• Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Ιδού ο Νόμος που δεν εφαρμόζετε κ. Γρηγορίου 

Και μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Πουργουρίδη

Με αφορμή το βίντεο που έχω αναρτήσει για τις παρεμβάσεις στον Κούρη, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, παραδέχτηκε τις παρανομίες και είπε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν είναι ιδιωτικός οργανισμός για να πάρει άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

 

Κάνει λάθος ο κ. Γρηγορίου. Το κράτος έχει όλες τις εξουσίες να δράσει. Εκείνο που του λείπει είναι η βούληση.

 

Ο περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμος του 2010 ορίζει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στους ποταμούς. Ούτε ένα χαλίκι δεν μπορείς να σηκώσεις από τον ποταμό, πόσο μάλλον να τον μπαζώσεις με τόνους μπετόν.

 

Η παράγραφος 116 (8) του Νόμου, αναφέρει ότι σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία κατά παράβαση των όσων ορίζει ο Νόμος για την προστασία των ποταμών, «ο Διευθυντής [του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων] δύναται, αν κρίνει ότι δημιουργείται κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, ή περιουσία, ή το περιβάλλον, να αφαιρέσει, να μετατρέψει ή να κατεδαφίσει την εκτελεσθείσα εργασία, να επαναφέρει το υδατόρεμα στη φυσική του κατάσταση και να απαιτήσει από το πρόσωπο αυτό τα έξοδα στα οποία έχει υποστεί».

 

 

Παρέμβαση με αφορμή το βίντεο μου έκανε και ο δικηγόρος του επιχειρηματία Χρήστος Πουργουρίδης.

 

Θέλω να σχολιάσω δύο σημεία:

Παραδέχεται τις παρανομίες, αλλά ισχυρίζεται ότι παρανομούν και άλλοι κατά τον ίδιο τρόπο και ορθώς το κράτος κλείνει τα μάτια!

 

Περίεργη αντίληψη για την έννοια του Κράτους Δικαίου εκ μέρους του κ. Πουργουρίδη ο οποίος στο δημόσιο του λόγο διατυπώνει έντονες απόψεις κατά της διαφθοράς.

 

Το άλλο σημείο είναι η κατηγορία ότι ο υποφαινόμενος «απέκρυψε ότι έχει ιδιόκτητο σπίτι στις όχθες του φράγματος του Κούρρη και ότι έχει ως εκ τούτου άμεσο προσωπικό συμφέρον αναφορικά με τις καταγγελίες».

 

Όλος ο κόσμος το ξέρει ότι έχω σπίτι στο Σαϊττά το οποίο είναι 110 τ.μ. και έχει άδεια οικοδομής που αποκτήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις. Ούτε επεμβάσεις στον ποταμό έχω κάνει, ούτε καταπάτησα κρατική γη, ούτε επιχείρηση χωρίς άδειες λειτουργώ για να έχω ανταγωνιστικά συμφέροντα.

 

Το περασμένο καλοκαίρι εγκατέλειψα το σπίτι μου διότι ο πελάτης του κ. Πουργουρίδη μετέτρεψε ένα ειδυλλιακό τοπίο σε σεληνιακό.

 

Η διεκδίκηση της διατήρησης της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι δικαίωμα, δεν είναι ανταγωνιστικό συμφέρον κ. Πουργουρίδη.


Μακάριος Δρουσιώτης

06/06/2024