• Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Ιντριγκες για τη διαδοχή του Χρυσόστομου

Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΛΕΞΗ που χρησιμοποιείται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου των τελευταίων εβδομάδων είναι η «λεηλασία» και ασφαλώς αναφέρεται στη διαχείριση της αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας της Κύπρου. Ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξακολουθεί να βρίσκεται στο ιατρικό κέντρο Υγεία στην Αθήνα, χωρίς να έχει επαρκή επικοινωνία με το περιβάλλον του, στο νησί τα μισά μέλη της Ιεράς Συνόδου κάθισαν στο σκαμνί το σόι και την αυλή του με την κατηγορία της καταλήστευσης της περιουσίας της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τα καθημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, παραθαλάσσιες εκτάσεις, αγροκτήματα, περιουσίες μοναστηριών, μετοχές, ακόμη και μετρητά που διακινήθηκαν με λευκές επιταγές οι οποίες έφεραν την ερυθρά υπογραφή του προκαθήμενου της Εκκλησίας, πέρασαν στα χέρια των ευνοούμενών του.

 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, όπως έχει ανακοινωθεί, δεν έχει ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, διότι, όπως γνωμάτευσε το ιατρικό συμβούλιο, κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Είτε ενημερωθεί είτε όχι, στην κατάσταση που βρίσκεται, ο αρχιεπίσκοπος έχασε όλη του την επιρροή. Κι όπως υποστηρίζουν οι ευνοούμενοί του, οι δελφίνοι για τη διαδοχή βρήκαν την ευκαιρία για να πάρουν την εξουσία από τα χέρια του και δεν κάνουν υπομονή μέχρι να ξεψυχήσει. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι τόσα πολλά και πειστικά που κανένας δεν αμφιβάλλει για την έκταση της διαπλοκής. Ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει και για το ότι οι αποκαλύψεις είναι μέρος του αγώνα για τη διαδοχή του αρχιεπισκόπου, που άρχισε εδώ και μερικά χρόνια, αφότου έγινε αντιληπτό ότι είχε κλονιστεί η υγεία του.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΒΟΡΙ για τη διαδοχή είναι ο επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος. Ο Κύκκος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς οργανισμούς στην Κύπρο. Τον οικονομικό αυτό κολοσσό διαχειρίζεται ο εκάστοτε ηγούμενος, που εδρεύει στο Μετόχι της Μονής, στη Λευκωσία. Κατά παράδοση, η μονή Κύκκου δίνει και τον εκάστοτε αρχιεπίσκοπο. Κυκκώτης ήταν και ο Μακάριος και ο νυν αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

 

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ στην κούρσα της διαδοχής είναι ο προερχόμενος από το Αγιον Ορος, Λεμεσού Αθανάσιος. Σε αντίθεση με τον «κοσμικό» Νικηφόρο, ο Αθανάσιος προσπαθεί να δώσει την εικόνα του πνευματικού ηγέτη, του αποστασιοποιημένου από τις οικονομικές δραστηριότητες και τις δοσοληψίες. Οι «κοσμικοί» και οι «πνευματικοί» επίσκοποι βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που ο Αθανάσιος εξελέγη μητροπολίτης Λεμεσού. Τη μάχη αυτή, εκ μέρους των «κοσμικών», σήκωσε στους ώμους του ο επίσης Κυκκώτης, μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, γνωστός για την αθυροστομία και τον τσαμπουκά του. Ο Χρυσόστομος υποστήριξε ότι υπάρχει σε εξέλιξη συνωμοσία από το Αγιον Ορος για την άλωση της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ο Πάφου Χρυσόστομος συμμετέχει στον πόλεμο φθοράς του περιβάλλοντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία με τον Αθανάσιο, οι «κοσμικοί» επίσκοποι αποφάσισαν να χαμηλώσουν τους τόνους για τα σκάνδαλα και να συγκρατήσουν τις αποκαλύψεις, διότι φοβούνται ότι η σκανδαλολογία δουλεύει υπέρ του Αθανάσιου. Επισημαίνουν, επίσης, τον κίνδυνο οι αποκαλύψεις να επεκταθούν και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας στο βιομηχανικό και τον τραπεζικό τομέα, οπόταν θα υπάρξουν πιέσεις για τη θέσπιση πιο διαφανών κανονισμών στη διαχείριση της περιουσίας, κάτι που κανένας δεν επιθυμεί. Ηδη, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν οι αποκαλύψεις για τη διαχείριση του τηλεοπτικού σταθμού ο Λόγος, ο οποίος έχει εκμισθωθεί στο Μέγκα Ελλάδας. Ο Τύπος αναφέρεται σε σπατάλες, κακοδιαχείριση, ασύμφορες αγορές εξοπλισμού και τηλεοπτικού υλικού, ακόμη και σε κοριούς που υποκλέπτουν συνομιλίες μεταξύ στελεχών του σταθμού για σκοπούς εκβιασμού...


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

26/06/2002