• Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Άρθρα | Πολιτική

Επέλεξαν τον Υπουργό Παιδείας ως τον πιο ευάλωτο στόχο

Μεθοδεύουν φάγωμα του Αντρέα Δημητρίου

Στόχαστρο οργανωμένης εκστρατείας από την Εκκλησία, την ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και ορισμένους από τα ακραία στοιχεία του ΔΗΣΥ έγινε το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας Αντρέας Δημητρίου. Στόχος είναι το φάγωμα του Υπουργού Παιδείας και η παταγώδης αποτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται να διευρυνθούν οι ορίζοντες της Παιδείας.

 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό που υπονομεύεται είναι οι ίδιες οι συνομιλίες με τη δημιουργία κλίματος μη λύσης, όπως και το 2004. Όμως, παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, καθότι τα σημαντικότερα πλήγματα προς την κυβερνητική πολιτική τα δέχεται από τα συγκυβερνώντα κόμματα και ιδίως από την ΕΔΕΚ.

 

Ο ΔΗΣΥ αν και έχει επί μέρους επιφυλάξεις και στελέχη του από την ακραία πτέρυγα του συνδράμουν στην προσπάθεια, σε επίπεδο ηγεσίας είναι περισσότερο υποστηρικτικός προς τον υπουργό Παιδείας. Μάλιστα, προχθές, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανασταδιάσης απέρριψε το αίτημα του Αρχιεπισκόπου να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής. "Είμαι της άποψης ότι οι πολλές παρεμβάσεις σε θέματα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, που θέλουν να τα υποκαταστήσουν γιατί δεν τα εμπιστεύονται, δεν με βρίσκουν σύμφωνο", είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

 

Η Παιδεία και η Ιστορία είναι από τα ζητήματα στα οποία η κοινωνία επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία επειδή ήταν για χρόνια υπό την επιρροή της Εκκλησίας και ό,τι αυτή πρεσβεύει πολιτικά και ιδεολογικά. Τα ζητήματα αυτά έχουν επιλεγεί σαν το βάθρο από το οποίο δίνουν την προληπτική μάχη οι δυνάμεις που φοβούνται ότι ο υπό εξέλιξη διάλογος στο Κυπριακό θα οδηγήσει σε ένα νέο 2004.

 

Η εκστρατεία αυτή προσωποποιήθηκε στον Αντρέα Δημητρίου, ο οποίος θεωρήθηκε εύκολος στόχος λόγω των απόψεών του και επειδή δεν έχει κόμμα πίσω του. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, προεξάρχουσας της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ξεσηκώθηκε κατά του εκπαιδευτικού στόχου της "δημιουργίας κουλτούρας συμφιλίωσης", κατά τη σχολική χρονιά 2008-2009.

 

ΕΔΕΚ, θρησκεία, οικογένεια

 

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε, νέρωσε ολίγον την πολιτική της και από μόνη της κατέστησε την Παιδεία και την Ιστορία τρωτούς στόχους. Κάθε μέρα, οι αντιδρώντες, με σημαιοφόρο τον Αρχιεπίσκοπο και την ΕΔΕΚ, ανοίγουν καινούργια ζητήματα, τα πλείστα από αυτά ανύπαρκτα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο η νεολαία της ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση και καταδίκασε τα νέα αναθεωρημένα βιβλία της Ιστορίας που δεν αποφασίστηκε ακόμη αν και από ποιους θα γραφτούν. "Οι αλλαγές που έγιναν οδηγούν στην αυτομαστίγωσή μας ως Ελληνοκύπριοι", έγραφε η ανακοίνωση για τα βιβλία φαντάσματα, ενώ κατέληγε και στο συμπέρασμα ότι "η παραποίηση της ιστορικής αλήθειας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από το γεγονός κρύβονται άλλα σκοτεινά επιδιωκόμενα αποτελέσματα"!

 

Μπορεί η ανακοίνωση αυτή να είναι γελοία για τους λίγους που ξέρουν. Όμως, έγινε τόση συζήτηση για τα "νέα βιβλία" που έχει διαμορφωθεί κοινή γνώμη ότι άλλαξαν ή ετοιμάζονται να αλλάξουν τα βιβλία της Ιστορίας, ότι το περιεχόμενό τους είναι αντεθνικό και πίσω απ΄ αυτό κρύβονται, όπως πάντα, κάποιοι συνωμότες.

 

Αρχιεπίσκοπος ή μάντης

 

Εντυπωσιακή ήταν η πρόσφατη ομολογία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι δεν είχε καν διαβάσει την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας για την εορτή του Μακαρίου. Παρόλα αυτά του άσκησε σφοδρή κριτική. Μόλις προχθές, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την Ελένη Βρετού στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε ότι όντως κάνει κριτική στον υπουργό Παιδείας, χωρίς να χρειάζεται να ξέρει τα θέματα. "Τον άνδρα τον ξέρω πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να διαβάσω μερικά πράγματα. Μου είναι περιττά. Ξέρω πώς σκέφτεται, ξέρω πώς ενεργεί"!...

