• Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Το έλλειμμα ενημέρωσης στην «ούτω καλουμένη Κυπριακή Δημοκρατία»

ΣΕ ΠΛΗΡΗ αμηχανία βρίσκεται η κοινή γνώμη στην Κύπρο, που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κοινή γνώμη, αν και βομβαρδίζεται καθημερινά από πληροφορίες για το σχέδιο λύσης, στο βάθος είναι ανενημέρωτη για το περιεχόμενό του. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, μόνο το 26% των Κυπρίων δηλώνουν αρκετά ή καλά ενημερωμένοι για το σχέδιο Ανάν, ενώ το υπόλοιπο 74% δηλώνει μέτρια ή και καθόλου ενημερωμένο.

 

Η ΕΥΘΥΝΗ για την ελλιπή ενημέρωση βαραίνει μάλλον τα ΜΜΕ, αφού το 71% προσπάθησε να ενημερωθεί παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων των ηλεκτρονικών μέσων. Ομως, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είτε δεν κατάλαβαν είτε η ενημέρωση που τους παρείχαν τα ηλεκτρονικά μέσα δεν ήταν επαρκής. Αν και μη επαρκώς ενημερωμένοι, η πλειονότητα των πολιτών (53%) πιστεύει πως το σχέδιο αυτό πρέπει να αποτελέσει βάση για συζήτηση και το 32% πως όχι. Παρ' όλα αυτά, το 48% πιστεύει ότι το σχέδιο πρέπει να απορριφθεί, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν οι διαβουλεύσεις, ενώ ποσοστό 32% πιστεύει ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν.

 

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ελλιπώς ενημερωμένη είναι σίγουρα επιρρεπής στις ψυχολογικές πιέσεις που υποβάλλεται, στις οποίες τύπου: Τι τους θέλετε τους Τούρκους στα πόδια σας; Θα δουλεύετε εσείς για να ταΐζετε τους εποίκους; Θα εξαναγκάσουν τα παιδιά σας να μάθουν τουρκικά και μελλοντικά θα τα κάνουν Τουρκάκια κ.ο.κ. Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής εντάσσεται και η εκστρατεία που έχει αναλάβει συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα για να περισώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία κινδυνεύει με διάλυση.

 

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ για το σχέδιο Ανάν είναι ό,τι πιο υγιές θα μπορούσε να μας προκύψει. Ομως ο κόσμος πρέπει πρώτα να ενημερωθεί και, αφού συζητήσει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του, η κοινωνία να αποφασίσει συλλογικά για το μείζον ζήτημα του μέλλοντός της σ' αυτό το νησί. Ο διάλογος που διεξάγεται σήμερα, με άξονα την ύπαρξη ή την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εν πολλοίς υποκριτικός και τα δάκρυα που χύνονται γι' αυτήν κροκοδείλια. Για το βασικό λόγο ότι το ζήτημα τίθεται από ανθρώπους που έκαναν το παν στη ζωή τους για την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καταργήθηκε το 1974 από ανθρώπους που πριν από το 1974 την αποκαλούσαν «ψευδοκράτος» και «ούτω καλουμένη Κυπριακή Δημοκρατία», φράσεις που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα για να περιγράψουμε το καθεστώς Ντενκτάς. Μεταξύ αυτών και ο περιώνυμος Κύπριος καθηγητής που ζει στην Αθήνα, και αυτοπροσδιορίζεται ως ο θεωρητικός του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, ο οποίος στα πέτρινα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας έφτυνε κυριολεκτικά την κυπριακή σημαία και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να διαλυθεί αυτό το κράτος, για το οποίο σήμερα χύνει δάκρυα επειδή κινδυνεύει.

 

ΥΣΤΕΡΑ, οι όψιμοι θιασώτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια Δημοκρατία εννοούν. Αυτήν που δημιουργήθηκε με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου ή εκείνην που προέκυψε μετά την αποσκίρτηση των Τουρκοκυπρίων, και λειτουργούσε ως ένα αμιγώς ελληνικό κράτος; Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία της Ζυρίχης είναι περισσότερο περίπλοκη και δυσλειτουργική από το κράτος που θα δημιουργηθεί αν υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν. Κοντολογίς, το σχέδιο Ανάν είναι ένα μεγάλο παλούκι για τους Ελληνοκυπρίους. Ομως αυτό είναι το τίμημα των λανθασμένων επιλογών των υπερπατριωτών, που στις οκτώ ημέρες που κράτησε η εξουσία τους στην Κύπρο μετέτρεψαν ένα νησί με ελληνικό πολιτισμό χιλιάδων χρόνων σε τουρκικό προτεκτοράτο.


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

21/11/2002