• Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Στήλες | Εν-Στάσεις

Θα κάψει την Κύπρο για τον ΔΗΣΥ;

Η συνάντηση της Νέας Υόρκης ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ, στις 14 Φεβρουαρίου 2004. Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα μιλά αφ’ εαυτής: Το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του. Ο Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος. Έτσι έλεγε τότε και ο Τάσσος. Ελπίζουμε, αν και το φοβόμαστε, να μην επαναλάβει τον εαυτό του, να μετανιώσει και να τα αναποδογυρίσει.

 

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε γραπτή ομιλία του είπε:

«Η τριμερής συνάντηση της Νέας Υόρκης δημιουργεί κάποιες νέες ιστορικές, αν θέλετε, πραγματικότητες. Θα πρέπει να μετατρέψουμε τους κινδύνους που ενδεχόμενα θα αντιμετωπίσουμε σε ευκαιρίες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους πως απαιτείται συλλογικότητα στους χειρισμούς».

 

Σε δηλώσεις του, μετά την ομιλία, ο Ν. Αναστασιάδης είπε αυτό που κατάλαβαν όλοι και το έγραψαν όλες οι εφημερίδες: Αλλάζει η διαδικασία και υπάρχουν πλέον χρονοδιαγράμματα, όμως η αλλαγή αυτή μπορεί να γίνει ευκαιρία. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα. Είπε στον Χριστόφια «είμαι εδώ», ότι θα έχει τη βοήθεια του, αλλά θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τις αντισυναγερμικές εμμονές και να διαβουλευτεί και μαζί του.

 

Αν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ήταν ανεύθυνος, αν συμπεριφερόταν όπως ο Χριστόφιας στον Κληρίδη το 2002, είχε πολλά να πει για να του «κόψει τα πόδια». Προς τιμήν του, ο Αναστασιάδης δεν το έκανε. Αυτός που έχει – σε προσωπικό επίπεδο – την ανάγκη είναι ο Χριστόφιας. Αντί να πάρει το θετικό, αντί να κάνει μισό βήμα προσέγγισης, διέταξε τον Στεφάνου να καλέσει μεσημεριάτικα τους δημοσιογράφους για να κάνει επίθεση στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ!

Προφανώς ο Χριστόφιας αναστατώθηκε επειδή στη συνέντευξη του στην «Αλήθεια», ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφερόμενος στην Οικονομία, είπε πως ο πρόεδρος πολιτεύεται σαν να είναι στην αντιπολίτευση, κι «αν δεν μπορεί να κυβερνήσει να παραιτηθεί». Όπως πάντα, αντέδρασε παρορμητικά και εξέδωσε διάταγμα επίθεσης, κατηγορώντας τον Αναστασιάδη ότι κάνει εκστρατεία για τις προεδρικές του 2013. Μα είναι δυνατόν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να του λέγει έλα να σε βοηθήσω να λύσεις το Κυπριακό, για να μην έχει καν προεδρικές εκλογές το 2013, κι αντί να το εκτιμήσει να τον κυριεύει ο πανικός;

 

Πώς μπορεί να πείσει ότι θέλει και πρωτίστως ότι μπορεί να λύσει το Κυπριακό με τον Έρογλου όταν δεν αντέχει τον Αναστασιάδη; Πόσο κόλλημα με τον ΔΗΣΥ; Πραγματικά, ώρες ώρες δίνει την εντύπωση πως είναι ικανός να περιλούσει την Κύπρο με πετρέλαιο και να την κάψει απ’ άκρη σ’ άκρη, παρά ν’ αφήσει να φανεί ότι συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ.


Μακάριος Δρουσιώτης

22/11/2010