• Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις | Πολιτικοί - Κόμματα

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

"Δεν θα γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι"

Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε την εβδομάδα που πέρασε να αναστείλει τη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση κατηγόρησε το κόμμα ότι φυγομαχεί και εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτό. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επεξηγεί τους λόγους της απόφασής του και ερμηνεύει με το δικό του τρόπο τους λόγους της λύπης της κυβέρνησης. Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος ουδέποτε ενημερώνει το Εθνικό για τις αποφάσεις του, δεν έχει αντιληφθεί πού το πάει στο Κυπριακό και προειδοποιεί ότι η κατάσταση οδεύει προς τη διχοτόμηση, με απροσμέτρητες συνέπειες για όλο το νησί.

 

- Σας κατηγορούν ότι φεύγετε για να μην αναλάβετε ευθύνες, τώρα που προετοιμάζεται νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

 

- Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς, είναι η ατολμία μας να πάρουμε θέσεις. Άλλοι είναι που δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν τόσο για την πολιτική, όσο και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

 

- Το άλλο που σας αποδίδουν είναι ότι τορπιλίζετε την ενότητα.

 

- Μα για ποια ενότητα μιλούν, όταν από πρωίας μέχρι νυχτός, πέραν των σκόπιμων συστηματικών στρεβλώσεων των θέσεών μας, ακούς ότι είσαι πράκτορας των Αγγλοαμερικάνων, ότι μεταφέρεις στα ελληνικά τις θέσεις των Τούρκων, ότι θα επισκεφθείς την αυλή του Αρταξέρξη για να προδώσεις την πατρίδα σου, ότι είσαι νενέκος... Όλα αυτά συμβάλουν στην ενότητα; Εμείς πότε τους ανταποδώσαμε τους χαρακτηρισμούς που μας αποδίδουν; Ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους αποφύγαμε να κάνουμε αποκαλύψεις για το πόσο σοβαρά υπόψη λαμβάνει ο Πρόεδρος το Εθνικό Συμβούλιο, ακριβώς για να μην προκαλέσουμε ρήξη στο εσωτερικό μέτωπο.

 

- Δώστε μας ένα παράδειγμα, τώρα που έτσι κι αλλιώς υπήρξε η ρήξη με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

 

- Στις 10 Φεβρουαρίου 2004, στη διάσκεψη της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος έδωσε στον Κόφι Ανάν και στον Ντενκτάς τις εφτά δέσμες για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Δεν προηγήθηκε καμιά απολύτως διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο. Μας ανακοίνωσε τις θέσεις του μετά την επίδοσή τους.

 

- Δεν φαντάζομαι ότι αποχωρείτε το 2006 από το Εθνικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς του 2004.

 

- Όχι φυσικά, αλλά είναι μια σειρά από γεγονότα. Σας έδωσα ένα παράδειγμα που αφορά τους χειρισμούς σε ένα πολύ σημαντικό σταθμό του Κυπριακού. Η τακτική του Προέδρου να μη λαμβάνει υπόψη το Εθνικό Συμβούλιο, συνεχίζεται. Το σώμα κωδικοποίησε κάποιες θέσεις για αλλαγές στο συγκεκριμένο σχέδιο. Πόσος σεβασμός υπήρξε στις αποφάσεις αυτές; Τι ισχύει από την κωδικοποίηση; Οι θέσεις του Τζιωνή, τα όσα είπε πρόσφατα ο Λιλλήκας στη "Σημερινή" ότι θέλει άλλο σχέδιο; Οι θέσεις του ΔΗΚΟ, μήπως, που θεωρεί το σχέδιο νεκρό, ή της ΕΔΕΚ που ζητεί νέο σχέδιο που θα το πάρουμε στην Ευρώπη; Για να μην αναφερθώ στις θέσεις των μικρών κομμάτων που ακολουθούν πολιτική Παπαδόπουλου στο Κυπριακό...

 

Σύμπτωση με το ΑΚΕΛ

 

- Σημειώνω ότι δεν περιλαμβάνετε το ΑΚΕΛ στην κριτική σας.

