• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα | Πολιτική

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΚΕΛ

Προδώσατε την ψυχή μας

Το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Κολοκασίδης, ενοχλήθηκε από την κριτική αντιμετώπιση της ρωσικής (και παλαιότερα της σοβιετικής) πολιτικής στο Κυπριακό από την αρθρογραφία μας (Πολίτης, 17/10/2010, "Ακατανόητη στάση"). Και επιχειρεί έναν άστοχο παραλληλισμό των απόψεών μας με τις "μεθοδεύσεις" των Άγγλων, των Αμερικάνων και διαφόρων κύκλων του ΟΗΕ για να μας επαναφέρουν ένα νέο 2004. Ο κ. Κολοκασίδης διερωτάται "με ποιους απ' όλους ευθυγραμμίζεται άραγε ο Πολίτης;"

 

Με κανέναν! Μόνο με τη χώρα μας, που είναι μια ανάσα πριν την οριστική διχοτόμηση και μάλιστα με τους χειρότερους όρους. Με όλο το σεβασμό προς το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ και το χώρο που εκπροσωπεί, προσωπικά θα τον προέτρεπα, όταν θα αναφερθεί ξανά στο 2004, να σκαλίσει λίγο τη μνήμη του και να θυμηθεί αυτό που ο ίδιος είπε ενώπιον 100 συντρόφων του, στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, εκείνην τη Μεγάλη Παρασκευή: "Αν απορρίψουμε αυτό το σχέδιο είναι σαν να προδίδουμε την ψυχή μας".

 

Δυστυχώς αυτό κάνατε, προδώσατε την ψυχή μας. Δεν περιμένουμε σωτηρία ούτε από τους Αμερικάνους, ούτε από τους Εγγλέζους, μήτε από τους "κύκλους" του ΟΗΕ. Μπορεί οι ξένες μεθοδεύσεις να είναι βολικές για εσάς, όμως για μας τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα: Τη μοίρα μας την καθόρισαν οι ντόπιες μεθοδεύσεις, όχι οι ξένες.

 

Κι επειδή στη χώρα μας η μνήμη είναι πολύ κοντή, να θυμίσω στον κ. Κολοκασίδη μερικές:

  • Ξεκινήσατε στην Κ.Ε. από τη θέση ότι ο Τάσσος δεν διαπραγματεύτηκε. Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο που έφεραν ενώπιόν μας οι ύποπτοι σήμερα "κύκλοι του ΟΗΕ" επανένωνε τη χώρα και το λαό της, απάλλασσε την Κύπρο από την κατοχή, κτλ, κτλ.
  • Μέχρι να ξημερώσει, αποφασίσατε ότι θέλατε εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης. Ξεσηκώθηκαν τα ΗΕ να σας ικανοποιήσουν. Αλλά εσείς στείλατε τον Ιακώβου στη Μόσχα να ζητήσει βέτο στο ψήφισμα για την εφαρμογή του σχεδίου!
  • Όταν οι ξένοι αναζητούσαν τον Χριστόφια να συζητήσουν μαζί του τι θέλει, έπαθε φαρυγγίτιδα και κλειδώθηκε στο σπίτι του.
  • Όταν υπονομεύσατε την προσπάθεια του ΟΗΕ να ικανοποιήσει το δικό σας αίτημα για εγγυήσεις, το ΑΚΕΛ "λυπήθηκε" που δεν υπήρξε ισχυρό ψήφισμα, ο Χριστόφιας ξεπέρασε τη φαρυγγίτιδα και έδωσε συνέντευξη Τύπου για να πει ότι το ΑΚΕΛ ψηφίζει "όχι".
  • Μετά το θριαμβευτικό 76%, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι ψήφισε "όχι" για να τσιμεντώσει το "ναι".
  • Ύστερα προσπάθησε να μας πείσει ότι το "όχι" του ΑΚΕΛ ήταν διαφορετικό από αυτό των Νέων Οριζόντων.
  • Ακολούθως το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι ήθελε μερικές αλλαγές και ένα νέο δημοψήφισμα.
  • Ύστερα ομολόγησε πως δεν διαφωνούσε σε τίποτα με τον Παπαδόπουλο, παρά μόνο με την ένταση του διαγγέλματός του. Οι αλλαγές έγιναν περισσότερες, ακόμη περισσότερες και ακόμη περισσότερες.
  • Από μεθόδευση σε μεθόδευση φτάσαμε στην πλήρη απόρριψη, τη δαιμονοποίηση και τελικά στην εξομοίωση όλων των "όχι", χωρίς διάκριση καμιά.
  • Να μην τα πολυλογούμε, ζητήσατε έξι μήνες για να πείσετε τον κόσμο, έχει έξι χρόνια και πάμε για τον έβδομο, κι ακόμα ξύνεστε. Ζητάτε συνομιλίες χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, επικαλούμενοι τον μπαμπούλα του 2004! 

Πολλά θα μπορούσαν να λεχθούν για το ζήτημα αυτό. Στο μέλλον, όταν θα γράφεται η ιστορία της διχοτόμησης της Κύπρου, θα υπάρξουν, είμαι βέβαιος, πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες διδακτορικές διατριβές για τις περίτεχνες μεθοδεύσεις σας. Όμως, επί του παρόντος, η μόνη παράκληση είναι να σταματήσετε να μιλάτε για το 2004. Κι όταν θα φέρετε σχέδιο καλύτερο και λύση καλύτερη και διασφαλίσετε στα παιδιά μας ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που απορρίψατε, τότε ναι, θα μπορείτε να μιλάτε με αυτοπεποίθηση και με περηφάνια για το 2004. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, είναι ολίγον τι θράσος...

 

Υ.Γ.: Επειδή το υπονοούμενο των συνεργών των ξένων είναι πολύ βαρύ για να το αφήσουμε να περάσει έτσι, θα ήθελα μόνο να σημειώσω πως το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ δεν σχολίασε τα όσα γράψαμε, ότι το 1978 το κόμμα απέρριψε το σχέδιο λύσης με οδηγίες της Μόσχας. Εμείς μπορεί να κάνουμε λάθος εκτιμήσεις, μπορεί η αγωνία μας να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση να επηρεάζει την κρίση μας. Όμως ΠΟΤΕ δεν θα διαμορφώσουμε άποψη με διατάγματα, και μάλιστα απ' έξω.


Μακάριος Δρουσιώτης

24/10/2010