• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα | Η άλλη Πλευρά

Ταλάτ στις Βρυξέλλες, Ντενκτάς ψευδόμενος

Υστερα από το 65% των θετικών ψήφων για το σχέδιο Ανάν, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι πλέον ο ανερχόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Η εποχή του Ντενκτάς έκλεισε προχθές Σάββατο. Ο Ταλάτ γίνεται αυτή τη στιγμή αποδεχτός από τη μεγάλη πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων, έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερντογάν και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως ο μόνος εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων.

 

Σήμερα ο Ταλάτ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί ποτέ με τον Ντενκτάς. Θα έχει επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα ζητήσει να εκλέξουν οι Τουρκοκύπριοι τους δύο ευρωβουλευτές που τους αναλογούν για να συμμετέχουν στις εργασίες του ευρωκοινοβουλίου έστω και ως παρατηρητές. Οι ρυθμίσεις που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι να εκλέξει και τους έξι ευρωβουλευτές που της αναλογούν στις εκλογές του Ιουνίου.

 

«Δεν υπάρχει χώρος»

 

Ο Ταλάτ, ενθαρρυμένος από τη διεθνή συμπαράσταση προς τους Τουρκοκυπρίους, με αφορμή το «όχι» των Ελληνοκυπρίων, θα καταβάλει προσπάθειες, σε συνεργασία με την Τουρκία, για να σπάσει το εμπάργκο στο εμπόριο και στις διεθνείς συγκοινωνίες των κατεχομένων με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην προσπάθεια αυτή δεν θέλει ο Ντενκτάς να έχει ενεργό συμμετοχή.

 

Ο Ταλάτ δήλωσε πως «στη νέα περίοδο που ξεκινά δεν υπάρχει χώρος για τον Ραούφ Ντενκτάς». Ωστόσο, ο Ντενκτάς, ο οποίος πριν από τα δημοψηφίσματα δεσμεύτηκε πως θα παραιτείτο εάν το «ναι» των Τουρκοκυπρίων υπερτερούσε, ανεξάρτητα από το τι θα ψήφιζαν οι Ελληνοκύπριοι, πήρε το λόγο του πίσω και δήλωσε πως θα παραμείνει στην προεδρία του ψευδοκράτους. «Δεν θα παραιτηθώ, γιατί ο σκοπός μου ήταν η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Ούτως ή άλλως το κατάφερα, απορρίφθηκε το σχέδιο», είπε.

 

Μεγάλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από την κατοικία του Ντενκτάς και τον κάλεσαν να παραιτηθεί. Η Αστυνομία πήρε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Ταλάτ εξετάζει και το ενδεχόμενο διάλυσης του συνασπισμού με τον υιό του Ντενκτάς, Σερντάρ, και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή και προκήρυξης νέων «εκλογών», για να καταστεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη, τώρα που έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

26/04/2004