• Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Συνεντεύξεις | Πολιτικοί - Κόμματα

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

«Εμείς είμαστε που βιαζόμαστε. Δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και εκ των συμβούλων του προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες, Μιχάλης Παπαπέτρου, δεν θεωρεί ότι το σχέδιο Ανάν και τα χρονοδιαγράμματα που το συνοδεύουν επενεργούν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των Ελληνοκυπρίων. Υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αναφέρει ότι ο πρόεδρος Κληρίδης διεκδικεί και θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό με αποφασιστικότητα, με σκοπό τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν. Προτεραιότητά του είναι η λειτουργικότητα του κράτους, ενώ στην ατζέντα του βρίσκονται οι μεταβατικές περίοδοι και το πρόβλημα των εποίκων.

 

* Υπάρχει η αντίληψη ότι με τα χρονοδιαγράμματα μάς έχουν περάσει τη θηλιά στο λαιμό.

 

- Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μας τρομάζουν τα χρονοδιαγράμματα. Ακούσατε τον κ. Ντενκτάς που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από χρονικούς περιορισμούς; Η χρονική κωλυσιεργία ήταν ένα όπλο στα χέρια του Ντενκτάς για να διαιωνίζει το Κυπριακό και να οδηγεί σε ναυάγιο διάφορες πρωτοβουλίες.

 

* Από την άλλη, δεν μπορεί να σου ζητείται να αποφασίσεις για τόσο μεγάλα ζητήματα σε τόσο λίγο χρόνο.

 

- Πρώτα απ' όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς είμαστε που βιαζόμαστε. Έχουμε συμφέρον να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Αυτό που εμπόδιζε τη λύση μέχρι τώρα ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας. Κατά τα άλλα, όλες οι πτυχές του Κυπριακού συζητήθηκαν εξαντλητικά πολλές φορές. Συνεπώς, αν υπάρξει η βούληση της Τουρκίας μπορούν να υπάρξουν ταχύτατες και ραγδαίες εξελίξεις.

 

* Μπορούν να γίνουν μέσα σε 28 μέρες όσα δεν έγιναν σε 28 χρόνια;

 

- Αν το αποφασίσει η Τουρκία μπορούμε να φτάσουμε σε λύση πριν από την Κοπεγχάγη, που είναι και η επιθυμία της Ε.Ε.

 

* Κι αν δεν συμφωνήσουμε;

 

-Δεν θα υπογράψουμε απλώς και μόνο για χάρη του χρονοδιαγράμματος. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε η θέση η δική μας είναι πως η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά την Κοπεγχάγη.

 

* Η διαδικασία που προτείνει ο Ανάν προβλέπει τερματισμό της πρωτοβουλίας αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη.

 

- Οι όροι εντολής του γενικού γραμματέα δεν είναι αυτοί.

 

* Υπάρχει περίπτωση παρατάσεων στα χρονοδιαγράμματα, όπως ζητούν και τα κόμματα;

 

- Δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης. Ο πρόεδρος γνωρίζει ότι θα πρέπει να απαντήσει μέχρι τη Δευτέρα. Και η πρόθεσή του είναι να δώσει την απάντησή του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

 

* ...που αναμένεται ότι θα είναι θετική.

 

- Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε το διάλογο. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια εντατική διαβούλευση, με στόχο να καταλήξουμε και πριν από τις 12 του μήνα. Αλλά αν δεν καταλήξουμε δεν θα πούμε το «ναι» επειδή φτάσαμε στη 12η Δεκεμβρίου.

 

* Η μη κατάληξη σε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της Κύπρου;

 

- Η ένταξη είναι ανεξάρτητη από τις συνομιλίες. Όμως η Ε.Ε. θέλει να γνωρίζει πριν από τις 12 Δεκεμβρίου εάν θα ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος ή αν το κεκτημένο θα εφαρμοστεί μόνο στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

* Συνεπώς βλέπετε δυνατή και την ένταξη δίχως λύση.

 

- Βεβαίως. Από τη στιγμή που υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η πρόταση του γεν. γραμματέα δεν είναι «πάρτε το ή απορρίψτε το» και η πρωτοβουλία δεν είναι δαμόκλειος σπάθη επί των κεφαλών μας, θα διαπραγματευθούμε και θα αποφασίσουμε εκτιμώντας όλους του παράγοντες, περιλαμβανομένου και του γεγονότος ότι η 12η Δεκεμβρίου είναι μια σημαντική ημερομηνία για την Κύπρο.

