• Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Αγάλματα στο πάρκο της μαρμάρινης μνήμης...

ΕΝΩ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ είναι ραγδαίες και σύμφωνα με τον ενημερωμένο Τύπο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προετοιμάσει λεπτομερέστατο σχέδιο λύσης για όλες τις πτυχές του προβλήματος, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δεν απασχόλησε ούτε τους διαπραγματευτές ούτε τους διαμεσολαβητές: τι θα γίνει με τα αγάλματα και τα μνημεία εκατέρωθεν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός; Η Κύπρος, κατ' αναλογία πληθυσμού και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ αγαλμάτων και μνημείων. Δεν νοείται κοινότητα ή δήμος που να μην έχει το δικό της το μνημείο. Ούτε, βέβαια, υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με τόσους πολλούς αξιομνημόνευτους αγωνιστές που να είναι σκλαβωμένη.

 

ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΝΟΤΟ όσο και στο Βορρά υπάρχουν οι λεγόμενοι Σύνδεσμοι Αγωνιστών οι οποίοι ανέλαβαν εργολαβικά να «συντηρήσουν τη μνήμη», εξαγνίζοντας τη δική τους δράση και δαιμονοποιώντας τον αντίπαλο. Αγωνιστής, στην κυπριακή λεξικογραφία, είναι αυτός που στην περίπτωση των Ελληνοκυπρίων πήρε μέρος στην ΕΟΚΑ (αυτοί που προβάλλονται περισσότερο συνέχισαν τη δράση τους και στην ΕΟΚΑ Β) και στην περίπτωση των Τουρκοκυπρίων όσοι έδρασαν στην ΤΜΤ, το κυπριακό παρακλάδι των Γκρίζων Λύκων. Ολοι οι υπόλοιποι χαρακτηρίζονται από μη πατριώτες έως προδότες, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν χάρη στη μεγαλοψυχία των αγωνιστών.

 

ΕΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, υπάρξει λύση, τι θα γίνει με τους αγωνιστές ένθεν και ένθεν της γραμμής Αττίλα; Η στήλη έχει να κάνει μια εισήγηση. Να δημιουργηθεί σε κάποιο σημείο της Κύπρου, που σήμερα είναι νεκρή ζώνη, ένα τεράστιο πάρκο αγαλμάτων και μνημείων. Εκεί να τοποθετήσουμε και το θεόρατο άγαλμα του Μακαρίου που «κοσμεί» το αρχιεπισκοπικό μέγαρο και τον Ατατούρκ που βρίσκεται σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης Λευκωσίας, περιστοιχισμένους από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και της ΤΜΤ. Να φυτέψουμε λουλούδια, να καλλιεργήσουμε γρασίδι και να τοποθετήσουμε σιντριβάνια διακοσμημένα με γύψινα αγάλματα από το πιπί των οποίων να ρέει νερό. Θα δημιουργήσουμε έτσι ένα μοναδικό στο είδος του κιτς πάρκο, που θα έχει και τουριστική αξία. Πού αλλού θα μπορεί να δει κανείς τόσα πολλά δείγματα κιτς ελληνοτουρκικής τέχνης;

 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ μνημείων θα δώσει λύσεις και στο ζήτημα που προέκυψε με τη φαεινή ιδέα του υπουργού Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη για την κατασκευή θεματικού πάρκου στην Πάφο, το οποίο θα κοσμείται από το μεγαλύτερο άγαλμα της Αφροδίτης που έγινε ποτέ. Η πρόταση Ρολάνδη προκάλεσε τις αντιδράσεις όχι μόνο των οικολόγων αλλά και των ορθόδοξων χριστιανών που διαμαρτύρονται διότι η ανάδειξη της Αφροδίτης προσβάλλει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και προάγει την ειδωλολατρία!

 

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ οργάνωση με το όνομα «Παγκύπριον Χριστιανικόν Ορθόδοξον Κίνημα (ΠΑΧΟΚ) Αγιος Νίκων ο Μετανοείτε» εξέδωσε ανακοίνωση, που μοιάζει με προκήρυξη των Ταλιμπάν, και διαμαρτύρεται για την πρόθεση του υπουργού να δημιουργήσει πάρκο προς τιμήν της «χυδαιοτάτης θεάς, προστάτιδας της πορνείας». Στην ανακοίνωσή τους οι Κύπριοι Ταλιμπάν κάνουν εισήγηση όπως «αντί του αγάλματος της ψεύτικης θεάς (ο υπουργός Τουρισμού) να φτιάξει ένα μεγαλοπρεπές και επιβλητικό ψηφιδωτό στην Πάφο που να παριστάνει τον Απόστολο Παύλο, μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα να τυφλώνουν το μάγο Ελύμα, ο οποίος ανθίστατο στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και δεν άφηνε τον ανθύπατο και τους Πάφιους να πιστέψουν στον αληθινό Θεό»!

 

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ, ΛΟΙΠΟΝ, των αγαλμάτων και των μνημείων στην Πράσινη Γραμμή μπορούμε να εκθέσουμε δίπλα στον Μακάριο και τον Ατατούρκ, τον Κληρίδη, τον Ντενκτάς, «τιμής ένεκεν» τον Ετζεβίτ και για λόγους ισορροπίας τον Ιωαννίδη, αλλά και την «προστάτιδα της πορνείας» Αφροδίτη, τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα να τυφλώνουν τους απίστους, καθώς και τις διαφημιστικές πινακίδες της Εκκλησίας που έχουν «βλαστήσει» στους δρόμους της Λευκωσίας και διαφημίζουν τους Αγίους όπως οι πολυεθνικές τα προϊόντα τους...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

06/11/2002