• Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις | Κοινωνία

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

"Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία λύσης"

Πολλούς ίσως να τους ξαφνιάζει η πλήρης στήριξη που ο ΔΗΣΥ δίνει στον πρόεδρο Χριστόφια στο Κυπριακό. Για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, αυτή είναι μια "υπεύθυνη πολιτική στάση". Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια στάση που ακολουθούσε και πριν τι εκλογές: Να αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του δραστηριότητας για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό, υποστηρικτικά και όχι σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Χριστόφια.

 

Θεωρεί πως ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα και πως αυτή είναι "η τελευταία ευκαιρία". Η επιλογή είναι μεταξύ λύσης και διχοτόμησης, κι επειδή θεωρεί τη διχοτόμηση εθνική καταστροφή, δηλώνει πως θα προσφέρει, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Χριστόφιας για τη λύση του Κυπριακού.

 

Κύριε πρόεδρε, πώς πήγε το δείπνο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

 

- Ήταν μια ευχάριστη βραδιά με τον φίλο μου τον Μεχμέτ, ιδιαίτερα χρήσιμη τώρα που υπάρχουν προσδοκίες για τη λύση του Κυπριακού.

 

Πολλοί λένε πως οι κοινωνικές επαφές τίποτε δεν προσφέρουν, ενόσω το πολιτικό πρόβλημα είναι άλυτο.

 

- Μας πώς θα λύσουμε το Κυπριακό και πως θα κυβερνήσουμε μαζί την Κύπρο όταν δεν μπορούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να πιούμε ένα ποτήρι κρασί;

 

Η συνάντηση δεν ήταν και πολιτική;

 

- Σε τέτοιες συναντήσεις οπωσδήποτε αυτό που κυριαρχεί είναι το Κυπριακό. Εγώ δεν είμαι συνομιλητής. Εξήγησα όμως στον κ. Ταλάτ τι είναι αυτά που ανησυχούν τους Ελληνοκύπριους. Έθεσα ξανά και το ζήτημα των δηλώσεων που δίνουν στους ακραίους την ευκαιρία να χαλάνε το κλίμα. Ο ίδιος αναφέρει πως πολλές από τις δηλώσεις του είτε παρερμηνεύτηκαν είτε παρεξηγήθηκαν.

 

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια άμεση γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ;

 

- Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου και του Τ/Κ ηγέτη. Εκείνο που αναμένω είναι να συνεχιστεί το θετικό κλίμα που παρατηρείται στις Επιτροπές και να ευχηθώ να είναι θετικό και το αποτέλεσμα της συνάντησης που έχει καθοριστεί για τις 23 Μαΐου.

 

Σαφές το ανακοινωθέν

 

Πάντως, υπάρχει ήδη διαφωνία στο αν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες τον Ιούνιο ή όχι. Ο Ταλάτ δήλωσε στο σπίτι σας ότι τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, ενώ η κυβέρνηση πως δεν υπάρχει δέσμευση.

 

- Βεβαίως θα πρέπει να πω ότι το ανακοινωθέν καθόριζε την έναρξη διαλόγου επί της ουσίας περί τον Ιούνιο, ανεξαρτήτως της προόδου των εργασιών των Επιτροπών. Να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά για να μην υπάρξουν οι όποιες αναγκαίες ή επιβαλλόμενες αλλαγές. Θέλω να επισημάνω για ακόμη μια φορά πως ο χρόνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην εξεύρεση μιας λύσης, όσο το δυνατόν ολιγότερο οδυνηρής.

 

Στην έκθεση του Λιν Πάσκο για τις επαφές που είχε στην Κύπρο αναφέρεται ότι το ρολόι των τριών μηνών προετοιμασίας τρέχει από την ημερομηνία της συμφωνίας.

 

- Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος στις εργασίες των Επιτροπών που να μην επιτρέπει στους δυο ηγέτες ή στον ένα ή στον άλλον να ζητήσει παράταση χρόνου δεδομένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

 

Να πούμε τις αλήθειες

 

Βλέπετε να συντρέχουν κι άλλοι λόγοι για παράταση, όπως για παράδειγμα λόγοι προετοιμασίας της κοινής γνώμης ή των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών;

 

- Νομίζω ότι παρέχεται επαρκής χρόνος μέχρι την ημερομηνία, μέχρι τον χρόνο έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για να αρχίσουμε όλοι να λέμε τις αλήθειες για να μπορεί ο λαός σταδιακά και σταθερά να ενημερώνεται και να αντιλαμβάνεται ποια είναι η αναμενόμενη λύση.

 

Ποιες αλήθειες, πώς το εννοείτε;

 

- Για παράδειγμα η δήλωση του κ. Χριστόφια για επιστροφή στην Κερύνεια, αλλά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση είναι μια αλήθεια η οποία κάποια ώρα έπρεπε να λεχθεί.

 

Έχετε κάποια ενημέρωση για το πού πάει η Τουρκία; Είμαστε στο ίδιο στάδιο που ήμασταν το 2004 ή έχουμε μια υπαναχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας;

 

- Θα ήταν δύσκολο να πω με βεβαιότητα πόσο ταυτίζεται η σημερινή με την τότε τουρκική πολιτική. Όμως έχουμε μια κοινή βάση να ξεκινήσουμε η οποία έγινε αποδεχτή από την Τουρκία. Όπως έχω επισημάνει και στον πρόεδρο Χριστόφια, πολλές των προνοιών του σχεδίου Ανάν ήταν θετικές και ήσαν επιτεύγματα δικών μας διεκδικήσεων και γι αυτό δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

 

Όπως;

 

- Είναι πολλά τα παραδείγματα, αλλά ας πάρουμε αυτό που φαίνεται ότι μας καίει περισσότερο: νέος συνεταιρισμός ή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σχέδιο Ανάν διασφάλιζε τη μια κυριαρχία, τη μια διεθνή προσωπικότητα, τη μια υπηκοότητα, την απαγόρευσης απόσχισης του όλου ή του μέρους και τη συνέχιση ύπαρξης των συμφωνιών εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τρόπος με τον οποίο το νέο καθεστώς θα γινόταν δεχτό στα ΗΕ ή στην ΕΕ με μια απλή τελετουργική πράξη αλλαγής της σημαίας, δεν διασφαλίζουν τίποτε λιγότερο από τη μετεξέλιξη του σημερινού κράτους σε ομόσπονδο.

 

Άρα αυτή η ιστορία με την παρθενογένεση είναι άνευ νοήματος;

 

- Εάν και εφόσον γίνουν σεβαστές οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου Ανάν, τότε ξεπερνούμε τις σημερινές αξιώσεις. Συνεπώς, ο συνολικός ενταφιασμός του σχεδίου Ανάν, μαζί με τα αρνητικά του σχεδίου εξαφανίζει και τα τόσα σημαντικά θετικά.

 

Δηλαδή αν αρχίσουμε από μηδενική βάση δεν θα αρχίσουμε μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι.

 

- Ακριβώς, δίνεις το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να επανέλθει σε παλιότερες θέσεις του κ. Ντενκτάς και οι οποίες τελικά απερρίφθησαν. Βεβαίως εάν μιλούμε για επαναφορά του σχεδίου θα ήταν λάθος. Μπορεί όμως, όπως και ο κ. Παπαδόπουλος έλεγε παλιότερα, να χρησιμοποιήσουμε πολλές των προνοιών του σχεδίου που είναι θετικές.

 

Τι έγινε η κωδικοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου και αξιολόγηση των θετικών του Σχεδίου;

 

- Εμείς όπως ξέρετε αποχωρήσαμε για τους γνωστούς λόγους. Να απαντήσουν αυτοί που ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο και η προηγούμενη κυβέρνηση που πρότεινε τις αλλαγές αυτές στα Ηνωμένα Έθνη και ύστερα έθαψε συνολικά το σχέδιο.

 

Οι σχέσεις με το ΑΚΕΛ

 

Κάποιοι υποβάλλουν ότι έχετε μια υπόγεια συνεργασία με τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ

 

- Ακούστε να δείτε, αν υπήρχε συνεργασία δεν θα ήταν καν υπόγεια, εδώ είναι μια χωρίς ανταλλάγματα στήριξη σε πολιτικές που μπορεί να μας οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Είχα πει προεκλογικά και επανέλαβα πολλές φορές ότι για μας δεν είναι η ώρα της επικράτησης ιδεολογιών, είναι η ώρα της επικράτησης της ιδέας, μια είναι η πατρίδα. Συνεπώς χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς τις όποιες συμφωνίες, ιδιαίτερα χωρίς ανταλλάγματα στεκόμαστε σαν υπεύθυνη εθνικά παράταξη να δώσουμε τη στήριξή μας για το καλό της πατρίδας.

 

Εκτιμάται αυτό από τον Πρόεδρο;

 

- Θέλω να ελπίζω, ναι. Είναι μια βοήθεια η οποία και στο παρελθόν δόθηκε προς τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, άλλο αν στην πορεία κάποιοι άλλαξαν τις θέσεις τους έτσι ώστε να βρεθούμε σε μια συγκρουσιακή αντιπαράθεση, όχι γιατί εμείς το επιζητούσαμε, αλλά γιατί εκείνοι είχαν εγκαταλείψει μια γραμμή που οι ίδιοι είχαν χαράξει.

 

Πάντως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με φοβία αυτή τη στήριξη.

 

- Δεν θέλω να κάνω σχόλια τα οποία μπορεί να μολύνουν το καλό κλίμα το οποίο μπορεί να υπάρχει, αλλά θέλω την ίδια ώρα να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν συμπλέγματα του παρελθόντος. Εδώ υποστηρίζεται και μακάρι να γίνει κατορθωτό, ένα ενιαίο μέτωπο από όλες τις δυνάμεις ή όσες των δυνάμεων αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του χρόνου, την κρισιμότητα των στιγμών και ιδιαίτερα, το πιο σημαντικό, ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό με στόχο την επανένωση.

 

Πόσο το συνειδητοποιούν αυτό το τελευταίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων;

 

- Θέλω ειλικρινά να πιστεύω ότι το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει.

 

Πότε προβλέπεται να τελειώσει αυτή η περίοδος χάριτος; Πότε εξαντλείται;

 

- Τουλάχιστον 3-6 μήνες για την εσωτερική διακυβέρνηση.

 

Και για το Κυπριακό;

 

- Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον πρόεδρο Χριστόφια. Εμείς ελπίζουμε να μην υπάρξουν λόγοι αντιπαράθεσης και να συμπορευτούμε στο Κυπριακό μέχρι τη λύση.

 

Ή μέχρι τις επόμενες εκλογές...

 

- Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν με το σημερινό πολιτειακό καθεστώς. Μακάρι να είμαστε μπροστά σε αναμετρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη ένα νέο καθεστώς, που δεν θα είναι παρά η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομοσπονδία.

 

Βλέπετε κάποιο ρόλο για τον εαυτό σας μετά τη λύση;

 

- Δεν προσδοκώ σε ρόλο, προσδοκώ σε λύση, σε τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης και ιδιαίτερα της αποτροπής της διχοτόμησης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

11/05/2008