• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις | Κοινωνία

ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

"Να πέσουν οι μάσκες του Κυπριακού"

Η διχοτόμηση θα γίνει με πολύ σκληρό τρόπο και χωρίς να πάρουμε τίποτε

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, έδωσε τις προάλλες συνέντευξη Τύπου και εξέφρασε την αγωνία του για τα αδιέξοδα στο Κυπριακό. Επικοινωνήσαμε μαζί του και τον ρωτήσαμε εάν ήταν αυτή παρέμβαση για τις προεδρικές κι αν ετοιμάζεται να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Απάντησε πως τίποτα δεν ισχύει από αυτά. Ως Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, θα μείνει έξω από τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να εκφράζει την άποψή του. Του προτείναμε μια συνέντευξη και ανταποκρίθηκε θετικά. Μίλησε με τόλμη και θάρρος για το Κυπριακό και τις αγκυλώσεις του, τα ΜΜΕ και το ρόλο τους, καθώς και για τη σχέση της κοινωνίας με το πολιτικό πρόβλημα.

 

Το 2004 απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν. Όπου να'ναι μπαίνουμε στο 2008. Πού στεκόμαστε στο Κυπριακό;

 

- Η εσωτερική μας πολιτική έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Θεωρούν ορισμένοι το σχέδιο Ανάν σαν μια "Φλέβα Χρυσού" άντλησης προσωπικών, πολιτικών και κομματικών κερδών. Αναμένουν - τουλάχιστον αυτό τους έχουν πει οι επικοινωνιολόγοι - πως όσο αυτή η φλέβα διαθέτει καλά αποθέματα, θα έχουν ένα δυνατό χαρτί για τις προεδρικές εκλογές.

 

Η θέση είναι πως η Κυβέρνηση αντιστέκεται με σθένος στην προσπάθεια των ξένων να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν.

 

- Και ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως δεν τους βολεύει τους ξένους η υφιστάμενη κατάσταση; Γιατί να θέλουν να λύσουν το Κυπριακό;

 

Για να εξυπηρετήσουν την Τουρκία.

 

- Ωραία, να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Πέστε ότι εγώ είμαι Αμερικανός και θέλω να εξυπηρετήσω την Τουρκία. Υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση από το στάτους κβο, ιδιαίτερα μετά την απαλλαγή της Τουρκίας από την ευθύνη της εισβολής; Υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση από το πιστοποιητικό καλής συμπεριφοράς που της έχουμε δώσει; Από του να ζητούμε από το θύτη να αναγνωρίσει το θύμα; Να μιλούμε για ένα πρωτόκολλο για τα λιμάνια, εκεί που έπρεπε να μιλάμε για τα στρατεύματα κατοχής για τα οποία κανένας δεν συζητά; Ρωτώ: γιατί οι ξένοι που θέλουν να εξυπηρετήσουν την Τουρκία να θέλουν λύση και να μην θεωρούν την κατάσταση όπως είναι σήμερα ως ιδανική λύση;

 

Συνωμοσίες

 

Η Κυβέρνηση δείχνει να έχει την αντίληψη πως οι ξένοι μας τιμωρούν για το σχέδιο Ανάν και πως αυτή είναι η αιτία των κακών που κατατρύχουν την Κύπρο.

 

- Έχουμε μια εδραιωμένη νοοτροπία στην Κύπρο, κάθε δική μας ανεπάρκεια και αποτυχία να την αποδίδουμε σε συνωμοσία των ξένων, πάντοτε σε συνεργασία με τους δικούς μας. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τη θεωρία της ξένης συνωμοσίας, η Κυβέρνηση της Συρίας, οι δικαστές του ΕΔΑΔ, οι Ιταλοί Βουλευτές, ο Καρέρας που τραγούδησε στη Σαλαμίνα, η ποδοσφαιρική ομάδα του Λούτον και αρκετοί άλλοι, έχουν συντονιστεί για να πλήξουν τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Εγώ που έχω διαβάσει χιλιάδες αστυνομικά μυθιστορήματα, δεν έχω συναντήσει τόσο ευφάνταστο σενάριο συνωμοσίας. Εκτός κι αν πρόκειται για το τέλειο έγκλημα της διχοτόμησης της Κύπρου, χωρίς ένοχους μεταξύ μας. Κι εμείς, όπως πάντα, "κούππα άπαννη".

 

Αυτή η συνωμοσιολογία εκτρέφεται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ την καταναλώνει με ευχαρίστηση η κοινωνία, οπόταν δεν είναι πιο ευρύ το ζήτημα;

 

- Συμφωνώ ότι έχουμε ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Όμως θίξατε ένα ζήτημα για το οποίο έχω έντονες απόψεις. Η Κύπρος σήμερα, και το λέγω με όλο το θάρρος, ελέγχεται από τρία- τέσσερα συγκροτήματα ΜΜΕ. Κάναμε ένα μεγάλο λάθος όταν περάσαμε νομοθεσία για την παραχώρηση αδειών σε ιδιώτες, χωρίς προηγουμένως να ιδρυθεί ένας αποτελεσματικός φορέας ελέγχου που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η μόνη ελπίδα για αντικειμενική ενημέρωση είναι το ΡΙΚ, όμως, δυστυχώς, το κρατικό ίδρυμα ευνοεί πάντα την εκάστοτε Κυβέρνηση.

 

Θα σας πουν ότι συνωμοσιολογείτε.

 

- Όχι, εν πλήρη συνειδήσει υποστηρίζω ότι η μόνη υπαρκτή συνωμοσία που υπάρχει είναι αυτή των ΜΜΕ να επιβάλουν το λόγο και τα επιχειρήματα των ευνοούμενων. Η χειρότερη μορφή συνωμοσίας είναι αυτή της σιωπής. Δηλαδή, να μη δίνεται το βήμα σε αυτούς που έχουν αντίθεση άποψη. Στην Κύπρο δεν πολεμούν μόνο αυτούς που διαφωνούν, τους αφαιρούν το βήμα. Κάποιος, για να εκφράσει άποψη, πρέπει να προσκυνήσει τους "κυρίους" που ελέγχουν την ενημέρωση και σε μεγάλο βαθμό να πει αυτά που θέλουν εκείνοι ή τουλάχιστον δεν διαφωνούν και είναι πειστικοί. Αν ακολουθεί κάποιος άλλη γραμμή, τότε του αφαιρείται ο λόγος ή αποκόπτουν επιλεκτικά.

 

Ψεύτικα συνθήματα

 

Δεν είναι κάπως απόλυτο αυτό; Ισχυρίζεστε ότι όσοι εμφανίζονται στην τηλεόραση εκφράζουν τις απόψεις των καναλαρχών;

 

- Σίγουρα δεν είμαι απόλυτος. Ρίχνουν όμως το βάρος εκεί που θέλουν. Κοιτάξετε. Καλούν και κόσμο για να τηρούν κάποια προσχήματα ή να έχουν το άλλοθι της αντικειμενικότητας. Όμως, η γραμμή που περνούν μέσα από την αξιολόγηση, την έκταση και την έμφαση που δίνουν σ' ένα γεγονός εξυπηρετεί τη δική τους προσωπική ατζέντα, που συχνά ταυτίζεται, ειδικά στο εθνικό θέμα, με την επίσημη γραμμή. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ο υγιής δημοκρατικός διάλογος που θα έθετε ενώπιον του λαού τα πραγματικά διλήμματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Αντί των διλημμάτων τίθενται ενώπιόν του τα ψεύτικα συνθήματα. Το προσφυγικό, για παράδειγμα, θέμα γι' αυτούς τοποθετείται κάπου περίπου πριν από τα Αθλητικά και τον Καιρό, όσον αφορά προτεραιότητες.

 

Ποια είναι τα διλήμματα και ποια τα συνθήματα;

 

- Τα συνθήματα είναι πως υποστηρίζουμε λύση διζωνικής ομοσπονδίας, όμως οι πράξεις μας απέχουν πολύ από τις διακηρύξεις μας. Αντί άλλα να λέμε και άλλα να πράττουμε, καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε τι επιδιώκουμε. Πρέπει να πέσουν οι μάσκες στο Κυπριακό.

 

Και τα διλήμματα;

 

- Το δίλημμα είναι σαφές: θέλουμε λύση επανένωσης της Κύπρου, κάτι που σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δηλαδή κάποια παραχώρηση εξουσιών; Εάν ναι, να υποβάλουμε μια αξιόπιστη πρόταση. Γιατί αυτό το κρυφτούλι με το χρόνο; Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί οι δύο κοινότητες. Να το πουν. Εάν πιστεύουν ότι θα πρέπει να μπει σιγά- σιγά η ιδέα της διχοτόμησης για να είναι ανώδυνη, να το ξέρουν πως δεν θα είναι ανώδυνη. Η διχοτόμηση θα γίνει με πολύ σκληρό τρόπο και χωρίς να πάρουμε τίποτε.

 

Τα εισαγωγικά

 

Μια από τις πιο μεγάλες δυσκολίες του Κυπριακού είναι ότι ο κόσμος δεν συνειδητοποίησε τι σημαίνει ομοσπονδία.

 

- Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι ομοσπονδία σημαίνει κάποια συμμετοχή στην εξουσία και των δύο κοινοτήτων. Ο κόσμος μας δεν συνειδητοποίησε ακόμη τι ήταν η Ζυρίχη. Είχα μια συζήτηση με νέους ανθρώπους, που δεν ήξεραν καν ότι ο ξεχωριστός Δήμος Αμμοχώστου υπάρχει στο Σύνταγμα της Ζυρίχης.

 

Να βάλω εισαγωγικά στο Δήμο Αμμοχώστου;

 

- Εγώ λέγω ότι δεν τους αναγνωρίζουμε και να βάλω όσα εισαγωγικά θέλετε. Στο εξωτερικό, ποιους αναγνωρίζουν; Όταν μπεις στο ίντερνετ, δυστυχώς, μια Αμμόχωστος υπάρχει, η εντός των τειχών τουρκική συνοικία. Την υπόλοιπη πόλη την παρουσιάζουν σαν μερικές περιοχές που κτίστηκαν σε περιουσίας του Εβκάφ και πως το ζήτημα θα ρυθμιστεί με τη λύση του Κυπριακού. Εμείς δεν υπάρχουμε κι είναι για αυτά που φωνάζω ότι παραμελήσαμε τη διαφώτιση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Χρειάζεται να πρωτοστατήσει η Πολιτεία για την έντονη παρουσία των προσφυγικών Δήμων στο ίντερνετ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κονδύλια γι' αυτά.

 

Περιγράφετε την κατάσταση με πολύ μελαγχολικό τόνο. Είναι η εικόνα τόσο μαύρη;

 

- Δυστυχώς είναι. Υπάρχει ένας θυμός και μια οργή για το πώς υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κόσμου. Τοποθετήσαμε ένα μεγάλο κυρτό καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας όπως τον έχουν σχεδιάσει οι επικοινωνιολόγοι. Αυτή η εικόνα είναι πλασματική και δεν έχει καμία σχέση για το πώς μας κοιτά ο έξω κόσμος. Όποιος βγει από τον Κύπρο, διαπιστώνει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

 

Αυτή η μαυρίλα δεν αποτυπώνεται στην κοινωνία, που μάλλον έχει την αίσθηση ότι πάμε καλά.

 

- Πράγματι, υπάρχει μεγάλη ανοχή του κόσμου, όχι μόνο προς τη σημερινή, αλλά προς όλες τις Κυβερνήσεις. Την κοινωνία μας τη χαρακτηρίζει η δουλοπρέπεια προς αυτούς που τον κυβερνούν. Είναι κι αυτό κατάλοιπο των αιώνων δουλείας σ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας. Έχει ευθύνη ο λαός, επειδή θέλει να ακούει μόνο καλά. Δεν μας απασχολεί το αύριο. Μόνο το σήμερα, πόσο πάνω πήγαν τα οικόπεδα, τα σπίτια μας και οι επενδύσεις μας.

 

Πατριδοκάπηλοι

 

Δεν έχει όλος ο λαός οικόπεδα και επενδύσεις.

 

- Μιλάω γι' αυτούς που βολεύονται με το status quo. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι πρόσφυγες που δεν αποκαταστάθηκαν και προσπαθούν να κάνουν κάποια ρύθμιση, επειδή δεν τους συμπαραστάθηκε όσο έπρεπε η Πολιτεία. Εμείς τους βλέπουμε αφ' υψηλού και τους χρίζουμε προδότες. Εγώ διαφωνώ με αυτούς που καταφεύγουν στην επιτροπή περιουσιών, όμως, πολύ εύκολα εκδίδουμε πιστοποιητικά προδοσίας και πατριωτισμού, ενώ τα μόνα πιστοποιητικά που νομιμοποιούνται είναι αυτά του πατριδοκάπηλου.

 

Πάντως, πιστοποιητικά μοιράζουμε και στους ξένους. Όσοι μας υπέδειξαν ότι σφάλλουμε στην αντίληψή μας για το Κυπριακό, τους χρίσαμε φιλότουρκους.

 

- Είναι θλιβερές αυτές οι διαπιστώσεις. Εμένα με στεναχωρεί το γεγονός ότι ειλικρινείς μας φίλοι μας έχουν εγκαταλείψει και απομακρύνθηκαν. Για παράδειγμα, η κ. Ρόττε. Πόσα έκανε αυτή η γυναίκα για την Κύπρο και τώρα είναι απογοητευμένη μαζί μας; Ή ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος όταν μιλούσε για ένταξη, ακόμη και χωρίς λύση ή για τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ήταν ο ήρωάς μας. Ίσως του έδωσαν κάποιες υποσχέσεις ο κ. Κληρίδης ή ο κ. Παπαδόπουλος, εγώ δεν ξέρω, και δεν τις υλοποίησαν. Δεν φταίει ο άνθρωπος αν αισθάνθηκε απατημένος. Αντιλήφθηκα σε κάποιο δελτίο ειδήσεων μια σκανδαλοθηρική διάθεση και χαιρεκακία αναφορικά με προσωπικά οικογενειακά προβλήματα που είχε ο Φερχόιγκεν και το θεώρησα απαράδεκτο.

 

Η βεντέτα

 

Από την εθνική υπερηφάνεια των συμπατριωτών μας;

 

- Μάλλον από επιπολαιότητα. Είναι δουλειά δική μας τα προσωπικά του Φερχόιγκεν και να χαιρεκακούμε επειδή διαφώνησε με τις επιλογές μας; Είναι αυτή προσέγγιση προς τους ξένους; Αυτό το είδος της βεντέτας με όλους όσοι διαφωνούν μαζί μας για πόσο θα τη συνεχίσουμε; Πείτε πως διαφωνούμε με τους προσωπικούς μας αντιπάλους και με το σύστημα που έχουμε αναπτύξει τους ταλαιπωρούμε. Θα κάνουμε το ίδιο και με τους ξένους; Βέβαια, εμείς που το κάνουμε, μπορεί να αισθανόμαστε άνετοι, επειδή έχουμε δόξα και πλούτη, ο λαός μας όμως τρώει ξύλο. Δεν μπορεί να τις τρώει ο λαός για τις δικές μας βεντέτες.

 

Όπως είπατε, έχει κι ο λαός τις ευθύνες του. Έχει την εντύπωση ότι ξένος ίσον συνωμότης.

 

- Έτσι τον έχουμε διαπαιδαγωγήσει. Να βλέπει παντού εχθρούς. Μα δεν είμαστε εμείς που ζητούμε από τους ξένους να μας λύσουν το Κυπριακό; Μόλις προσπαθήσουν να αναλάβουν μια πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη σύναξη στη Νέα Υόρκη, αρχίζουμε να μιλούμε για συνωμοσία ή για περίεργες συναντήσεις. Μας έχουν πάρει είδηση οι ξένοι και δεν μας πλησιάζουν.

 

Η εντύπωση που έχουμε, είναι η αντίθετη. Ότι μας πιέζουν να δεχτούμε νόθες λύσεις.

 

- Τι πάει να πει νόθες λύσεις; Όταν μιλάμε για λύση, ξέρουμε τι ζητούμε; Μήπως μας έχουν φέρει ένα δίσκο με είκοσι λύσεις για να διαλέξουμε σαν να ήταν επιδόρπιο, την καλύτερη;

 

Η κάθε λύση έχει ένα περιεχόμενο. Εμείς τη θέλουμε λειτουργική και βιώσιμη.

 

- Είπα προηγουμένως ότι πρέπει να πέσουν οι μάσκες στο Κυπριακό και να δούμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλαμε να είναι. Πέραν των σχεδίων λύσης, είτε αυτά λέγονταν Δέσμη Ιδεών Γκάλι, είτε Ανάν, που τώρα έχουν τελειώσει, είναι ζήτημα νοοτροπίας. Είναι εντελώς λανθασμένη η νοοτροπία μας. Κάποιο σοβαρό λάθος υπάρχει στην αντίληψή μας και στη νοοτροπία μας στο Κυπριακό. Αν δεν το εντοπίσουμε και δεν το διορθώσουμε αυτό το λάθος, δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης, που να θέτει πρώτα και κύρια την μελλοντική επιβίωση του λαού μας. Ζούμε περισσότερο στο παρελθόν και στην κοινωνία του '60 και δεν δίνουμε το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου με ευρωπαϊκό όραμα, με πίστη στο μέλλον, χωρίς τα συμπλέγματα του παρελθόντος.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

14/10/2007