Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
ΑΚΕΛ
ΔΗΚΟ
Προεδρία Κληρίδη
Προεδρία Παπαδόπουλου
Διάφορα
Τάσσος Παπαδόπουλος
Εκκλησία
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

Συμμετοχή υπό λογοκρισία!

Προβληματική η παρουσία της Κύπρου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας


Η Κύπρος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετέχει σ' ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αυτό της Βενετίας (30 Αυγούστου - 9 Σεπτεμβρίου), με την ταινία του Πανίκου Χρυσάνθου «Ακάμας».

 

Ωστόσο, η συμμετοχή αυτή ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί, διότι το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, που ως χορηγός έχει 20% συμμετοχή στην παραγωγή της ταινίας, με επιστολή του στον Χρυσάνθου τον προειδοποιεί να μην προχωρήσει στη δημόσια προβολή της, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει νομικά μέτρα! Κι αυτό διότι απαιτεί από τον δημιουργό της ταινίας ν' αφαιρέσει μια σκηνή, την οποία θεωρεί προσβλητική για τον αγώνα της ΕΟΚΑ!

 

Ο Πανίκος Χρυσάνθου εκλαμβάνει την απόφαση αυτή του υπουργείου ως απόπειρα λογοκρισίας της ταινίας του και αρνείται να συμμορφωθεί: «Πήρα μια επιστολή από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με την οποία επικαλείται διάφορα νομικά ζητήματα, αλλά έχει καταφανή σκοπό να λογοκρίνει την ταινία. Μετά που η ταινία έγινε αποδεκτή για συμμετοχή στο φεστιβάλ της Βενετίας ενημέρωσα γραπτώς το υπουργείο. Υστερα πήρα νέα επιστολή με την οποία, στην ουσία, προσπαθούν να μου απαγορεύσουν να προβάλω την ταινία. Και φυσικά δεν θα συμμορφωθώ. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς μια ταινία, όταν αποδέχεται υποδείξεις λογοκρισίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός για έναν σκηνοθέτη από το να συνεργάζεται με τους λογοκριτές».

 

Η απόφαση για τη λογοκρισία της ταινίας λήφθηκε ερήμην του δημιουργού της. «Δεν αποδέχτηκαν καν εισήγησή μου να συζητήσουμε μαζί το θέμα και να τους εξηγήσω τη δική μου θέση. Μόνοι τους συνεδρίασαν, μόνοι είδαν την ταινία και μόνοι αποφάσισαν», αναφέρει ο Χρυσάνθου στην «Ε».

Ο πρωταγωνιστής Χρήστος Γκραίκο, Κύπριος που μεγάλωσε στην Αγγλία, στο ρόλο του Ομέρη, με την Πόπη Αβραάμ στο ρόλο της μητέρας του.

 

Στραγγαλισμός

 

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να μην εγκρίνει την ταινία -έστω κι αν προκρίθηκε σ' ένα από τα τρία μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ- έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στο δημιουργό της και ο κίνδυνος η ταινία να μην είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα είναι υπαρκτός. Ο Χρυσάνθου βρίσκεται τώρα στην Ουγγαρία όπου εργάζεται για την ολοκλήρωση της ταινίας στο κινηματογραφικό εργαστήριο και την παραγωγή της τελικής κόπιας. Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του Τμήματος Κινηματογράφου, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χρηματοδοτεί τις κόπιες όλων των κυπριακών ταινιών, που ανέρχεται στις 30.000 λίρες. Η ταινία «Ακάμας» είναι η πρώτη που θα προβληθεί σ' ένα μεγάλο Φεστιβάλ και η μόνη που δεν χρηματοδοτείται για πολιτικούς λόγους.

 

Ο Χρυσάνθου δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς τη βοήθεια του υπουργείου και αναζητεί απεγνωσμένα χορηγό, για να εξασφαλίσει τα 50.000 ευρώ που χρειάζεται, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις μίνιμουμ οικονομικές του υποχρεώσεις, έτσι ώστε η ταινία να μπορέσει να προβληθεί στο Φεστιβάλ.

 

 

Πόλεμος από νωρίς

 

Ο Χρυσάνθου εργάζεται για την ταινία αυτή για μία και πλέον δεκαετία. «Για να την ολοκληρώσω ζούσα όπως ο Θεόφιλος», έλεγε παλαιότερα σε ομήγυρη φίλων. Ομως ήταν απόλυτα βέβαιος ότι η ταινία του θα πήγαινε σ' ένα Φεστιβάλ, που είναι το όραμα κάθε νέου σκηνοθέτη. Τώρα, που το όραμα πραγματοποιήθηκε, αντί επαίνου αντιμετωπίζει την εκδίκηση του κράτους διότι είναι εκτός γραμμής.