Τις προάλλες η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε και ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να συμμετέχει με δύο ιεράρχες στην Επιστημονική Επιτροπή για την Ιστορία "για να εκφράζεται και να ακούγεται η θέση της Εκκλησίας γύρω από τα θέματα αυτά". Η επιτροπή αυτή δεν υφίσταται καν. Συγκροτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπέβαλε κάποιες εισηγήσεις και διαλύθηκε από τον νυν υπουργό Παιδείας τον περασμένο Αύγουστο.

 

 

Η Εκκλησία το θεωρεί κεκτημένο της δικαίωμα να ποδηγετεί την Παιδεία. Το δικαίωμα αυτό το παραχώρησε άτυπα στον τέως Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όταν επί προεδρίας του οποίου οι υπουργοί Παιδείας τύγχαναν της έγκρισής του. Επί προεδρίας Παπαδόπουλου υπήρξε απόλυτη ταύτιση πολιτικής με τον νυν Αρχιεπίσκοπο. Ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι η Εκκλησία πρέπει να συνεχίσει να έχει κυρίαρχο ρόλο στα της Παιδείας και διεκδικεί συμμετοχή στη διαδικασία που θα ξεκινήσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων.

 

Ο Αντρέας Δημητρίου απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα της Εκκλησίας. "Σε όλες τις επιτροπές για τα αναλυτικά προγράμματα του κάθε μαθήματος θα μετέχουν καταξιωμένοι, μεγάλου κύρους ειδικοί επιστήμονες. Κατά συνέπεια, και στην Ιστορία θα μετέχουν ιστορικοί. Τελεία. Κανένας άλλος".

 

 

Ο Μακάριος απαντά στο σοκ του Γ. Ομήρου

 

Σε ένα σχολείο Μέσης Παιδείας ένας καθηγητής ετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο για τους μαθητές του για τα γεγονότα της δεκαετίας του '60. Ένα απλό ερωτηματολόγιο για τους σκοπούς ενός μαθήματος σε μια τάξη έγινε πρώτο θέμα στην εφημερίδα "Σημερινή" που προσέδωσε καθοδήγηση και ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας, με ύποπτους σκοπούς και στόχους.

 

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν μια ερώτηση που ανέφερε τα εξής: "Γνώριζες ότι από το 1963-1974 οι Τ/Κ ήταν αποκλεισμένοι σε πολύ μικρή έκταση γης"; Η εφημερίδα έγγραψε ότι οι ερωτήσεις ήταν καθοδηγούμενες "ώστε να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη οι Τουρκοκύπριοι".

 

Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι δεν γνώριζε, ούτε ήθελε να ξέρει, ούτε είναι δουλειά του να ελέγχει τον τρόπο που κάνουν το μάθημά τους στην τάξη οι καθηγητές. Είπε, ακόμη, πως δεν επρόκειτο για επαγγελματικό γκάλοπ, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχει τον κάθε καθηγητή πώς κάνει το μάθημά του.

 

Στο κλίμα των ημερών, το ερωτηματολόγιο αυτό εντάχθηκε στην αόρατη συνωμοσία για "παραχάραξη της ιστορίας", με την ΕΔΕΚ και πάλι να ξεσηκώνεται κατά του υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε κατάσταση πολιτικού σοκ, διερωτήθηκε δημόσια:

 

"Είναι δυνατόν εμείς να θεωρούμε ως γεγονός ότι υπήρξε αποκλεισμός; Ποιος τους απέκλεισε; Αφήνεται υπονοούμενο ότι τους απέκλεισε η νόμιμη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Προέδρου Μακαρίου; Μα είναι δυνατόν να διατυπώνονται αυτού του είδους τα ερωτήματα που προκαλούν σύγχυση, παραπληροφόρηση και βεβαίως και πλαστογράφηση της ιστορίας";

 

Ακόμη και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης που τοποθετήθηκε κριτικά για τις ιστορικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών τη δεκαετία του '60, θεώρησε το ερωτηματολόγιο απαράδεχτο, επειδή οι Τουρκοκύπριοι αυτοεγκλωβίστηκαν στους θύλακες.

 

Οι Τουρκοκύπριοι ήταν συγκεντρωμένοι σε θύλακες διότι αφενός τους παρότρυνε η ηγεσία τους και αφετέρου τους εγκλώβισε εκεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία. Υπήρχαν 32 οδοφράγματα σε δρόμους γύρω από τους θύλακες, καθώς και σημεία ελέγχου για το ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει και τι μεταφέρει. Υπήρχε, επίσης, κατάλογος με απαγορευμένα ήδη, μεταξύ των οποίων και τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων. Αυτά είναι καταγραμμένα με πλήρη λεπτομέρεια σε εκθέσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

Ο πιο ανατριχιαστικός αποκλεισμός ήταν η απαγόρευση επιστροφής των Τουρκοκυπρίων που πήγαιναν στην Τουρκία για σπουδές. Εάν κάποιος έφευγε, τον άφηναν να βγει από τη χώρα, αλλά όταν επέστρεφε δεν τον άφηναν να εισέλθει. Σε μια από τις εκθέσεις του, ο Ου Θαντ (S/7967, 13/6/1967) αναφέρει πως "ο κάθε νέος Τουρκοκύπριος που θα πάει στην Τουρκία να σπουδάσει θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα αποχωριστεί την πατρίδα του για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα".

 

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της πολιτικής; Την εξήγησε ο Μακάριος σε όλη την ηγεσία της Ελλάδας, στο Συμβούλιο του Στέμματος, στις 6 Φεβρουαρίου 1967: "Τι νέα γενεά τουρκική θα δημιουργηθεί εις την Κύπρον, όταν όλα ευρίσκονται εις τα χέρια των Ελλήνων; Πόσον καιρόν θα ανθέξουν; Ημπορεί ν' ανθέξουν, δεν ημπορώ υπευθύνως να το δηλώσω ότι εις 3-5-10 μήνας οι Τούρκοι θα ζητήσουν παράδοσιν, δεν αποκλείω όμως και αυτού του είδους την κατάληξιν. Το ηθικόν των είναι πολύ χαμηλόν".

 

Ο Μακάριος, λοιπόν, απαντά στο σοκ του Ομήρου και ομολογεί ότι ο στόχος του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων ήταν η παράδοσή τους. Η στέρηση του δικαιώματος ακόμη και στην Παιδεία ήταν το πιο ρατσιστικό από τα μέτρα αποκλεισμού που είχαν ληφθεί εναντίον ενός τμήματος του κυπριακού λαού. Σαράντα χρόνια από τότε, ούτε ένα ερώτημα δεν επιτρέπεται να τεθεί γι αυτό το ζήτημα, διότι είναι... παραχάραξη της Ιστορίας.

 

 

 

Και English School και εθνικόφρων

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα εντάσσονται και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Αγγλική Σχολή. Η φοίτηση και μόνο 100 Τ/Κ επέβαλε κάποιες αλλαγές στην προσέγγιση. Δεν είναι λογικό σε μια τάξη με μουσουλμάνους να υπάρχουν αναρτημένες εικόνες, ή να υποχρεώνονται τα Τουρκάκια να γιορτάζουν τις ελληνικές εθνικές επετείους και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, ο οποίος υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Κύπρου το 1964, όταν αποφάσιζε την εκ των κάτω Ένωση με την Ελλάδα.

 

Ομάδα γονέων παιδιών της Αγγλικής Σχολής που αντιδρούν οργανωμένα στην πολιτική που ακολουθεί το σχολείο, εξέδωσε ένα ψήφισμα για τις "Θεμελιώδεις Αρχές" που θα πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της σχολής. Αν και στις αρχές αυτές αναφέρεται πως "η Σχολή πάντα ήταν και πρέπει να παραμείνει μακριά από την πολιτική", σημειώνεται ότι "δεν μπορεί να αρνείται ότι στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής".

 

Η Αγγλική Σχολή απέκτησε "εθνική αποστολή" επί Κλαίρης Αγγελίδου και οι γονείς που ανησυχούν ζητούν να συνεχίσει να λειτουργεί όπως και το '90 όταν ήταν ένα αγγλόφωνο ελληνικό σχολείο με εθνικόφρονα προσανατολισμό. Μεταξύ άλλων ζητούν ανάκρουση του εθνικού ύμνου και τον εορτασμό των εθνικών επετείων όπως γίνεται στα δημόσια σχολεία Μέσης Παιδείας.

 

Υποστηριχτικός στα αιτήματα αυτά είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος βγήκε τις προάλλες στο ραδιόφωνο και κατάγγειλε ότι στο English School αφαίρεσαν τα σταυρουδάκια από τα στήθη των μαθητών. "Για όνομα του Θεού. Είμεθα χριστιανικό κράτος καλέ εδώ. Να πάω να αφαιρέσω από τα παιδάκια, από τους μαθητές, το σύμβολο του σταυρού, τι τους πείραξε ο σταυρός δεν το καταλαβαίνω αυτό".

 

Στον Αρχιεπίσκοπο απάντησε αμέσως ο πρόεδρος του Διαχειριστικού Συμβουλίου της Σχολής Κυριάκος Βασιλείου, διαψεύδοντας τις πληροφορίες του Αρχιεπισκόπου: "Τα παιδιά είναι απολύτως ελεύθερα να φορούν σταυρό. Ένας περίπατος στην αυλή του σχολείου ο οποιοσδήποτε θα το δει. Έχει παιδιά μάλιστα που φέρουν και δυο σταυρούς".

 

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν όπως πάντα παραπληροφορημένος, όμως δεν ένιωσε να θίγεται από αυτό.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

08/02/2009