• Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις | Πολιτικοί - Κόμματα

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

«Μπορώ καλύτερα από τον Κληρίδη»

Η απόφαση του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου, Αλέκου Μαρκίδη, να διεκδικήσει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αντίπαλος του προέδρου Κληρίδη, ήταν όντως μια μεγάλη έκπληξη που προκάλεσε αναστάτωση σε όσους πιστεύουν ότι η παρούσα συγκυρία δημιουργεί μια δυναμική για επίλυση του Κυπριακού. Η διάσπαση της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου και ο προεκλογικός ανταγωνισμός μεταξύ Κληρίδη - Μαρκίδη μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην Κύπρο. Γι' αυτό και ο κ. Μαρκίδης δέχτηκε και δέχεται πιέσεις για να αποσυρθεί. Ο ίδιος το απορρίπτει. Ο κύβος ερρίφθη, αναφέρει και δεν υιοθετεί τις φοβίες περί διχασμού και διάσπασης. Στην Κύπρο, υποστηρίζει, υπάρχει αρκετή δημοκρατία, όχι μόνο για να αντέξει μια εκλογική αντιπαράθεση, αλλά και να επιτρέπει στους αντιπάλους να συνεργάζονται και να ταυτόχρονα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο κυνηγητό της εξουσίας. Η διαπίστωση αυτή του κ. Μαρκίδη, εάν ευσταθεί, είναι όντως ελπιδοφόρα εξέλιξη. Θα πρέπει, όμως, να επαληθευτεί.

 

-Η εφημερίδα μας σήμερα (χθες) σας ζητεί με το κύριο άρθρο της να κάνετε μια θυσία για την Κύπρο και να ξανασκεφτείτε το ζήτημα της υποψηφιότητάς σας.

 

«Γιατί δεν ζητάτε αυτή τη θυσία από τον πρόεδρο Κληρίδη και τη ζητάτε από εμένα; Κάνατε κλήρωση; Ρίξατε κάποιο κέρμα και καταλήξατε σε μένα;».

 

-Οχι ασφαλώς, αλλά ο κ. Κληρίδης ζήτησε ανανέωση της εντολής μόνο για 16 μήνες, βρίσκεται στη μέση μιας διαδικασίας, υπάρχει η διεθνής συγκυρία που δεν θα πρέπει να χαθεί...

 

«Υπάρχει κανένας που αμφιβάλλει ότι δύναμαι να συνεχίσω την πολιτική Κληρίδη στο Κυπριακό; Νομίζω ότι μπορώ να διαπραγματευτώ και να ανταπεξέλθω το ίδιο καλά, ίσως και καλύτερα από τον κ. Κληρίδη. Εχω και την κρίση και την εμπειρία και τη διεθνή αποδοχή».

 

-Ο κ. Κληρίδης μπορεί να υπογράψει αλλά και να περάσει μια λύση στο λαό.

 

«Ποιος το εγγυάται αυτό; Εγώ σας λέγω ότι μπορώ να είμαι περισσότερο συναινετικός στο Εθνικό Συμβούλιο απ' ό,τι ο κ. Κληρίδης».

 

-Σας ήταν τόσο δύσκολο να περιμένετε ακόμη 16 μήνες;

 

«Πρώτα απ' όλα εγώ είμαι σε ηλικία συντάξεως δημοσίου υπαλλήλου, δηλαδή 60 χρόνων. Δεν είμαι τόσο μικρός όσο νομίζετε. Από την άλλη, εδώ μιλάμε για το μέλλον της Κύπρου. Εμένα η πρότασή μου δεν αφορά μόνο το Κυπριακό, αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση, που είναι εξίσου σημαντική. Ακόμη και αύριο να βρεθεί λύση, διότι εγώ αμφιβάλλω...».

 

-Αμφιβάλλετε από τότε που αποφασίσατε να πάτε για πρόεδρος;

 

«Οχι, πάντα το έλεγα ότι είναι δύσκολο να βρεθεί μια συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Οσο είναι στο παιχνίδι ο Ντενκτάς το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί. Αυτή είναι η γνώμη μου».

 

-Ενώ ο κ. Κληρίδης και το περιβάλλον του προβλέπουν ραγδαίες εξελίξεις.

 

«Υπάρχει διαφορά εκτίμησης. Ελεγα λοιπόν πως ακόμη κι αν το Κυπριακό επιλυθεί αύριο, θα ακολουθήσουν δύο χρόνια μεταβατικής περιόδου. Ποιος θα χειριστεί τα ζητήματα; Υπάρχει άμεση ανάγκη για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη δυνατότητα να χειριστεί το Κυπριακό σε βάθος χρόνου, είτε υπάρξει σύντομα λύση είτε όχι. Αν πάμε σε μια μεταβατικού τύπου κυβέρνηση υπό τον Κληρίδη θα είμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο».

 

-Ομως η διάσπαση της συνοχής της διαπραγματευτικής ομάδας θα έχει κόστος που θα το επωφεληθεί η άλλη πλευρά, ενώ θα περάσουν αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.

 

«Γιατί να υπάρξει διάσπαση; Είμαστε μια δημοκρατική κοινωνία, αρκετά ώριμη, που μπορούν δύο άνθρωποι να είναι αντίπαλοι στις εκλογές και ταυτόχρονα να συνεργάζονται. Αν θέλετε μπορούμε να δώσουμε στον έξω κόσμο ένα καλό μάθημα δημοκρατίας».

 

-Δεν είναι παράδοξο να είστε και συνεργάτης και αντίπαλος του κ. Κληρίδη στις εκλογές; Μπορεί αυτό το πράγμα να λειτουργήσει;

 

«Βεβαίως μπορεί και αποδείχτηκε σήμερα (χθες), όπου, αν και υποψήφιος πρόεδρος, συμμετείχα στη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των δύο πλευρών στα γραφεία του ΟΗΕ στη Λευκωσία».

 

-Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει για πολύ; Σύντομα δεν θα προκύψουν προβλήματα;

 

«Πρόβλημα υπάρχει μόνο στο μυαλό ανθρώπων που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο επιτρεπόμενος κομματικός ανταγωνισμός που επιβάλλεται στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, για να μπορεί ο λαός να έχει επιλογές και να εκφράζεται ελεύθερα, συνάδει με την ταυτόχρονη συνεργασία».

 

-Σήμερα (χθες) είχατε την πρώτη σας συνάντηση με τον κ. Κληρίδη μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς σας. Πώς ήταν το κλίμα;

 

«Η δημοκρατικότητα που διακρίνει τόσο εμένα όσο και τον πρόεδρο Κληρίδη είναι τέτοια που η αντιπαλότητά μας στις εκλογές δεν μπορεί ούτε να υπονομεύσει τη φιλία μας ούτε να αποσύρει το σεβασμό και την αποδοχή του ενός προς τον άλλο. Εξαρτάται πόσο ώριμα το βλέπει κανείς. Εγώ το είδα ώριμα. Ο κ. Κληρίδης το είδε εξίσου ώριμα και δεν είχα καμιά αμφιβολία γι' αυτό».

 

-Σας κάλεσε ο κ. Κληρίδης στο προεδρικό ή πήγατε με δική σας πρωτοβουλία;

 

«Ο κ. Κληρίδης δεν με κάλεσε στο προεδρικό, ούτε έθεσε ζήτημα συνέχισης ή μη της συμμετοχής μου στη διαπραγματευτική ομάδα. Σήμερα (χθες) υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση των δύο επιτροπών. Δεν είχα πρόθεση να επιβάλω τον εαυτό μου ως διαπραγματευτή. Γι' αυτό, πριν πάω, ζήτησα συνάντηση κατά την οποία έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή του, παρ' όλο που αυτό θα είναι εις βάρος του χρόνου μου στην προεκλογική εκστρατεία μου. Το έκανα αυτό διότι πάνω από όλα είναι η Κύπρος».

 

-Και η αντίδραση του προέδρου;

 

«Ηταν άμεση. "Σε χρειάζομαι να συνεχίσεις στη διαπραγματευτική ομάδα", μου είπε».

 

-Μήπως ήθελε να σας δεσμεύσει και να σας παροπλίσει;

 

«Δεν νομίζω να ενεργεί με αυτά τα κριτήρια ο πρόεδρος, ειδικά όταν πρόκειται για το Κυπριακό. Στην αρχή της συνέντευξης μού ζητήσατε να κάνω μια θυσία. Ορίστε λοιπόν μια θυσία».

 

-Ο Τύπος γράφει πως ο κ. Κληρίδης αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού κ. Σημίτη.

 

«Κι εγώ σας απαντώ ότι όλα αυτά είναι προεκλογική προπαγάνδα. Ακούσατε ποτέ τον πρωθυπουργό να πάρει τέτοια θέση;».

 

-Ξέρετε πολύ καλά ότι τέτοιες θέσεις δεν εκφράζονται δημόσια.

 

«Ωραία λοιπόν, εγώ δεν έχω αντιληφθεί την ελληνική κυβέρνηση να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευελπιστώ ότι δεν θα επιδιωχθεί κάτι τέτοιο. Τον πρόεδρο της Κύπρου θα τον εκλέξει ο κυπριακός λαός και σε αυτόν απευθύνομαι. Και να το προσέξουμε πολύ αυτό το ζήτημα, να μη δημιουργήσουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

08/01/2003