• Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ιστορία | Έρευνες

Ο Μουσταφά Ακκιντζί για την Τουρκία και το Κυπριακό

"Δεν άρεσε στον Ερντογάν αυτό που του είπα"

Την περασμένη εβδομάδα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στη διάρκεια συνόδου για το μέλλον της Μεσογείου που οργάνωσε η Ε.Ε., ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί, κάλεσε δημόσια τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, να δεσμευτεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ότι θα σταματήσει η "εξαγωγή ψηφοφόρων" από την Τουρκία στην Κύπρο, με σκοπό την αλλοίωση της δομής του εκλογικού σώματος των Τουρκοκυπρίων.

 

Αυτή ήταν η πρώτη στην Ιστορία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκοκύπριου πολιτικού και Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Ταγίπ Ερντογάν δυσφόρησε με την παρέμβαση του Ακκιντζί και χαρακτήρισε τα όσα είχε πει "ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς" και "κακοήθειες". "Σίγουρα δεν άρεσε στον Ερτογάν αυτό που είπα, αλλά οφείλουμε πλέον να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας. Πρέπει να θέσουμε ενώπιον της κοινωνίας την πραγματική κατάσταση για να αποφασίσει τι θέλει", μας είπε ο Ακκιντζί όταν τον συναντήσαμε προχθές Παρασκευή στο γραφείο του, στο κτίριο του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Έξω ένα συνεργείο μόλις είχε επιδιορθώσει τη φωτεινή αφίσα του Κινήματος που καταστράφηκε το προηγούμενο βράδυ από αγνώστους και επανατοποθέτησε τα πλαστικά σημαιάκια που αφαιρέθηκαν. "Στα λόγια του κ. Ερντογάν διακρίνει κανείς την απροθυμία του να αναγνωρίσει την αλήθεια. Αν και δεν έχει άμεση ευθύνη, γνωρίζει τι συμβαίνει στην Κύπρο", αναφέρει και τονίζει πως η νέα τουρκική κυβέρνηση, αν θέλει να εκσυγχρονίσει τη χώρα, θα πρέπει να κυβερνήσει πραγματικά. "Δεν μπορεί να υπάρχει κυβερνητική και κρατική πολιτική. Τι είναι η κρατική πολιτική; Αυτή που αποφασίζουν οι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες;"

 

 

Τι δεν αλλάζει;

 

Το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα κρατικής πολιτικής, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε κι αν είναι η κυβέρνηση. Πρόσφατα η εφημερίδα "Ραντικάλ" αποκάλυψε το περιεχόμενο του λεγόμενου "κόκκινου βιβλίου", στο οποίο καταγράφονται τα ζητήματα κρατικής πολιτικής, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του στρατού, που είναι πάνω από το σύνταγμα της χώρας, καθώς και η υποχρέωση που έχει η κάθε κυβέρνηση να προσαρμόζεται στις πολιτικές αυτές. "Αυτό δεν είναι δημοκρατία", αναφέρει ο Ακκιντζί αναφερόμενος στο "κόκκινο βιβλίο" και υποστηρίζει ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας είναι απαραίτητος. Με τον εκδημοκρατισμό το Κυπριακό αυτόματα θα επιλυθεί, διότι είναι ζήτημα σεβασμού των δημοκρατικών αρχών. Όμως, οι Τουρκοκύπριοι, αναφέρει, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή σε 10 ή 15 χρόνια.

 

Είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και η ευθύνη που έχουμε στους ώμους μας είναι πολύ βαριά. Αν δώσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι μπορεί να αποχωρήσουμε, θα χάσουμε από τώρα

Γι αυτό και είναι αναγκασμένοι να αρχίσουν τη διαδικασία από την ανάποδη: Να πιέσουν για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004, για να ενισχύσουν τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία. Οι εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου αποτελούν γι αυτούς μια ευκαιρία. "Εάν κερδίσουμε, θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη επίδραση στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει περιπλοκή στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. κι αν η προσπάθεια αυτή εγκαταλειφθεί, η χώρα θα περιέλθει σε απομόνωση".

 

Ο Ακκιντζί δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η κυβέρνηση Ερτογάν θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει στην Κύπρο, αλλά περιμένει να δει πώς θα συμπεριφερθεί. "Αν η κυβέρνηση Ερτογάν θα εργαστεί σκληρά για να επιλύσει το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου ή αν θα διατηρήσει την Κύπρο ως όμηρο για να παζαρέψει μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, περιμένουμε να το δούμε. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτή η κυβέρνηση θα πιέσει για λύση πριν από τον Μάιο του 2004", αναφέρει.

 

 

Και οι Ελληνοκύπριοι

 

Την ίδια αβεβαιότητα εκφράζει και για την ελληνοκυπριακή πλευρά. "Εάν κερδίσουμε τις εκλογές, θα επαληθευτεί η πραγματική πολιτική του Ερντογάν, καθώς και του Τάσσου Παπαδόπουλου. Η αδιαλλαξία του Ντενκτάς δίνει διέξοδο και στους δύο. Εάν πέσει ο Ντενκτάς, θα διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις και των δύο πλευρών. Για το μόνο που είμαι βέβαιος είναι πως η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, όταν αναφέρεται σε λύση του Κυπριακού, το εννοεί".

 

 

Κιαν χάσετε στις εκλογές;

 

Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος η αντιπολίτευση να χάσει τις εκλογές και να δικαιώσει την πολιτική Ντενκτάς. Με τόσους εποίκους στα ψηφοδέλτια και με τον εκλογικό κατάλογο συνεχώς να μακραίνει, πιο είναι το νόημα των εκλογών; Δεν θα ήταν καλύτερα να καταγγείλουν τον Ντενκτάς για νόθευση του εκλογικού σώματος και να αποχωρήσουν από τις εκλογές; "Είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και η ευθύνη που έχουμε στους ώμους μας είναι πολύ βαριά. Αν δώσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι μπορεί να αποχωρήσουμε θα χάσουμε από τώρα. Θα παλέψουμε με κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε τη μείωση του αριθμού των νέων ψηφοφόρων που εισάγονται από την Τουρκία και προστίθενται στον εκλογικό κατάλογο. Υπάρχει ήδη υπόθεση στα δικαστήρια. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συζητήσαμε το πρόβλημα αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τι θα γίνει στο τέλος θα το αποφασίσουν οι υπεύθυνες ηγεσίες των κομμάτων", αναφέρει, αφήνοντας το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει απαραίτητα να το αποφασίσουν και τα τρία κόμματα μαζί. Και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα υπό τον Ταλάτ φαίνεται αποφασισμένο να τραβήξει μέχρι το τέλος.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

26/10/2003