• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα | Η άλλη Πλευρά

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ τέλος, αποφάσισε ο Ταλάτ με υπόδειξη Ε.Ε.

Με ταυτότητα στα κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι

Από σήμερα οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας την πολιτική τους ταυτότητα και όχι με διαβατήρια, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.  Η απόφαση για κατάργηση της επίδειξης διαβατηρίων λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή από το «υπουργικό συμβούλιο», αλλά η εφαρμογή της ανεστάλη κατόπιν αντιδράσεων του στρατού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, ο στρατός έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία που τελεί υπό τη διοίκησή του να μην εφαρμόσει το μέτρο. Τελικά, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπαναχώρηση, ο «πρωθυπουργός» Ταλάτ ανακοίνωσε προσωπικά ότι από σήμερα Τετάρτη οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα χωρίς διαβατήρια.

 

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως υπάρχει μια καλυτέρευση σε ό,τι αφορά το θέμα της διάβασης των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, αλλά αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. «Προσβλέπουμε στην πλήρη και ελεύθερη διακίνηση όλων των Κυπρίων πολιτών σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τερματισμό της κατοχής με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση», είπε.

 

Η «κυβέρνηση» Ταλάτ πήρε την απόφαση αυτή κατόπιν υποδείξεων από την Ε.Ε., προκειμένου να υπάρξει αναθέρμανση του κλίματος, ύστερα από το σοκ της 24ης Απριλίου. Η Ε.Ε. ζητεί απλουστευμένες διαδικασίες στη διακίνηση προσώπων, καθώς και το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης. Ηδη έγινε πολλή προεργασία για το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Η οδός Λήδρας διασχίζει την παλιά Λευκωσία και ενώνει την πλατεία Ελευθερίας στον ελληνοκυπριακό τομέα με την πλατεία Σεραΐου στον τουρκικό τομέα.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως η απαίτηση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μεγαλύτερος αριθμός διόδων και σημείων διέλευσης. Σε ό,τι αφορά την οδό Λήδρας, είπε πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί εμποδίζουν το άνοιγμά της για δικούς τους σκοπούς και για λόγους οι οποίοι φαίνεται να οφείλονται στη ναρκοθέτηση της περιοχής.


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

26/05/2004