

 

Πιστεύετε, λοιπόν, ότι ο κ. Κυπριανού υπονόμευσε την υποψηφιότητά σας για δήμαρχος, διότι φοβόταν πως θα κατεβαίνατε για Πρόεδρος.

Αυτό είναι η πραγματικότητα.    Ο κ. Κυπριανού δεν ήταν αμέτοχος στη δημιουργία αυτού του ρεύματος εναντίον μου.  Συνεργάστηκαν επίσης και μερικά στελέχη από το ΔΗΣΥ.  Υπήρξε ένα σχέδιο που αφορούσε τον επηρεασμό του ΔΗΣΥ προς την κατεύθυνση του ΔΗΚΟ, έχοντας υπόψη τις προεδρικές εκλογές.

 

Τι απαντήσατε στον κ. Κυπριανού όταν σας είπε να μην κατέλθετε ως υποψήφιος;

Εκνευρίστηκα και του είπα ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν θέλω να επαναλάβω εδώ.   Του είπα ότι θα υπέβαλλα υποψηφιότητα και να μην τολμήσει να με υποστηρίξει.  Βεβαίως, το ΔΗΚΟ εργάστηκε για να χάσω και συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών μου.

 

Συνεπώς, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών επηρέασε αρνητικά το ενδεχόμενο δικής σας υποψηφιότητας για την προεδρία.

Όχι ακριβώς έτσι.   Το αποτέλεσμα επηρέασε εκείνους που είχαν υπόψη τους το όνομά μου και όχι τις δικές μου σκέψεις.

 

Θέλετε να πείτε πως τελικά βάλατε υποψηφιότητα επειδή σας θύμωσε ο κ. Κυπριανού;

Δεν θέλω να αφήσω αυτή την εντύπωση.   Ενδόμυχα είχα τη σκέψη ότι θα ήταν μια κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό και ότι η παρουσία μου στο Δήμο Λευκωσίας θα είχε σημασία και για πολιτικούς λόγους.

 

Είναι αυτό που είπατε, πως η λύση θα δοκιμαστεί πρώτα στη Λευκωσία.

Ναι, η λύση θα δοκιμαστεί πρώτα στη Λευκωσία.   Και εγώ δεν θα φοβηθώ να υπηρετήσω αυτά τα οποία πιστεύω.  Δεν είναι ανάγκη να είμαι Πρόεδρος για να γίνουν αυτά τα πράγματα.

 

Η εκλογική αντιπαράθεσή σας με την κ. Μαραγκού ήταν πολιτική.

Η ανθυποψήφιός μου οδήγησε την αντιπαράθεση σε αμιγώς πολιτική, διότι η ίδια θεωρείται ως καθαρόαιμη ελληνοκεντρική.

 

Ενώ εσείς θεωρείστε νεοκύπριος…

Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι είμαι λιγότερο Έλληνας από τους λεγόμενους εθνικόφρονες.   Εγώ και όσοι άλλοι σκέφτονται όπως εμένα, είμαστε περισσότερο Έλληνες από τους εθνικιστές.

 

Σας ενοχλεί που σας λένε νεοκύπριο;

Εκείνο που με ενοχλεί είναι που αυτοί οι καθαρόαιμοι ελληνοκεντρικοί έχουν καταστρατηγήσει τις ελληνικές αρχές.  Έχουν καταπατήσει την υπέρτατη ελληνική αρχή, που είναι η δημοκρατία.  Δεν ανέχονται την άλλη άποψη.

 

Μετά από τόσα χρόνια δήμαρχος δεν βαρεθήκατε;   Γιατί δεν τα παρατάτε, να κάνετε και κάτι άλλο στη ζωή σας;

Εγώ πραγματικά ήθελα να φύγω από δήμαρχος.   Έκανα μάλιστα και συγκεκριμένες κινήσεις.  Αγόρασα γραφεία στην Ελλάδα και άρχισα να κινώ τις διαδικασίες για να επεκταθώ εκεί ως δικηγόρος.

 

Γιατί δεν το κάνατε;

Σας είπα ότι θέλω να συμβάλω από το πόστο αυτό στην προσπάθεια που θα γίνει για επίλυση του Κυπριακού

 

Πάντως στην Κύπρο οι άνθρωποι γαντζώνονται πάνω σε μια καρέκλα.   Δεν θέλουν να φύγουν.  Και όταν αναγκαστικά θα φύγουν, από κάπου προσπαθούν εκ των προτέρων να εξασφαλίσουν κάτι άλλο.

Δεν μπορεί να γίνει αυτός ο παραλληλισμός με τη δική μου περίπτωση, διότι κατά κάποιο τρόπο με έσπρωχναν για να είμαι υποψήφιος.   Είχα την εντύπωση πως σας έπεισα ότι ήμουν έτοιμος να επεκταθώ στην Ελλάδα.

 

Όλο και περισσότεροι Κύπριοι, να μην πω νεοκύπριοι, ανακαλύπτουν την Ελλάδα ως χώρο.

Εγώ την Ελλάδα την ανακάλυψα πριν από 45 χρόνια, όταν ήμουν φοιτητής και ξέρω περί τίνος πρόκειται.   Στην πράξη ακολουθώ πολλές ελληνικές αρχές και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.  Δεν μπορεί κανένας ηλίθιος να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Κυπρίων.


Μακάριος Δρουσιώτης

Φιλελεύθερος

08/03/1998