Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Ερευνες - Αφιερώματα
Ματωμένα Χριστούγεννα
Κύπρος '74 - Αρχείο Κίσινγκερ
Πραξικόπημα
1960 -1967
ΕΟΚΑ
Εισβολή
1968 -1974
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Κύπρος 1974

Κίσινγκερ «Είτε διπλή Ένωση είτε Κληρίδης»Τη στιγμή που η Εθνική Φρουρά κοιμόταν αμέριμνη και τα τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν ανελέητα την Κύπρο, ο Κίσινγκερ συνομιλούσε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Σλέσιντζερ και τον ενημέρωνε για την απόφαση της Τουρκίας να μην ανοίξουν τα στρατεύματά της πυρ εναντίον των Ελλήνων, εάν δεν αντισταθούν στην αποβατική τους επιχείρηση.

 

Ο Σλέσιντζερ έδειξε να μην ασπάζεται τις εκτιμήσεις του Κίσινγκερ.

 • Κίσινγκερ: Γεια σου Τζιμ.
 • Σλέσινγκερ: Ναι Χένρι.
 • Κίσινγκερ: Απλώς ήθελα να σε ενημερώσω. Γνωρίζεις την κατάσταση και θέλω να ξέρεις ποιες είναι οι σκέψεις μου και να δούμε κατά πόσο είμαστε συντονισμένοι. Η άποψή μου είναι ότι… γνωρίζεις τις μεθόδους τις οποίες οι Τούρκοι μας έχουν ζητήσει να μεταβιβάσουμε στους Έλληνες για να μην πυροβολήσουν.
 • Σλέσινγκερ: Μάλιστα. Αποβιβάζονται.
 • Κίσινγκερ: Αποβιβάζονται και έχουν διαταγές να μην πυροβολήσουν εναντίον των Ελλήνων αν δεν πυροβολήσουν οι Έλληνες. Ώστε θα μεταβιβάσουμε το μήνυμα και θα πούμε επίσης στους Έλληνες ότι πιστεύουμε πως η καλύτερη λύση τώρα είναι να έχουμε διαπραγματεύσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, επιδιώκοντας την επιστροφή στη συνταγματική συμφωνία. Και ότι εισηγούμαστε τη λύση Κληρίδη κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αυτό… αυτό σημαίνει ότι ξεφορτώθηκαν τον Μακάριο και θα πρέπει να παρατήσουν και τον Σαμψών. Και θα στείλουμε τον Σίσκο πίσω από την Άγκυρα. Τώρα δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα πετύχει αλλά τουλάχιστον είναι μια ελάχιστη ελπίδα.
 • Σλέσινγκερ: Πεποίθησή μου είναι ότι οι Τούρκοι στο παρόν στάδιο δεν θα δεχθούν οτιδήποτε λιγότερο από ένα κομμάτι του νησιού.
 • Κίσινγκερ: Όχι, οι Τούρκοι έχουν πει ότι είναι πρόθυμοι να σταθεροποιήσουν τις δυνάμεις τους και ότι είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν την παρούσα δομή και θα δεχθούν οποιονδήποτε πρόεδρο άλλο από τον Σαμψών.
 • Σλέσινγκερ: Αυτό είναι πολύ γενναιόδωρο εκ μέρους τους. Αυτό είναι καλό. Εντάξει.
 • Κίσινγκερ: Αν οι Τούρκοι θέλουν ένα κομμάτι του νησιού τότε η άποψή μου είναι ότι πρέπει να εργαστούμε για διπλή ένωση και να δώσουμε στους Έλληνες το άλλο κομμάτι του νησιού, έτσι η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν τώρα δύο πιθανές εκβάσεις. Είτε τη διπλή ένωση είτε τον Κληρίδη.
 • Σλέσινγκερ: Εντελώς. Χένρι. Είχα ένα τηλεφώνημα από τον Ίνγκερσολ, πριν από λίγο, ο οποίος ήθελε να μεταφερθούν οι Αμερικανοί κάτω στη Βρετανική βάση.
 • Κίσινγκερ: Έχουν μια κρίση και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι κάτι ασήμαντο. Τι νομίζεις. Δεν είμαι εναντίον του, απλά θα ευχόμουν να έκαναν τα πράγματα με τη σειρά.

Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

17/07/2004

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Ευκολη Εκτύπωση Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα