• Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Άρθρα | Πολιτική

Κυνήγι μαγισσών για ένα θεατρικό έργο

Τελικά δεν χέστηκε κανείς!

Μίνι περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει η επίθεση που γίνεται εναντίον της διευθύντριας του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, Λούσης Λυσάνδρου, με αφορμή την παράσταση ενός θεατρικού έργου που κρίθηκε "αντεθνικό" από την εφημερίδα Ποντίκι, τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα και τον Νίκο Φαλά που αυτοπροσδιορίζεται εκπρόσωπος των Καρπασιτών.

 

Η διευθύντρια και το γυμνάσιο στήθηκαν στον τοίχο για μια παράσταση που δεν την είδαν οι επικριτές της, για πράγματα που δεν έγιναν και για ανάρμοστες φράσεις που δεν υπάρχουν καν στο έργο.

 

Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά:

  • Η Rooftop Theatre είναι μια θεατρική ομάδα με ενεργό καλλιτεχνική δράση τα τελευταία τέσσερα χρόνια
  • Το Intercultural Centre of Cyprus (ICC) σε συνεργασία με το Rooftop Theatre Group υπέβαλε αίτηση στη UNDP-ACT (Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ) για πρόγραμμα με τίτλο VOICING AND STAGING THE EXPERIENCE. Αποτέλεσμα του προγράμματος ήταν το θεατρικό έργο Performing the Experience.
  • Η χρηματοδότηση έγινε από το UNDP-ACT και εγκρίθηκε από το Γραφείο Προγραμματισμού της Κυριακής Δημοκρατίας, το Μάιο του 2007, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου!
  • Η ομάδα ζήτησε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει το θέατρο στα σχολεία. Το Υπουργείο τους παρέπεμψε στους διευθυντές των σχολείων. Το έργο παρουσιάστηκε σε οκτώ σχολεία χωρίς κανένα πρόβλημα.
  • Όταν η παράσταση προβλήθηκε στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά της διευθύντριας Λούσης Λυσάνδρου, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς έως και αφορισμούς.

Το έργο κρίθηκε από τους επικριτές του "αντεθνικό" διότι περιέχει τη φράση "χέστηκα για την Ιστορία". Άλλοι αποδίδουν στο έργο τη φράση "χέστηκα για την Πατρίδα", άλλοι "χέστηκα για την Παιδεία" και άλλοι "χέστηκα για τους προγόνους".

 

Ακόμη και κι αν αναφέρονταν τα πιο πάνω, δεν νοείται λογοκρισία στην τέχνη. Όμως, στο σενάριο του έργου δεν υπάρχει καμιά από τις φράσεις αυτές. Είναι φαντασιώσεις που έχουν αναπαραχθεί από στόμα σε στόμα και στο τέλος έγιναν πιστευτές, σε βαθμό που οι δημοσιογράφοι να ζητούν σχόλια από τον Υπουργό Παιδείας: "Αυτό που κυριαρχεί, επιτρέψτε μου, μπορεί να είναι λίγο λαϊκίστικο είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται μέσα σε αυτό το έργο "χέστηκα για την πατρίδα, χέστηκα για τους προγόνους". (ΡΙΚ, Μέρα Μεσημέρι, 6/2/09).

 

Ακόμη και η διευθύντρια Μέσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ζήνα Πουλλή δήλωσε πως το έργο δεν είναι κατάλληλο για τους μαθητές αφού υπάρχουν μέσα εκφράσεις όπως το "χέστηκα για την ιστορία"! "Στο κείμενο δεν υπάρχει τέτοια πρόταση. Το κείμενο της παράστασης βρίσκεται σε πολλά γραφεία στο Υπουργείο, μπορεί να το προμηθευθεί και να το διαβάσει", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα Rooftop Theatre.

 

Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της θεατρικής ομάδας που διέψευδε όλα αυτά, ο γνωστός για τις επιδόσεις του την περίοδο της "περιρρέουσας ατμόσφαιρας" Ζαχαρίας Κουλίας δήλωνε για την παράσταση που δεν είδε:

 

"Είναι επαναπροσέγγιση να τους λες χέστηκα για την πατρίδα και χέστηκα για τα παιδιά; Και το υπουργείο Παιδείας σας παρακαλώ, αν είναι ποτέ δυνατόν, να σιγοντάρει ότι τούτο εν Παιδεία; Δηλαδή ο ελληνισμός, ο οποίος εγέννησε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, έχουμε ανάγκη να έρχεται η UNOPS και οι διάφοροι καλοθελητές, καλοπληρωμένοι, να μας φέρνουν σενάρια και θέατρα να μας παιδεύσουν εμάς";

 

Ο Γ. Βαρνάβα δήλωσε πως η επιχορήγηση που δέχθηκε στο Rooftop Theatre Group, μέσω του Γραφείου Προγραμματισμού, ήταν "παράνομη", ενώ ο Φαλάς συνέδεσε τη χρηματοδότηση και με τη CIA! Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον Ζ. Κουλία, ο Φαλάς διακήρυξε ότι "απειλείται με κατάρρευση το τελευταίο οχυρό αντίστασης του κυπριακού ελληνισμού", ενώ άφησε ένα αισχρό υπονοούμενο για τη διευθύντρια του σχολείου Λούση Λυσάνδρου, ότι με τα θεατρικά έργα που ανεβάζει "καταβάλλεται εντέχνως προσπάθεια εξίσωσης του θύτη με το θύμα, καλλιεργείται η υποταγή, η απαξίωση της συλλογικής εθνικής ταυτότητας και ενθαρρύνονται οι ερωτικές σχέσεις με νεαρούς έποικους, που πολιορκούν το γυμνάσιό μας"!

 

Αυτή η χυδαιότητα μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το παραλήρημα του Ν. Φαλά έτυχε εκτενούς προβολής από το ΡΙΚ, ενώ η ανακοίνωση του Rooftop Theatre αγνοήθηκε εντελώς!

 

"Σε μια κοινωνία και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μαστίζεται από τη βία, το ρατσισμό, τις εξαρτήσεις και το δογματισμό είναι στενάχωρο που ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου και του τύπου ασχολούνται με τέτοιο πάθος με μια θεατρική παράσταση", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Rooftop Theatre Group.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

08/02/2009