 

* Δεν προβληματίζει τον πρόεδρο το περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης που προτείνεται; Δεν είναι θεμελιώδες για μια λύση να είναι λειτουργική;

 

- Ασφαλέστατα και η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική. Αυτό το σχέδιο περιέχει και θετικά και αρνητικά. Όμως θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις στον τομέα της λειτουργικότητας. Είναι κάτι, μεταξύ πολλών άλλων, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί, και διεκδικεί το δικαίωμα να το διαπραγματευτεί με ένταση και αποφασιστικότητα.

 

* Δημοσιεύτηκε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης αρνείται να συνυπάρξει ως συμπρόεδρος με τον Ντενκτάς. Είναι αλήθεια;

 

- Το θέμα των μεταβατικών διατάξεων είναι ένα από τα σοβαρά που θα πρέπει να συζητηθούν στις συνομιλίες. Επίσης το ζήτημα των εποίκων είναι σοβαρό για μας, καθώς και άλλα θέματα, στα οποία δεν θέλω να επεκταθώ πριν από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Να μην ξεχνάμε πως για να υπάρξει πρόοδος, θα πρέπει η άλλη πλευρά να αλλάξει την παραδοσιακή της στάση, κι αυτό είναι προς απόδειξη.

 

* Τι μηνύματα παίρνετε από την Τουρκία;

 

- Αντιφατικά. Ακούμε κάποιες διατυπώσεις διαφορετικές από αυτές που μας έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι Τούρκοι. Ακούμε και επανάληψη των ακραίων τουρκικών τοποθετήσεων. Ειδική ενημέρωση του τι γίνεται στην Τουρκία δεν έχω. Νομίζω ότι το ταξίδι του κ. Ερντογάν στην Αθήνα θα βοηθήσει να διευκρινιστούν πολλά πράγματα.

 

* Πώς σχολιάζετε τις απόψεις που ακούγονται, κυρίως στην Ελλάδα, περί ξεπουλήματος της Κύπρου.

 

- Νομίζω ότι οι «πατριωτικές τοποθετήσεις» είναι ό,τι λιγότερο μας χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Τον πατριωτισμό τον έχουμε φάει με το κουτάλι στο παρελθόν και μας βγήκε ξινός. Σήμερα αυτό που μας χρειάζεται είναι μυαλό και σύνεση.

 

* Ωστόσο, δεν μπορείτε να αρνηθείτε πως υπάρχει κόσμος που ανησυχεί και προβληματίζεται.

 

- Όλοι ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για το μέλλον της Κύπρου. Όμως, όποιοι τοποθετούνται, κρίνοντας ή συγκρίνοντας τις προτεινόμενες λύσεις στη βάση μιας τέλειας λύσης, πλήρως συμβατής με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, παραβλέπουν τις πολιτικές πραγματικότητες στην Κύπρο.

 

* Όλοι το αντιλαμβάνονται πως η λύση δεν μπορεί να είναι δίκαιη. Η διαφωνία αφορά το μέγεθος του τιμήματος.

 

- Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν ότι μετά το 1974 δεν μπορούμε να πάμε πίσω στο 1960. Δυστυχώς, μετά το έγκλημα και την προδοσία του 1974 και ύστερα από 28 χρόνια ντε φάκτο διχοτόμησης και κατοχής δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ιδανικές λύσεις. Οποιαδήποτε λύση θα είναι δύσκολη.

 

* Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν;

 

- Σε μεγάλο βαθμό είναι μέσα στο πλαίσιο της λογικής και του αναμενόμενου. Παρά τις φάλτσες φωνές που ακούγονται, τα πράγματα κινούνται μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου. Οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και μεταξύ αυτών που διαφωνούν, παραμένουν άθικτες, κι αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια πλατιά ενότητα.

 

* Βλέπετε να διαμορφώνεται πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της λύσης;

 

- Ας περιμένουμε να φτάσουμε στη λύση και είμαι βέβαιος ότι ο λαός μας θα ενεργήσει με ωριμότητα. Οταν θα κληθούμε να πούμε το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι, η απόφασή μας θα εξαρτηθεί από το τι θα έχουμε μπροστά μας. Θα σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες με μέτρο όχι μόνο το επιθυμητό, αλλά και την πλήρη εκτίμηση των συνθηκών που μας περιβάλλουν.


Μακάριος Δρουσιώτης

16/11/2002