 

Υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι η ταινία υπονομεύθηκε διότι ενοχλούσαν τα πολιτικά της μηνύματα. Από τον περασμένο χρόνο, κι ενώ η ταινία ακόμη γυριζόταν, άρχισε μια εκστρατεία από τα ΜΜΕ για απαξίωσή της, με τον ισχυρισμό ότι παρουσίαζε τον ήρωα τής ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη δολοφόνο. Η ταινία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Παλληκαρίδη, πέραν τού ότι ένας από τους ήρωές της έχει το ψευδώνυμο Ευαγόρας, που είναι το πραγματικό όνομα του Παλληκαρίδη. Μάλιστα, συγκεκριμένος αγωνιστής της ΕΟΚΑ έγραψε άρθρο σε τοπική εφημερίδα τής Πάφου πως είχε διαβεβαιώσεις από ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο ότι δεν θα επέτρεπε να προβληθεί αυτή η ταινία.

Σκηνή από την ταινία: «Διχοτόμηση ή θάνατος» έχουν γράψει στον εγκαταλειμμένο τηλεφωνικό θάλαμο

 

Επίσημα το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κατήγγειλε τον Χρυσάνθου ότι παραβίασε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει, προκειμένου να πάρει κρατική επιχορήγηση, επειδή η ταινία του είναι μεγαλύτερη κατά 10 λεπτά. Επίσης, του ζήτησαν να κοπεί μια σκηνή που αφορά μια εκτέλεση ενός προδότη σε μια εκκλησία και να διευκρινιστεί στο σενάριο ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν όντως προδότης και όχι θύμα σκοπιμοτήτων.

 

«Ολα αυτά είναι νομικισμοί. Δεν υπάρχει τίποτα στην ταινία που είναι εκτός συμβολαίου, το ζήτημα είναι πολιτικό», αναφέρει ο Χρυσάνθου. Κάποιοι στην κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι ενοχλημένοι επειδή στην ταινία αναδεικνύεται το πρόβλημα αποδοχής ενός Τουρκοκύπριου νέου από την οικογένεια μιας Ελληνοκύπριας που θέλει να τον παντρευτεί. «Αυτή είναι μια κοινωνική πραγματικότητα. Πόσοι Ελληνοκύπριοι, σήμερα, θα έδιναν την κόρη τους σ' έναν Τουρκοκύπριο; Συνεπώς, με το να στραγγαλίσει την ταινία, η κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα».

 

Εάν θα ήθελε κανείς να δώσει πολιτικό στίγμα στην ταινία θα έλεγε πως εκφράζει την άποψη της Αριστεράς για την κυπριακή ιστορία. Ωστόσο, παρά τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη σημερινή κυβέρνηση, η ταινία του Χρυσάνθου βρήκε μηδενική υποστήριξη. Στην τριμερή υπουργική επιτροπή, που είδε και αξιολόγησε την ταινία, περιλαμβανόταν και ο υπουργός Εσωτερικών του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου.

 

Η ταινία «Ακάμας», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πανίκου Χρυσάνθου, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κύπρο. Είναι συμπαραγωγή Κύπρου, Ουγγαρίας και Τουρκίας, ενώ ο συμπαραγωγός είναι Τουρκοκύπριος που ζει στην Κωνσταντινούπολη. Η ταινία επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με 20%, το ταμείο Eurimage της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ελληνική Τηλεόραση, ενώ μεγάλο κόστος επωμίσθηκε και ο Πανίκος Χρυσάνθου με προσωπικά δάνεια.

 


 

Η υπόθεση

 

Ερωτας με φόντο την κυπριακή ιστορία

 

Κύπρος, δεκαετία του '50: Ενας Τουρκοκύπριος, ο Ομέρης, είναι παραπαίδι σ' έναν Ελληνοκύπριο βοσκό. Ερωτεύεται την κόρη του, αλλά εκείνη, που θέλει να παντρευτεί έναν αγωνιστή, είναι δοσμένη σ' έναν αντάρτη της ΕΟΚΑ, που έχει το ψευδώνυμο Ευαγόρας. Ο Ομέρης, για να την κερδίσει, αποδέχεται να βοηθήσει την ΕΟΚΑ, να γίνει κι αυτός ήρωας στα μάτια της Ροδούς. Τελικά, ο Ευαγόρας προδίδεται από έναν Ελληνοκύπριο καταδότη και δολοφονείται από τους Αγγλους. Ο Ομέρης καταφέρνει και γίνεται τελικά ο ήρωας της Ροδούς, όμως βιώνουν τον έρωτα τους με φόντο την πολυτάραχη κυπριακή ιστορία: ΕΟΚΑ, ανεξαρτησία, συγκρούσεις του 1963, πραξικόπημα, εισβολή και διαχωρισμός των Ελλήνων από τους Τούρκους.

 

Οι δύο νέοι παντρεύονται, αλλά ο Ομέρης δεν γίνεται αποδεχτός από την οικογένεια της Ροδούς, ενώ η τοπική κοινωνία εξεγείρεται εναντίον τους. Οι δύο νέοι βρίσουν καταφύγιο στο χωριό του Ομέρη. Το 1975 αρνούνται ν' ακολουθήσουν τους Τουρκοκύπριους που φεύγουν στο βόρειο τμήμα του νησιού και επιλέγουν να ζήσουν, εντελώς μόνοι, σαν εξόριστοι, σ' ένα εγκαταλειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό. Η ταινία, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γυρισμένη στην περιοχή του Ακάμα και είναι μια ωδή στην κυπριακή φύση.


Μακάριος Δρουσιώτης

08/08/2006

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα