• Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Αδέσποτα γαϊδούρια, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΚΑΠΟΤΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ είχε πει πως στην Κύπρο δεν ζουν Κύπριοι αλλά Ελληνες και Τούρκοι και ότι το μοναδικό κυπριακό ον είναι ο κυπριακός γάιδαρος. Τότε είχε ξεσπάσει πάταγος μεταξύ των αντιφρονούντων Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Ντενκτάς ότι τους παραλλήλιζε με τα γαϊδούρια. Οπόταν αντέδρασε ο σύνδεσμος προστασίας γαϊδάρων, που κάλεσε τους πολιτικούς να αφήσουν τα συμπαθή τετράποδα εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Τις προάλλες, τα γαϊδούρια βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαλότητας στην κατεχόμενη Κύπρο, με αφορμή την απόφαση του καθεστώτος Ντενκτάς να εξαγάγει όλα τα αδέσποτα γαϊδούρια στην Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ, δώδεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, που απαρτίζουν την περιβαλλοντική πλατφόρμα, επέκριναν την απόφαση του καθεστώτος και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να την αποδεχθούν. «Πουλήσαμε τα βουνά και τις πέτρες και τώρα ήρθε η σειρά για τα γαϊδούρια», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους. Και η εφημερίδα «Κίμπρις» έγραψε: «Μέχρι σήμερα πηγαίναμε στο Λονδίνο για να δούμε τους ανθρώπους μας που απογοητευμένοι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς. Τώρα θα διοργανώνουμε ταξίδια για να βλέπουμε τα γαϊδούρια μας»...

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ γαϊδάρων εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια στη χερσόνησο της Καρπασίας, όταν οι ιδιοκτήτες τους, που εγκατέλειψαν την γεωργία και δεν μπορούσαν να τα συντηρούν, τους εγκατέλειψαν. Με την πάροδο του χρόνου οι γάιδαροι πολλαπλασιάστηκαν και άρχισαν να δημιουργούν πρόβλημα. Οπόταν το καθεστώς, με τη βοήθεια του στρατού, τοποθέτησε συρματοπλέγματα και απέκοψε την κορυφή της χερσονήσου της Καρπασίας, στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, δημιουργώντας έτσι το πρώτο στρατόπεδο συγκεντρώσεως γαϊδουριών στον κόσμο.

 

Οι φυλακισμένοι γάιδαροι, αφού πολλαπλασιάστηκαν (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τουρκοκυπριακού Τύπου έφτασαν τις 2.000), διέρρηξαν τα συρματοπλέγματα, απλώθηκαν σε ολόκληρη την χερσόνησο της Καρπασίας και σήμερα θεωρούνται ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του καθεστώτος.

 

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του και φημίζεται για την αντοχή, τη δύναμη και τη λιτότητά του. Μάλιστα, επί αγγλοκρατίας γίνονταν μεγάλες εξαγωγές γαϊδάρων στον έξω κόσμο. Στην ελεύθερη Κύπρο ο γάιδαρος είναι είδος προστατευόμενο. Ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους Τουρκοκύπριους περιβαλλοντιστές και τη συμπάθειά του προς τα διωκόμενα κυπριακά γαϊδούρια, που «έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, αφού κάποτε ήταν το μοναδικό μεταφορικό μέσο».

 

Υ.Γ. Ενώ ο Ντενκτάς προσπαθεί να εξολοθρεύσει το τελευταίο κυπριακό ον, που κατά τον ίδιο απόμεινε στο νησί, από τις φυλακές της κατεχόμενης Λευκωσίας ο δημοσιογράφος Μεμντούχ Ενέρ, που φυλακίστηκε για την αρθρογραφία του κατά του Ντενκτάς, απέστειλε, μέσω της εφημερίδας του, στο καθεστώς το εξής μήνυμα: «... Εσείς που δεν αναγνωρίζετε δικαιώματα σε 25 εκατομμύρια Κούρδους θέλετε ξεχωριστό κράτος για μια χούφτα ανθρώπους στην Κύπρο. Δεν ξέρω, αλλά εγώ θέλω το κράτος μου. Δώστε πίσω στους Κυπρίους τα δικαιώματα που τους έχετε κλέψει. Το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να ενταχθούμε στην Ε.Ε. με την Κυπριακή Δημοκρατία και να γίνουμε σεβαστοί ως ανθρώπινα όντα. Δεν θα τα καταφέρετε να μου αλλάξετε την ταυτότητά μου. Για όσο είμαι ζωντανός δεν θα κάνω αυτό που θέλετε εσείς. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Κύπριος. Δεν θέλω να είμαι το αποπαίδι κανενός. Πιστεύω ότι όλος ο πληθυσμός της πατρίδας μου πρέπει να είναι πάντοτε ελεύθερος. Θέλω την Κύπρο μου χωρίς στρατούς».


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

28/08/2002