• Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Γεύση ... ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

*«Εξ υπουργών επιτροπή μελέτησε επισταμένως το ζήτημα των μπαργούμεν στις μπιραρίες και αποφάσισε κατόπιν σοβαρής μελέτης να εγκρίνει την αύξηση του αριθμού τους από μία σε δύο». Το απόσπασμα αυτό είναι από τη διάσκεψη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου για να ανακοινώσει τη νέα κυβερνητική πολιτική για τους αλλοδαπούς.

 

*Στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των εκατόν καμπαρέ, στα οποία εργάζονται περίπου 1.200 καλλιτέχνιδες, άλλως αρτίστες. Λειτουργούν, επίσης, και καμιά πεντακοσαριά μπιραρίες που η καθεμία έχει το δικαίωμα να απασχολεί μια αλλοδαπή μπαργούμαν, κατά προτίμηση Ρωσίδα ή Ρουμάνα. Οι ιδιοκτήτες των μπιραριών ίδρυσαν εδώ και μερικά χρόνια λόμπι και πίεζαν να τους δώσει άδεια για δεύτερη μπαργούμαν, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν. Η κυβέρνηση ήταν μέχρι πρότινος ανένδοτη, διότι πίστευε πως πολλές μπιραρίες είναι συγκεκαλυμμένα πορνεία. Μέχρι που συστάθηκε εξ υπουργών επιτροπή, η οποία -κατά τον υπουργό- μελέτησε επισταμένως το αίτημα και το έκανε αποδεκτό, διαψεύδοντας τις φήμες περί πορνείας ως παντελώς αβάσιμες...

 

*Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη βαρυσήμαντη αυτή απόφασή της, στην Κύπρο συνέβαιναν κι άλλα εξόχως σημαντικά γεγονότα, τα οποία έχουν επίσης σχέση με τη σεξουαλική δραστηριότητα των πολιτών της, ανεξαρτήτως του ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται περί παπάδων. Δίνοντας συνέχεια στο σίριαλ του εμφυλίου πολέμου στην Εκκλησία, οι εφημερίδες δημοσίευσαν στις πρώτες σελίδες τους φωτοτυπίες εγγράφων, τα οποία προφανώς αφέθηκαν να διαρρεύσουν από το περιβάλλον του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, σύμφωνα με τα οποία ο αντίπαλός του αρχιμανδρίτης Ανδρέας Κωνσταντινίδης, αναγνώρισε ως δικά του παιδιά ένα αγόρι και ένα κορίτσι που απέκτησε με την ερωμένη του. Πάντως, πέραν των Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας, που αφορούν μόνο όσους θρησκεύουν, μπράβο στον άνθρωπο! Είναι πιο έντιμο να κάνει ένας παπάς εξώγαμα παιδιά και να τα αναγνωρίζει, παρά να σπέρνει μπάσταρδα και να παριστάνει τον παρθένο.

 

*Ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης, λοιπόν, έδωσε την περασμένη Πέμπτη συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση και σε γενικές γραμμές είπε πως οι ιερωμένοι είναι και αυτοί άνθρωποι, έχουν πειρασμούς και πως ο Σατανάς δεν τους αφήνει να αγιάσουν. Εκείνο που έκανε εντύπωση από τα όσα είπε ο αρχιμανδρίτης, ήταν και η ομολογία του ότι είναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία κατά του Αθανασίου, σε αντίθεση με τον τελευταίο που τροφοδοτεί τις εφημερίδες με πληροφορίες, αλλά όταν αντικρίσει την κάμερα, σκύβει και κάνει τον ανήξερο. «Ας έρθει να μονομαχήσουμε σαν άντρες, γιατί κρύβεται;», τον προκάλεσε ο Κωνσταντινίδης.

 

*Ενώ, λοιπόν, οι παπάδες σφάζονται και οι υπουργοί συστήνουν επιτροπές για να λύσουν τα προβλήματα των μπιραριών, προς ικανοποίηση των σεξουαλικών αναγκών της κοινωνίας, στα ΜΜΕ διαρρέει η πληροφορία ότι όλη αυτή η αναμπουμπούλα στο εσωτερικό είναι άλλη μια... συνωμοσία των Αμερικανών για να κάμψουν τις τελευταίες αντιστάσεις στο Κυπριακό. Ο κακός μας ο καιρός είναι που φταίει, διότι δεν μας είπαν οι Αμερικανοί να ασχοληθούμε με τις αρτίστες τη μέρα που μπήκαν οι Τούρκοι στα Στροβίλια. Ούτε μας υποχρέωσαν να κοιτάζουμε από τις κλειδαρότρυπες των παπάδων τη στιγμή που συντελείται αυτή η ξεφτίλα στη Γενεύη.

 

*Εδώ οι «Αττίλες» βιάζουν κατ' εξακολούθησιν την αξιοπρέπειά μας και δεν κουνιέται φύλλο. Το καθεστώς Ντενκτάς άρπαξε έξι δημοσιογράφους της εφημερίδας «Αβρούπα» και τους έκλεισε στα μπουντρούμια, διότι θέλουν να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα, κι αυτό δεν έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Στη Γενεύη δίνεται, υποτίθεται, μια μάχη για να αποδείξουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προασπίζεται τα δικαιώματα του συνόλου του πληθυσμού της Κύπρου, αλλά η σύλληψη του αρχισυντάκτη της «Αβρούπα» Σενέρ Λεβέντ αντιμετωπίζεται σαν να αφορά ένα άλλο κράτος, το οποίο αποκαλούμε ψευδοκράτος και ξοφλάμε...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

23/10/2004