• Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Στήλες | Εν-Στάσεις

Ο Χρ. Πατσαλίδης, ο Αλ Καπόνε και τα κατεστημένα

Όλη η ιστορία με τον Αλ Καπόνε ξεκίνησε με επιστολή του Τμήματος Επιδοτήσεων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας (φωτοαντίγραφο δημοσιεύτηκε στον "Π"), με την οποία ενημέρωνε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εισήγηση δύο καρδιοχειρουργών ότι ο Κίτας θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, για να χειρουργηθεί, επειδή έπασχε από γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση.

 

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Άντης Τρυφωνίδης, έγραψε στον ομόλογό του στο Υπουργείο Υγείας (ολόκληρη η επιστολή του δημοσιεύτηκε στον "Φιλελεύθερο"), ζητώντας του διευκρινίσεις, προκειμένου να ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "για τις πραγματικές περιστάσεις της υπόθεσης αυτής". Ο Τρυφωνίδης ζητούσε να τον "πληροφορήσουν υπεύθυνα" αν η πάθηση "γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση" μπορούσε να αντιμετωπιστεί στην Κύπρο.

 

Ο Τρυφωνίδης γράφει ακόμη πως ζήτησε τη γνωμοδότηση του ιατροσυμβουλίου, για την περίπτωση Κίτα στις 27 Ιουνίου 2008, όμως αυτό είχε ήδη αποφασίσει από τις 26 Ιουνίου(!), ενώ αμφισβητεί ξεκάθαρα την απόφασή του: "Ανέμενα δε ότι τέτοια γνωμάτευση θα διδόταν από Ιατρικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από ιατρούς κατάλληλης και σχετικής με το περιστατικό ειδικότητας και όχι από ειδικότητες καρδιοχειρούργου ή θωρακοχειρούργου".

 

Διαβάζοντας κανείς αυτές τις δύο επιστολές καταλάβαινε ότι η υπόθεση βρώμαγε από την αρχή. Σε μια υγιή υπηρεσία, η αλληλογραφία αυτή θα αποτελούσε ευθύς εξαρχής θέμα έρευνας. Αν γινόταν αυτό που έπρεπε, πιθανότατα η υπόθεση Κίτα να σταματούσε εκεί και να μην εξευτέλιζε το κράτος. Ωστόσο, παρά τη γραπτή προειδοποίηση ότι κάτι έτρεχε με την υπόθεση Κίτα, υπήρξε τέτοια ανοχή, που επέτρεψε και τη συνέχεια: Νέο ιατροσυμβούλιο γνωμοδότησε ότι ο ισοβίτης θα μπορούσε να εγχειριστεί στην Κύπρο. Όμως, ούτε εγχείρηση έγινε, ούτε φαίνεται πως χρειαζόταν κάτι τέτοιο, αφού ο Κίτας ήταν τόσο καλά που έφευγε τα βράδια από το νοσοκομείο και προέβαινε σε εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα και με την επιστολή του Τρυφωνίδη, η γνωμοδότηση για τη μεταφορά του Αλ Καπόνε στο εξωτερικό έγινε "με βάση το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής και Υπηρεσιών Υγείας". Το ιατροσυμβούλιο αποφάσισε στο άψε - σβήσε, ενώ η σύνθεσή του ήταν ελλιπής, καθώς απουσίαζε ο ιδιώτης γιατρός.

 

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ασθένεια αποτέλεσε το πρόσχημα, για να βγει από τη φυλακή ένας εγκληματίας, που βίασε και σκότωσε δύο γυναίκες, έριξε τη μια σ' ένα πηγάδι και την άλλη στο σκουπιδότοπο. Ο Κίτας ήθελε να φύγει από την Κύπρο, όντας φυλακισμένος, και ο μόνος τρόπος ήταν να αξιοποιήσει τον κανονισμό του Υπουργείου Υγείας για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, στις περιπτώσεις που η θεραπεία δεν είναι εφικτή στην Κύπρο, ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

 

Το εξευτελιστικό για το κράτος και το εξοργιστικό για την κοινωνία είναι που ο Αλ Καπόνε βρήκε τον τρόπο να εξασφαλίσει παραπεμπτικά, για να βγει από τη φυλακή. Την ίδια ώρα, υπάρχει μια μεγάλη λίστα καρδιοπαθών που πρέπει να χειρουργηθούν, οι εγχειρήσεις μπορούν να γίνουν στην Κύπρο, αλλά το Υπουργείο Υγείας αρνείται να τους δώσει παραπεμπτικά, διότι το Τμήμα Επιδοτήσεως Ασθενών και τα ιατροσυμβούλια έχουν έφεση να στέλνουν τον κόσμο στο εξωτερικό, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών που το απαγορεύουν, όταν η επέμβαση είναι εφικτή στην Κύπρο. Βέβαια, υπάρχει και το δικαίωμα της επιλογής γιατρού, που έχει ο ασθενής, όπως προβλέπεται από το νόμο 1(1) 2005, που ψήφισε η Βουλή, όμως για να γίνει αυτό σεβαστό πρέπει να είσαι Αλ Καπόνε!

 

Πριν μερικές εβδομάδες, σε ανύποπτο χρόνο, έγραψα ένα άρθρο σ' αυτή την εφημερίδα (22/11/2008, "Ξέρει τι κάνει ο Υπουργός Υγείας;) και προσπαθούσα να υποδείξω πως η πολεμική του Χρ. Πατσαλίδη κατά των κέντρων που κάνουν επεμβάσεις καρδιάς στην Κύπρο, με το πρόσχημα ότι θα "πατάξει τα κατεστημένα", ήταν αθεμελίωτη και κατέστρεφε ανεξήγητα τον εθνικό πλούτο της χώρας, σε μια περίοδο διεθνούς ύφεσης.

 

Ο Χρ. Πατσαλίδης δεν θέλησε να δώσει μια εμπεριστατωμένη απάντηση στα ερωτήματα, που του έχουν υποβληθεί. Όμως, τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη, μιλούν αφ' εαυτά: Το Τμήμα Επιδοτήσεως Ασθενών του Υπουργείου Υγείας και τα ιατροσυμβούλιά του φέρονται να έχουν αναμειχθεί σε μια στημένη υπόθεση διευκόλυνσης ενός κακοποιού να βγει από τη φυλακή.

 

Αυτό το τμήμα και αυτά τα ιατροσυμβούλια είναι που αποφασίζουν για την αποστολή ασθενών σε συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού, με διαδικασίες που έχουν αποδειχθεί διάτρητες. Αυτές οι υπηρεσίες είναι που ασκούσαν επιρροή και τροφοδοτούσαν τον Χρ. Πατσαλίδη με ενημέρωση, στην εκστρατεία που έχει αναλάβει να στέλνονται οι ασθενείς στο εξωτερικό με το πρόσχημα της οικονομίας και για λόγους που ο καθένας μπορεί τώρα να κατανοήσει...


Μακάριος Δρουσιώτης

28/12/2008