• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Στήλες | Εν-Στάσεις

Οι μαθητευόμενοι Γκέμπελ

Οι μαθητευόμενοι Γκέμπελ

 

Με αφορμή την προσπάθεια να συζητηθούν τα «έγγραφα Ντάουνερ» στη Βουλή, ο «Π» διέγνωσε ότι η Κύπρος θα είχε πρόβλημα. Με απόλυτα δική μας πρωτοβουλία – χωρίς καμιά συνεννόηση και χωρίς καμιά παρότρυνση από κανέναν – δημοσιεύσαμε την ιστορία των υποκλοπών όπως την ξέρουμε από τον περασμένο χρόνο, υποδεικνύοντας την ΚΥΠ ως ύποπτη για την υπεξαίρεση των εγγράφων (24/10/2010). Με την επιστολή του στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης μας επιβεβαίωσε πλήρως. Πρέπει, λέγει, να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν κρατικοί λειτουργοί είχαν ανάμιξη στις υποκλοπές.

 

Την περασμένη εβδομάδα στείλαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου μια σειρά από ερωτήματα για τις διεθνείς συνθήκες που παραβιάστηκαν, για το αν πήρε η κυβέρνηση θέση, αν έκανε κάποια έρευνα, ποια ήταν τα αποτελέσματά της κ.τ.λ. Ο κ. Στεφάνου αρνήθηκε να μας απαντήσει και αγνόησε τις ερωτήσεις μας ως να μην υποβλήθηκαν ποτέ. Αντί αυτού έκανε δηλώσεις στην «Καθημερινή» και χωρίς αντίλογο είπε πως είτε το δημοσίευμά μας ήταν φαντασίωση, είτε βασίστηκε σε πληροφορίες υποβολιμαίες από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ (!), στον οποίο έστειλε κι ένα μήνυμα: «Τι θέλει ο κ. Ντάουνερ, να πάρει τη ρεβάνς»; (Από ποιον και για ποιό πράγμα, αφού δεν έχετε ιδέα;)

 

Κατ’ αρχάς δεν έχουμε φήμη φαντασιόπληκτων, ενώ οι εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε μας δικαίωσαν. Ούτε γράφουμε με υποδείξεις άλλων. Αν και δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να δίνουμε εξηγήσεις για τις πηγές μας, η πραγματικότητα είναι πως δεν είχαμε προσφάτως καμιά απολύτως επαφή με τον κ. Ντάουνερ, ούτε με τους συνεργάτες του. (Μπορούν να το επαληθεύσουν από τα μηχανήματά τους). Η δημοσίευση ήταν δική μας πρωτοβουλία, με βάση πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από τον περασμένο χρόνο. Η δημοσίευση έγινε με δημοσιογραφικά κριτήρια που αποδείχθηκαν σωστά.

 

Επί της ουσίας ο κ. Στεφάνου δήλωσε στην «Καθημερινή», με τρόπο κατηγορηματικό, ότι «η Κ.Δ. η Κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρόεδρος δεν έχουν καμιά ανάμιξη με τη διαρροή των εγγράφων». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως «έχουμε κάνει την έρευνα μας».

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην επιστολή του στη Βουλή λέγει τα αντίθετα: «Προκύπτει ανάγκη διερεύνησης κατά πόσο ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραβιάσει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο». Πώς ο κ. Στεφάνου είναι τόσο βέβαιος και ο Γενικός Εισαγγελέας όχι; Γιατί ο Πέτρος Κληρίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην υποκλοπή κρατικών λειτουργών και στην ουσία λέγει στους βουλευτές να μην τα σκαλίζουν τα πράγματα;

 

Ο εκπρόσωπος επέλεξε τον μονόλογο και χρησιμοποίησε τις στήλες που του πρόσφερε μια άλλη εφημερίδα για να χαρακτηρίσει το δημοσίευμα μας «γκεμπελισμό χειρίστου είδους». Ακόμη, μας κατηγορήσει ότι «πυροβολούμε τη χώρα»! Μετά και από την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα στη Βουλή είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ποιοι πυροβολούν τη χώρα και ποιοι έχουν γίνει, δυστυχώς, μαθητευόμενοι Γκέμπελ...

 


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

07/11/2010