• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Στήλες | Εν-Στάσεις

Ξέρει τι κάνει ο Υπουργός Υγείας;

Παρακολουθώ το American Heart Institute (AHI) από τότε που χειρουργήθηκε εκεί ένα συγγενικό μου πρόσωπο. Έζησα, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας, τον υποδειγματικό επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία του επιστημονικού και μη προσωπικού. Γι' αυτό και μένω άφωνος από την υπόγεια εκστρατεία του Υπουργού Υγείας να υποσκάψει ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυπριακής επιστήμης.

 

Την Παρασκευή το βράδυ το CNN μετέδωσε ένα αφιέρωμα για το ΑΗΙ με αφορμή μια πρωτοπόρο μέθοδο επέμβασης που εφαρμόζει. Αυτό που μετέδωσε το CNN σε όλη την υφήλιο ήταν η άλλη Κύπρος της προόδου και των επιτευγμάτων. Δεν είναι λίγο πράγμα να δημιουργήσει μια μικρή χώρα αξιοζήλευτη ιατρική υποδομή και να πρωτοπορεί στην ιατρική επιστήμη.

 

Την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκε στον "Φιλελεύθερο" μια ιστορία για την προσπάθεια μεταφοράς ενός παιδιού στο Ισραήλ με νοσοκομειακό αεροπλάνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναχώρηση καθυστέρησε τέσσερις ώρες, διότι ο ένας από τους συνοδούς ιατρούς πήγε στη Λευκωσία να επισκεφθεί άλλον ασθενή και τον περίμεναν να γυρίσει, με το παιδάκι να χαροπαλεύει.

 

Αυτή ήταν η εικόνα μιας χώρας οπισθοδρομικής, που δεν έχει δική της υποδομή και εξαρτάται από τα γειτονικά κράτη, πληρώνει υπέρογκα ποσά για υπηρεσίες από το εξωτερικό, που δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικές.

Ήταν η εικόνα ενός κράτους στο οποίο ασθενεί η ιατρική και περνάνε καλά οι μεσάζοντες της υγείας.

 

Η Κύπρος έχει σήμερα αξιόλογα ιατρικά κέντρα και λαμπρούς επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι διέπρεψαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα μας για να δημιουργήσουν. Τα σοβαρά κράτη επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Αναπτυγμένες χώρες παραχωρούν οικονομικά και άλλα κίνητρα σε ξένους επιστήμονες για να γίνουν υπήκοοί τους, διότι η αξία κάθε κράτους μετριέται από το ανθρώπινο δυναμικό της.

 

Το Ισραήλ από το οποίο αγοράζουμε υπηρεσίες ξόδεψε τεράστια ποσά σε επιχορηγήσεις και κίνητρα για να καταστεί κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η Κύπρος είναι μια χώρα που στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τομέα των υπηρεσιών. Ο τουρισμός υγείας είναι ένας τομέας της οικονομίας που μπορεί να καλύψει κάποιο κενό από την πτώση του παραδοσιακού τουρισμού.

 

Η Κύπρος έχει το ανθρώπινο δυναμικό και αναπτύσσει την υποδομή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακό ιατρικό κέντρο. Την ώρα που η οικονομία κλυδωνίζεται, που τα κράτη επιχορηγούν τις τράπεζες και αναζητούνται κίνητρα να φέρουν ξένο συνάλλαγμα στον τόπο, ο Υπουργός Υγείας υποσκάπτει έναν από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της οικονομίας, δηλώνοντας, σχεδόν καθημερινά, ότι οι χρεώσεις των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι υπέρογκες και πως το κράτος στέλνει ασθενείς στο εξωτερικό.

 

Αναμφίβολα, ο κάθε Υπουργός που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα οφείλει να φροντίσει για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Όμως, δεν μπορεί να καταγγέλλει υπερτιμολογήσεις χωρίς να απαντά στα ερωτήματα που του έχουν τεθεί δημόσια, όπως:

  • Το κράτος είναι δύο φορές πιο ακριβό.
  • Τα κέντρα του εξωτερικού επιχορηγούνται.
  • Όλα τα έσοδα του ΑΗΙ από το Υπουργείο Υγείας επέστρεψαν στο κράτος υπό μορφή άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Επίσης, θα ήταν καλά ο Υπουργός Υγείας να κοστολογήσει και την αξία των ανθρώπινων ζωών που σώθηκαν, είτε λόγω της έγκαιρης επέμβασης, είτε της αντιμετώπισης των περιπλοκών από ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο εξωτερικό. Αλήθεια, ξέρει τι κάνει ο Υπουργός Υγείας; Ξέρει ότι αυτό που υποσκάπτει είναι την υποδομή της χώρας του;


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

22/11/2008