 

- Είναι γεγονός ότι μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ υπάρχει σύμπτωση θέσεων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την κυβερνητική συμμαχία, όπου δεν υπάρχει καμιά σύμπτωση θέσεων μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, ή ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ.

Βέβαια, στο ΑΚΕΛ υπερέχουν οι κομματικές σκοπιμότητες του εθνικού συμφέροντος.

 

- Το κόμμα σας έθεσε ζήτημα πολιτικής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, ακόμη και διάθεση να ψηφίσει υποψήφιο πρόεδρο από το χώρο της Αριστεράς.

 

- Ήταν προσωπικές απόψεις του κ. Πουργουρίδη. Ήταν μια αντίδραση στην κατηγορία που εκτόξευσε το ΑΚΕΛ, ότι ο ΔΗΣΥ ενδιαφέρεται μόνο για να επανέλθει στην εξουσία. Ο κ. Πουργουρίδης είπε πως αν αυτό είναι που τους ανησυχεί, ας βρούμε κοινή συνισταμένη στο Κυπριακό και δεν έχουμε πρόβλημα ποιος θα είναι ο Πρόεδρος. Εμείς δεν έχουμε αλλεργία με ποιους θα συνεργαστούμε, εάν με αυτό εξυπηρετείται το κοινό καλό.

 

- Ο κ. Χριστόφιας αποδέχεται την πρόσκλησή σας για ενότητα και συνεργασία, αλλά μόνο στους κόλπους του Εθνικού Συμβουλίου.

 

- Για τον κ. Χριστόφια ενότητα είναι να χειροκροτούμε τον Πρόεδρο ακόμη κι όταν διαφωνούμε. Η ενότητα δεν είναι η σιωπή, αλλά η ανοχή της άλλης άποψης. Η ενότητα δεν μπορεί να καταργεί τη διαφωνία. Η διαφορετική άποψη είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας. Δεν είναι υγιές να έχουμε όλοι κοινές απόψεις. Μέσα από το διάλογο και την ανοχή, ο Πρόεδρος πρέπει να συγκροτεί μια θέση που θα τον εκφράζει εκείνον, αλλά θα σέβεται και τον άλλον που διαφωνεί. Ενότητα σημαίνει ανέχομαι τον άλλον και δεν του αποδίδω αλλότρια κίνητρα. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι συζητούμε τα αυτονόητα και χρειάζεται να προσδιορίσουμε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας μιας κοινωνίας.

 

Λυπούνται, αλλά...

 

- Θεωρείτε ανειλικρινή την έκφραση λύπης εκ μέρους της κυβέρνησης για την αποχώρησή σας από το Εθνικό Συμβούλιο;

 

- Όχι, είναι ειλικρινείς όταν λένε ότι λυπούνται, αλλά για άλλους λόγους από αυτούς που επικαλούνται. Λυπούνται διότι δεν θα έχουν μια παράταξη να τη βαράνε αθέμιτα. Διότι χάνουν το άλλοθι της ομοφωνίας. Εάν συνέλθει το σώμα χωρίς εμάς, θα διαφανεί πόσο διιστάμενες είναι οι απόψεις αυτών που κυβερνούν. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της λεγόμενης σύγκλισης θέσεων. Λυπούνται επειδή χωρίς τον ΔΗΣΥ δεν θα εξυπηρετηθούν τα κομματικά τους συμφέροντα στις επερχόμενες εκλογές, όπως θα το ήθελαν.

 

- Κι αν αύριο υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και σας καλέσει ο Πρόεδρος, θα αρνηθείτε να τον στηρίξετε;

 

- Δεν θα αρνηθούμε, όπως δεν το αρνηθήκαμε ποτέ μέχρι σήμερα, εφόσον θα είμαστε γνώστες της συγκεκριμένης στρατηγικής και του τελικού στόχου. Από τη στιγμή που διαπιστώνει κανένας ότι ο Πρόεδρος για τους όποιους λόγους δεν είναι ο ηγέτης που εκφράζει άποψη με σκοπό να βοηθηθεί στο σχεδιασμό της πολιτικής του, αλλά αντίθετα αποκρύπτει τις θέσεις του και ακούει μόνο απόψεις, και ιδιαίτερα όταν διαπιστώνεις την ανυπαρξία συγκεκριμένης πολιτικής, πώς να δώσεις και την αναγκαία στήριξη;

 

- Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος δεν έχει στρατηγική ή απλώς δεν την αποκαλύπτει;

 

- Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική διαχείρισης της ετυμηγορίας του λαού, έτσι ώστε να του προσφέρει καλύτερη λύση από εκείνη που απέρριψε. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οδεύουμε προς το πολύ χειρότερο. Κι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι στις επιπτώσεις των πολιτικών αδιεξόδων της σημερινής κυβέρνησης.

 

Τσιμεντώνεται η διχοτόμηση

 

- Αυτό που εσείς αποκαλείτε αδιέξοδα, για την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένη στρατηγική που θα αποδώσει καρπούς.

 

- Δεν ξέρω σε ποια στρατηγική αναφέρονται, αλλά αυτό που ο κόσμος εισπράττει είναι η συνεχής απογοήτευση. Έχουν περάσει δύο χρόνια από το δημοψήφισμα και ο κόσμος ζητά να μάθει πώς θα έρθουν οι καλύτερες μέρες. Εκείνο που διαπιστώνει είναι ότι τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν. Εκείνο που τσιμεντώνεται είναι οι περιουσίες, το μόνο που εδραιώνεται είναι η κατοχή και σταδιακά θα επέλθει η διχοτόμηση. Η τραγωδία είναι ότι καλλιεργείται ένα κλίμα, ότι είναι καλύτερες οι καθαρές λύσεις και δεν διαφωτίζεται ο λαός ότι αυτό θα είναι το τέλος του ελληνισμού στην Κύπρο.

 

- Θα σας πουν και πάλι ότι κινδυνολογείτε.

 

- Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε πως εάν χαθεί η συγκυρία της Ε.Ε., κι αν η Τουρκία πάρει άλλο δρόμο, δεν θα υπάρξει ποτέ λύση του Κυπριακού. Τα χρόνια αυτά που διανύουμε είναι τα πιο γόνιμα για να πετύχουμε μια καλή λύση, διότι η Τουρκία έχει τώρα απόλυτη ανάγκη την Ευρώπη. Σε μερικά χρόνια τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή. Η ανάπτυξη που έχουν πάρει τα κατεχόμενα θα τα καταστήσουν ελκυστικά στον εποικισμό. Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να αναζητήσουν διέξοδο στο νότο, θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και γιατί όχι τα πολιτικά τους δικαιώματα, όπως απορρέουν από το Σύνταγμα του '60. Οπόταν θα καταστούν αφέντες στο βορρά και συνέταιροι στο νότο, όπως έλεγε κάποτε ο κ. Παπαδόπουλος.

 

- Έχετε συναντήσει πολλές φορές κατ΄ ιδίαν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Δεν του θέσατε αυτούς τους προβληματισμούς; Πώς τους αντιμετωπίζει;

 

- Μπορεί να εκφράζει ανάλογες σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά ποτέ δεν είσαι βέβαιος αν αυτές είναι όντως οι θέσεις του. Πολλές φορές συμπίπτουν οι εκτιμήσεις για τους κινδύνους, όμως σε κάποια φάση του διαλόγου παίρνει τέτοιες θέσεις, που δεν σου επιτρέπει να εκτιμήσεις ότι η γραμμή που θα ακολουθήσει λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις παραμέτρους. Υπάρχει μια αύξουσα επιφυλακτικότητα, να αποκαλύψει τι είναι αυτό που αποτελεί την πολιτική διαχείρισης και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

 

- Δεν έχετε καθαρή αντίληψη πού το πάει;

 

- Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Ας το απαντήσουν αυτοί που συγκυβερνούν με τον Πρόεδρο. Ας πει το ΑΚΕΛ τι παρεμβάσεις κάνει και τι επίδραση έχουν στην πολιτική που ο Πρόεδρος εφαρμόζει, σε σχέση με τις θέσεις που το κόμμα αυτό άλλοτε υποστήριζε.

 

Μεταμορφώσεις

 

- Πάντως, το ΑΚΕΛ κατηγορεί εσάς για μεταμόρφωση.

 

- Δυστυχώς στον τόπο μας οι μνήμες είναι επιλεκτικές. Ξεκινήσαμε με σαφείς θέσεις του κ. Παπαδόπουλου ότι θα επιδιώκαμε περιορισμένες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, για να φτάσουμε στο τέλος στη θέση των Η.Ε. ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν όταν άρχιζαν οι συνομιλίες μεταξύ 3ου και 5ου σχεδίου. Αφού είχαμε τόσες πολλές ενστάσεις, γιατί τότε υποβάλαμε μόνο επτά δέσμες προτάσεων και δεν βάλαμε όλα όσα εκ των υστέρων ανακαλύψαμε ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν;

 

- Επομένως εισηγείστε να επαναφέρουμε το σχέδιο Ανάν, που είναι κατά τα λεγόμενά σας εθνική αυτοκτονία.

 

- Αυτή είναι η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Εγώ είπα πως εάν το επαναφέρουμε το σχέδιο ως έχει και πάλι θα το απορρίψει ο λαός και θα επέλθει μια για πάντα η διχοτόμηση, κάτι που ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία. Εξάλλου κανένας σήμερα δεν μας ζητά να επαναφέρουμε το σχέδιο ως έχει. Το καθήκον μας είναι να το βελτιώσουμε για να μπορεί να γίνει αποδεχτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν ήταν αυτή η εθνική μας στρατηγική από το 2002 μέχρι το 2004; Δεν ήταν ο Πρόεδρος που αποδέχτηκε το Ανάν 3 στη Χάγη με δύο όρους, δεν είναι ο Πρόεδρος που διαβεβαίωνε όλο τον κόσμο ότι θα επεδίωκε περιορισμένες μόνο αλλαγές;

 

- Τώρα, όμως άλλαξαν τα δεδομένα. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.

 

- Συμφωνώ. Τι κάνουμε για να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα δεδομένα; Υπάρχει ωφέλιμος χρόνος που αν τη δεδομένη στιγμή τον αξιοποιήσεις μπορείς να πετύχεις πολύ περισσότερα, από το αν τον αφήνεις να περνά ανεκμετάλλευτος, αναμένοντας τη λύση σε βάθος χρόνου. Αν εκμεταλλευόμασταν τη 17η Δεκεμβρίου ή έστω την 3η Οκτωβρίου, όπως εμείς εισηγηθήκαμε, και δέναμε το Κυπριακό με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, θα πετυχαίναμε σαφώς πιο βελτιωμένη λύση από εκείνη που απερρίφθη. Αν ακόμα, έστω, αξιοποιούσαμε το χρόνο μέχρι το τέλος του 2006, όταν θα αξιολογηθεί η Τουρκία, και πάλι θα είχαμε να κερδίσουμε. Το 2006 φεύγει ο γενικός γραμματέας, το 2007 έχουμε εκλογές στην Τουρκία, ακολούθως είναι προεκλογικό έτος στην Κύπρο και την Ελλάδα. Όσο περνά ο χρόνος τόσο μεγαλώνει το ρίσκο εκτροχιασμού της Τουρκίας από την Ευρώπη.

 

- Θα σας απαντήσει κανείς, τι θα απογινόταν η Κύπρος εάν αποδεχόταν το σχέδιο και καταρρεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πριν από την πλήρη εφαρμογή της;

 

- Εάν καταφέρναμε να λύσουμε το Κυπριακό το 2004, και το κεκτημένο εφαρμοζόταν σε όλο το νησί, θα ήταν δύσκολο έως αδύνατο για την Τουρκία να υπαναχωρήσει σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Ο κρίσιμος χρόνος είναι οι μεταβατικές περίοδοι, όπου η Τουρκία θα βρισκόταν υπό την αυστηρή παρακολούθηση της Ε.Ε. Το εφιαλτικό σενάριο είναι να καταρρεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με άλυτο το Κυπριακό. Η επιλογή της λύσης σε βάθος χρόνου, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον κίνδυνο αυτό που είναι θανάσιμος για την Κύπρο.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

26/02/2006