• Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Άρθρα | Οικονομία

Ποιος πήρε τη μίζα των τριών εκατομμυρίων;

Μόλις έχει κυκλοφορήσει η Β Έκδοση του Κράτος Μαφία. Στη νέα έκδοση περιλαμβάνεται ένα νέο κεφάλαιο για τα Χρυσά Διαβατήρια που ήταν η μεγαλύτερη μαφία στην οικονομική ιστορία αυτού του δύσμοιρου τόπου. Σήμερα η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» γράφει ότι παραμένει ανοιχτό για την Κύπρο το κεφάλαιο του Τζο Λό και αναφέρεται στις 300.000 της μίζας του αρχιεπισκόπου και στη διαδικασία δήμευσης της έπαυλης του.

 

Τα «ανοιχτά ζητήματα» είναι μικροπράγματα μπροστά στη μεγάλη απάτη της βιομηχανίας των διαβατηρίων και η υπόθεση του Τζο Λο προσφέρει την άκρη του νήματος για να φτάσουν οι αρχές στο μεγάλο ψάρι. Στο σχετικό κεφάλαιο καταγράφω πως ένα αόρατο χέρι, που όλοι ξέρουν σε ποιον ανήκει, ήταν πίσω από αυτή την απάτη. Εάν, λοιπόν υπήρχε κράτος, εάν υπήρχαν θεσμοί, εάν υπήρχε ΜΟΚΑΣ (που υπάγεται στο γενικό εισαγγελέα) και αν υπήρχε Κεντρική Τράπεζα, θα ακολουθούσε τη διαδρομή του χρήματος και έφτανε στον τελικό αποδέκτη των μιζών. Ο Τζο Λο πλήρωσε έξι εκατομμύρια για μια βίλα που μπορεί να στοίχισε λιγότερα από ένα εκατομμύριο. Στην πραγματικότητα αγόρασε διαβατήριο με τα κλεμμένα της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής απάτης στην ιστορία του οικονομικού εγκλήματος. Τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος εν γνώσει όλων, περιλαμβανομένης της ΜΟΚΑΣ, ότι ήταν κλεμμένα. Ένα ποσό τριών εκατομμυρίων, που δεν δικαιολογείται από την επένδυση, κατέληξε το 2016 στην εταιρεία που πούλησε το σπίτι στον Τζο Λόου. Αυτό το ποσό πρέπει να ήταν η μίζα του διαβατηρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα, υπό την πίεση των γεγονότων, έκανε έρευνα για τη διαδρομή των χρημάτων, αλλά το αόρατο χέρι βρήκε τον τρόπο και έκλεισε την υπόθεση... Όλη η εξαντλητική τεκμηρίωση υπάρχει στη νέα έκδοση του Κράτος Μαφία. Τα γεγονότα συνεχίζουν να επιβεβαιώνει τον τίτλο του βιβλίου…


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

19/03/2024