• Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Η πρώτη «εξέγερση» της αστικής τάξης

*Πριν από μερικές εβδομάδες ένας καθώς πρέπει κύριος, 42 χρόνων, καλλιτέχνης, γνωστός για το χιούμορ και τον ιδιόμορφο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα, μπήκε στο γραφείο ενός δικαστή, κρατώντας στο χέρι μια ανθοδέσμη με βυσσινί κορδέλα, σαν κι αυτές που εναποτίθενται στις κηδείες. Ζήτησε να δει τον δικαστή Νίκο Σάντη, για τον οποίο προοριζόταν η ανθοδέσμη, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος. Τελικά την άφησε στη γραμματέα του, είπε ευχαριστώ, και έφυγε. Στην ανθοδέσμη υπήρχε μια κάρτα με την ευχή «θερμά συλλυπητήρια» και το όνομα του ευχέτη: Γιώργος Καραβοκύρης.

 

*Ο Καραβοκύρης διάλεξε αυτό τον ιδιόρρυθμο τρόπο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς τον δικαστή, ο οποίος, κατά τη γνώμη του, με μια απόφαση που πήρε (δεν τον αφορούσε καν) σκότωσε τη Δικαιοσύνη! Ο δικαστής εκνευρίστηκε από την πράξη του Καραβοκύρη και τον παρέπεμψε σε δίκη, με την κατηγορία της περιφρόνησης του δικαστηρίου. Ο δικαστής που τον δίκασε χαρακτήρισε το αδίκημα ιδιαίτερα σοβαρό και αποφάνθηκε ότι η ποινή δεν μπορούσε να ήταν άλλη από την άμεση φυλάκιση, «για να μη δοθούν τα λανθασμένα μηνύματα στον κατηγορούμενο, ειδικά, και στο κοινωνικό σύνολο, γενικά». Ετσι, του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός μηνός και ο Καραβοκύρης κλείστηκε στη φυλακή! (Στην Κύπρο δεν ισχύει η εξαγορά της ποινής). Η υπόθεση του Καραβοκύρη πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, αλλά μετά από παρεμβάσεις των οικείων του, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε στον Κληρίδη να του απονείμει προεδρική χάρη, οπότε σε καμιά δεκαριά μέρες αφέθηκε ελεύθερος.

 

*Την περασμένη εβδομάδα, στο τριμελές Κακουργιοδικείο Λεμεσού συνεχιζόταν η δική ενός Βρετανού που κατηγορείται για φόνο. Σε κάποια στιγμή της διαδικασίας, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Μιχαλάκης Κυπριανού, παραπονέθηκε προς τους δικαστές διότι, ενόσω αυτός αντεξέταζε κάποιο μάρτυρα, εκείνοι δεν παρακολουθούσαν και, όπως είπε, «αντάλλαζαν ραβασάκια». Οι δικαστές εθίγησαν και τον κάλεσαν να αποσύρει τα όσα είπε, διότι αποτελούσαν περιφρόνηση προς το δικαστήριο. Ο δικηγόρος αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Τότε το δικαστήριο, εξαντλώντας τη δικαιοδοσία που του έδινε ο νόμος, τον καταδίκασε πάραυτα σε πέντε μέρες φυλάκιση. Οι αστυνομικοί έκλεισαν τον κ. Κυπριανού στην κλούβα, τη «Μαύρη Μαρία», και τον οδήγησαν στις Κεντρικές Φυλακές, στη Λευκωσία, για να εκτίσει την ποινή του!

 

*Η περίπτωση του Κυπριανού έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Την επομένη οι δικηγόροι έκλεισαν τα δικαστήρια και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς τις Κεντρικές Φυλακές. Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία αποτελείται από δικηγόρους, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο που επιτρέπει στους δικαστές να φυλακίζουν τους δικηγόρους και «περιορίζει την ελευθερία έκφρασης των λειτουργών της Δικαιοσύνης». Οι δικηγορικοί σύλλογοι εξέδωσαν ανακοινώσεις και στήριξαν τον καταδικασθέντα συνάδελφό τους, ενώ από τα παράθυρα των καναλιών έβγαιναν κραυγές οργής για το «ατόπημα» των δικαστών. Σε τρεις μέρες ο κ. Κυπριανού αφέθηκε ελεύθερος (μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο) και έγινε δεκτός από τη κοινότητα των δικηγόρων σαν σύμβολο του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

 

*Εκείνο το τριήμερο έγινε πραγματικά μια μικρή επανάσταση στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Οι δικαστές βρέθηκαν στο εδώλιο και κατηγορήθηκαν για αλαζονεία και ολοκληρωτικές τάσεις. Κι όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που τα δικαστήρια πήραν παράλογες αποφάσεις. Πρόσφατα, μια γριά κλείστηκε στη φυλακή, διότι δεν χάλασε ένα παράνομο κοτέτσι. Και μια άλλη, γιατί δεν ξερίζωσε ένα παράνομο αμπέλι. Εκατοντάδες αποφάσεις δικαστηρίων για κατεδαφίσεις παράνομων οικοδομών εκκρεμούν ανεκτέλεστες, διότι είναι πλέον αποδεκτό στην Κύπρο ότι η ισχυρή κοινωνικοοικονομική τάξη τυγχάνει ασυλίας. Αυτό τον κανόνα παρέβηκε, στην οργή του, το δικαστήριο και επιβάλλοντας μια υπερβολική ποινή σε ένα γνωστό δικηγόρο, πρώην εισαγγελέα και πρώην βουλευτή, διατάραξε σε τέτοιο βαθμό τις ισορροπίες, που έβγαλε στους δρόμους την ελίτ της Λευκωσίας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

21/02/2001