• Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Στήλες | Γεύση από Λευκωσία

Πάνθηρες, Κάττοι, Κούφοι και Δον Κιχώτες

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ο γενικός εισαγγελέας Σόλωνας Νικήτας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μπορέλ, ζήτησε την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.), ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη. Η Αστυνομία εξετάζει, εναντίον του κ. Ματσάκη, υπόθεση εκβιασμού. Θύμα είναι ο λοχίας της Αστυνομίας Γιάννος Ιωάννου, εναντίον του οποίου εξετάζεται άλλη υπόθεση, για άσκηση υπέρμετρης βίας, όταν πυροβόλησε εναντίον του Ανδρέα Χριστοδούλου, άλλως «Πάνθηρα», υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών. Διευκρινίζεται πως η κυπριακή Αστυνομία συνηθίζει να ανακοινώνει τα ονόματα των υπόπτων που συλλαμβάνει με τα παρατσούκλια τους, όπως για παράδειγμα «Κοτσούθκιας», δηλαδή «έχει κοτσίδες» ή «Κάττος», δηλαδή «Γάτος» κ.ο.κ.

 

Ο κ. ΜΑΤΣΑΚΗΣ, ΛΟΙΠΟΝ, προσελήφθη ως εμπειρογνώμονας ιατροδικαστής από τον Πάνθηρα στην υπόθεση κατά του λοχία Ιωάννου, που τον πυροβόλησε. Ομως, ο κ. Ματσάκης φέρεται ότι εκβίαζε τον Ιωάννου να του δώσει 10.000 λίρες με αντάλλαγμα να μεροληπτήσει υπέρ του (και εις βάρος του πελάτη του) στην έκθεσή του. Ο Ιωάννου, άλλως «Κούφος», δηλαδή «Οχιά», την είχε στημένη στον κ. Ματσάκη και με την κάλυψη των προϊσταμένων του ηχογράφησε τον ιατροδικαστή τη στιγμή που του ζητούσε τα χρήματα. Ενημερώθηκε ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος «έπεξεν πελλόν», δηλαδή «έκανε την πάπια» και τον όρισε υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματός του. Ηταν λίγο μετά το δημοψήφισμα και, προφανώς, εν όψει ευρωεκλογών, δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα του ΔΗ.ΚΟ. Από την άλλη, ο κ. Ματσάκης σήκωσε μεγάλο βάρος στην εκστρατεία τού «όχι» στο δημοψήφισμα.

 

Ο κ. ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ευρωβουλευτής, αφού πήρε τους περισσότερους σταυρούς στη λίστα του ΔΗ.ΚΟ. Ο ιατροδικαστής είναι ακτιβιστής, με πολλές δραστηριότητες κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, ενώ ανελάμβανε αυτοσχέδιες καταδρομικές επιχειρήσεις εναντίον των βρετανικών βάσεων. Οι Βρετανοί συχνά τον συνελάμβαναν ή τον κατεδίωκαν ακόμη και με ελικόπτερα. Η δραστηριότητά του τον καταξίωσε στη συνείδηση των οπαδών του ΔΗ.ΚΟ. σαν ασυμβίβαστο επαναστάτη, ενώ οι δραστηριότητές του ανέβαζαν τα ποσοστά τηλεθέασης των καναλιών.

 

ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ιστορικό, ο κ. Ματσάκης επεδίωξε να δώσει πολιτική χροιά στην υπόθεση, όταν αυτή αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Πολίτης». Ομως, η ιστορία είχε και συνέχεια. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι, εκτός από την υπόθεση εκβιασμού, ο ιατροδικαστής ήταν αναμεμιγμένος και σε υπόθεση παράνομης εμπορίας αρχαίων κειμηλίων από τα κατεχόμενα, περιουσία Ελληνοκυπρίων προσφύγων, με τη συνεργασία Τουρκοκυπρίων αρχαιοκαπήλων! Η πρώτη αντίδραση του κ. Ματσάκη ήταν να ισχυριστεί πως αγόραζε τα κειμήλια (κυρίως σκαλιστά σεντούκια) για να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά που χανόταν λόγω της κατοχής.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ είχε άλλη γνώμη. Διέταξε αστυνομικές ανακρίσεις και με την ολοκλήρωσή τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συντρέχουν λόγοι για να ανακριθεί ο ευρωβουλευτής, τόσο για την υπόθεση του εκβιασμού όσο και για την υπόθεση των αρχαιοτήτων και αιτήθηκε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Η Αστυνομία περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ανακρίνει και ενδεχομένως να συλλάβει τον κ. Ματσάκη. Τότε, θα εκδώσει και σχετική ανακοίνωση. Αναμένεται με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί κατά πόσο στο αστυνομικό δελτίο θα καταγράφεται, ως είθισται, και το παρατσούκλι του υπόπτου, που το απέκτησε στη διάρκεια της «επαναστατικής» του δράσης: Μάριος Ματσάκης, άλλως... «Δον Κιχώτης».


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

22/09/2004