• Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Η Συλβία σερβίρεται στο ξίδι, αλλά δεν αρέσει ... στην Ε.Ε.

ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ του όνομα είναι Sylvia atricapilla, ελληνιστί ονομάζεται Συλβία η μελανοκέφαλος ή μελανοκόρυφος και στην κυπριακή διάλεκτο αμπελοπούλι. Πρόκειται για ένα ζωηρό και πολύ χαριτωμένο αποδημητικό πουλάκι, που χρησιμοποιεί την Κύπρο ως σταθμό στο ταξίδι του από την Ευρώπη στα πιο θερμά κλίματα της Αφρικής. Οι Κύπριοι λατρεύουν το αμπελοπούλι, όχι για την ομορφιά και το κελάδημά του, αλλά επειδή θεωρείται ένας από τους πλέον εξεζητημένους μεζέδες. Κυρίως σερβίρεται στο ξίδι.

 

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ το αμπελοπούλι βρίσκεται στο επίκεντρο ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και μιας μεγάλης ομάδας πολιτών, οι οποίοι ασχολούνται παράνομα με την παγίδευση και θανάτωσή του με τη χρήση ξόβεργων, διχτυών και μιμητικών συσκευών. Αιτία, η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε από την Ε.Ε., να εφαρμόσει το νόμο που απαγορεύει το κυνήγι του.

 

ΑΝ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχει προ καιρού υιοθετήσει τη Συνθήκη της Βέρνης, που απαγορεύει το κυνήγι αμπελοπουλιών, η κυβέρνηση απέτυχε να επιβάλει τη σχετική νομοθεσία, ακριβώς λόγω των μεγάλων πιέσεων που δεχόταν από τους επηρεαζόμενους κυνηγούς. Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα καταγγελιών που γίνονταν από τουρίστες και λόγω των συχνών αρνητικών για την Κύπρο δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, η κυβέρνηση άρχισε να λαμβάνει μέτρα.

 

ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. έφτασαν πρόσφατα στο νησί δύο μέλη της οργάνωσης Birdlife International, τα οποία παρακολουθούν καθημερινά την έκταση του προβλήματος της παράνομης σύλληψης προστατευόμενων μεταναστευτικών πουλιών και εξετάζουν τη θέληση της Κύπρου να πατάξει την παράνομη σύλληψη πουλιών. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι εφαρμόζει το νόμο, εξαπέλυσε κυνηγητό κατά των παράνομων κυνηγών αμπελοπουλιών, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις των επηρεαζομένων.

 

ΟΙ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΙ, που φαίνεται ότι ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του νόμου που τους απαγορεύει να παγιδεύουν τα αμπελοπούλια. Ιδρυσαν, μάλιστα, και σωματείο, που το ονόμασαν «Φίλοι ξόβεργου για τα αμπελοπούλια»! Υποστηρίζουν ότι η παγίδευση των πουλιών είναι υγιής συνήθεια και... πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, ενώ για πολλούς βιοποριστικό επάγγελμα.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ότι το αμπελοπούλι, που σήμερα τιμάται προς δύο ευρώ το ένα, αποτελεί αναντικατάστατο συμπλήρωμα στις διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων. Τα αριστοκρατικά εστιατόρια της Κύπρου εξασφαλίζουν αμπελοπούλια από τη μαύρη αγορά και τα σερβίρουν στους καλούς πελάτες, οι οποίοι τα καταναλώνουν υπό... συνθήκες ημιπαρανομίας. Και η τιμή του, βεβαίως, ανάλογη των δυσκολιών για την εξασφάλιση του περιζήτητου μεζέ: Τουλάχιστον δύο ευρώ το ένα. Και ένας λαίμαργος πελάτης μπορεί να καταναλώσει μέχρι και μια δωδεκάδα.

 

ΟΙ «ΦΙΛΟΙ» ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΙΩΝ -που είναι πολλές χιλιάδες- εκβιάζουν τους πολιτικούς πως όσοι δεν τους συμπαρασταθούν στο αίτημά τους να νομιμοποιηθεί η παγίδευση των αμπελοπουλιών με ξόβεργα, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα, με πρώτο εκείνο της συλλογής εκλογικών βιβλιαρίων. Η οργανωτική επιτροπή τους ισχυρίζεται ότι μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 7.000 εκλογικά βιβλιάρια, τα οποία θα παραδοθούν στον υπουργό Εσωτερικών. Σημειωτέον ότι σε πέντε μήνες θα έχουμε προεδρικές εκλογές και ότι κατά τις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ο νικητής κρίθηκε με λιγότερες από 3.000 ψήφους...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

18/09/2002