• Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Για την τιμή της χρυσής αγελάδας ...

ΗΤΑΝ μια εποχή που οι εκλογές δίχαζαν την κοινωνία. Ο πληθυσμός ήταν επί το πλείστον χωρισμένος σε ΑΚΕΛικούς και Συναγερμικούς. Σήμερα, ζούμε στην εποχή της αδιαφορίας. Μερικές μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, καμιά εκατοστή πολιτικά πρόσωπα που εκπροσωπούν τους υποψήφιους προέδρους κοκορομαχούν στις τηλεοπτικές οθόνες από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε μια προεκλογική εκστρατεία που η κοινωνία παρακολουθεί με παγερή αδιαφορία. Η συμμετοχή των πολιτών στις προεκλογικές συγκεντρώσεις - σε σύγκριση με το παρελθόν - είναι πενιχρή. Τα κόμματα για να μαζέψουν τον κόσμο στα κλειστά γήπεδα συνδυάζουν τις πολιτικές συγκεντρώσεις με συναυλίες. Οι Παπακωνσταντίνου και Τσακνής τραγούδησαν για τον Τάσο Παπαδόπουλο και οι Νικολόπουλος Μακεδόνας για τον Κληρίδη.

 

ΥΣΤΕΡΑ είναι ο ιδεολογικός αχταρμάς των υποστηρικτών των δύο κύριων υποψηφίων. Δεδηλωμένοι αριστεροί τοποθετούνται υπέρ του Κληρίδη, θεωρώντας την υποψηφιότητά του ως τη μόνη... «αριστερή πρόταση». Στο στρατόπεδο του Τάσου Παπαδόπουλου οι κόκκινες σημαίες του ΑΚΕΛ συνυπάρχουν με τις ελληνικές του ΔΗΚΟ. Νεαροί οπαδοί της Ομόνοιας, με μπλουζάκια του Τσε Γκεβάρα, επευφημούν τον Παπαδόπουλο που ήταν παθιασμένος ΑΠΟΕλίστας, τότε που τα αθλητικά σωματεία ήταν διχασμένα με ιδεολογικά κριτήρια.

 

Ο ΝΥΝ πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, που εάν υπάρξει δεύτερος γύρος θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Παπαδόπουλου, ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει προεκλογική εκστρατεία, διότι δεν θέλει να διχάσει το λαό. Στην πραγματικότητα, στην ηλικία που είναι, δεν έχει τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει στο εξοντωτικό πρόγραμμα μιας προεκλογικής εκστρατείας. Ετσι, αντί συγκεντρώσεων, επέλεξε μια πιο ελεγχόμενη και πολύ πιο γνώριμη στον ίδιο εκστρατεία. Αυτή των εγκαινίων και των θεμέλιων λίθων.

 

ΜΕ ΕΝΑ μυστρί, ένα ψαλίδι για να κόβει τις κορδέλες και με υποσχέσεις για παροχές προσπαθεί να δελεάσει την κοινή γνώμη για να αποσπάσει ψήφους. Τις προάλλες υποσχέθηκε ότι μετά τη λύση του Κυπριακού θα παραχωρήσει όλα τα προσφυγικά σπίτια στους σημερινούς κατόχους τους, ως αποζημίωση για τα δεινά που έχουν υποστεί. Και η αντιπολίτευση να τον κατηγορεί -δικαιολογημένα- ότι πάντοτε παραμονές εκλογών επαναλαμβάνει την υπόσχεση με τα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποίοι έχουν οικοδομηθεί σε γη τουρκικής ιδιοκτησίας και τυχόν απαλλοτρίωσή τους θα ισοδυναμεί με ανταλλαγή περιουσιών.

 

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ μήνα ο Κληρίδης έδωσε οικονομική βοήθεια και σχεδόν απολογήθηκε στους καλλιεργητές πατατών, οι οποίοι μπήκαν αυθαίρετα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατέλαβαν το δίαυλο και έκλεισαν το αεροδρόμιο για μια ολόκληρη μέρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση, οι παροχές στους γεωργοκτηνοτρόφους την τελευταία δεκαετία -επί το πλείστον προεκλογικές- ήταν 550 εκατομμύρια λίρες. Γι' αυτό ήταν απολύτως δικαιολογημένη η απόφαση των αγελαδοτρόφων να τιμήσουν τον Κληρίδη, απονέμοντάς του την ανώτατη τιμή του σωματείου τους, τη χρυσή αγελάδα!...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

12/02/2003