• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Στήλες | Εν-Στάσεις

Ο Χριστόφιας άναψε το φως

Τι είναι αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις ΗΠΑ και προκάλεσε τόση οργή; Ότι και οι δύο "μητέρες πατρίδες" επενέβησαν στην Κύπρο. Εξήγησε ότι η μία επέμβαση κράτησε μια εβδομάδα, επέφερε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα με τίμημα την Κύπρο και η άλλη συνεχίζεται για 37 χρόνια.

 

Το πνεύμα των δηλώσεων είναι πως η μια εγγυήτρια δύναμη έκανε πραξικόπημα, η άλλη έκανε εισβολή που συνεχίζεται και η τρίτη ένιψε τας χείρας της. Με την αναφορά στο πραξικόπημα αποδέχεται το ελληνικό μερίδιο ευθύνης που ήταν η μεγάλη αφορμή για την εθνική τραγωδία του '74. Ήταν μια γενναία πράξη που του δίνει ηθικό έρεισμα να ζητεί από την Τουρκία να αναλάβει τη δική της πολλαπλάσια ευθύνη.

 

Επί της ουσίας, τι έγινε στις 15 Ιουλίου 1974; Οι δικτάτορες μιας τρίτης χώρας σχεδίασαν και εκτέλεσαν την ανατροπή της κυπριακής κυβέρνησης. Το αρχηγείο του πραξικοπήματος ήταν στην ΕΛΔΥΚ, τις διαταγές τις έδωσαν Έλληνες αξιωματικοί και Έλληνες αξιωματικοί ηγήθηκαν των επιχειρήσεων. Ήταν επέμβαση ή όχι; Όλος ο κόσμος το ξέρει, με το να το παραδεχτούμε κι εμείς τίποτα δεν θα πάθουμε. Μάλλον κερδίζουμε, διότι στέλνουμε κι ένα μήνυμα προς τον έξω κόσμο ότι έχουμε συναίσθηση των ιστορικών πραγματικοτήτων, ότι ειλικρινά έχουμε διδαχτεί από το παρελθόν και η ειλικρινής μας πρόθεση είναι να χτίσουμε ένα καινούργιο μέλλον. Ακόμη, στέλνουμε το μήνυμα στη δική μας κοινωνία ότι σφάλαμε κι εμείς. Διότι, αν δεν κατανοήσουμε το παρελθόν, δεν πρόκειται να έχουμε ασφαλές μέλλον.

Το 1987 η Βουλή των Ελλήνων συσσώρευσε χιλιάδες σελίδες υλικού από τις καταθέσεις των αξιωματικών που υπηρέτησαν εδώ. Αυτό που λέμε "Φάκελος Κύπρου" είναι από τότε σφραγισμένο και χαρακτηρισμένο "εθνικό απόρρητο", με ομόφωνη απόφαση ΟΛΩΝ των κομμάτων. Και ο λόγος είναι πως τυχόν αποδέσμευσή του θα δικαιώσει - δυστυχώς - την τουρκική εισβολή.

 

Αύριο γιορτάζουμε τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μόνη τιμή που αρμόζει σε αυτό το κράτος είναι να βγάλουμε τις παρωπίδες και να ανάψουμε το φως. Ζώντας μισό αιώνα στο σκότος πετύχαμε τον ακρωτηριασμό του κράτους μας. Ας δοκιμάσουμε και την αλήθεια, με την προσδοκία ότι θα ορθοποδήσει.

 

Υ.Γ. Διάβασαν την υπόλοιπη ομιλία όσοι αντιδρούν; Έχουν πολύ πιο σοβαρούς λόγους να ανησυχούν, παρά την αναφορά στο πραξικόπημα.


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

30/09/2010