• Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Συνεντεύξεις | Πολιτικοί - Κόμματα

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

«Στο τέλος Μαρτίου συμφωνία»

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, και ο Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, είναι δύο Κύπριοι πολιτικοί που αγωνίστηκαν σκληρά για τη συμφιλίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που ευθύς εξ αρχής τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του σχεδίου Ανάν ως έχει. Η θέση τους είναι πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δημιουργούν μια μοναδική ιστορική συγκυρία που δεν μπορεί να χαθεί. Με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών, οι Παπαπέτρου και Ακιντζί μίλησαν στην «Ε» και εξέφρασαν την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει είναι χωρίς επιστροφή και ότι το Κυπριακό έχει ουσιαστικά λυθεί.

 

 

- Έφτασε τελικά η ώρα του Κυπριακού, ή θα απογοητευτείτε για άλλη μια φορά;

 

«Πιστεύω πως φτάνουμε στο τέλος. Μετά τη Νέα Υόρκη τα δύο μέρη μπήκαν σε ένα τούνελ που δεν έχει εξόδους διαφυγής. Είναι υπόχρεα να διανύσουν τη διαδρομή και να φτάσουν στην άκρη, στο τέλος Μαρτίου, με μια συμφωνία στο χέρι».

 

Δεν είναι παράδοξο να λυθεί σε 40 μέρες ένα πρόβλημα που είναι ανοιχτό για 40 χρόνια;

 

«Μα δεν άρχισαν οι συνομιλίες από την αρχή. Σε αυτό το στάδιο οι συνομιλίες ολοκληρώνονται. Οι ενδοκυπριακές συνομιλίες πρωτάρχισαν στη Βηρυτό το 1968. Το σχέδιο Ανάν είναι το απαύγασμα όλων των συνομιλιών που έγιναν για το Κυπριακό από τότε μέχρι σήμερα. Σε αυτή την τελική φάση οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές».

 

- Κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

 

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αν η διεθνής κοινότητα επέτρεπε στους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς να συνομιλούν με ανοιχτή ατζέντα, θα συζητούσαν το Κυπριακό και στην άλλη τους ζωή. Η εποχή τής μη λύσης έχει παρέλθει. Ο κόσμος ολόκληρος έχει αλλάξει. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχει πλέον δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτή τη διαδικασία».

 

- Η Ιστορία διδάσκει πως στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι ποτέ κανείς βέβαιος.

 

«Κοιτάξετε, στη Νέα Υόρκη, θεωρητικά, συμφωνήθηκε η διαδικασία. Στην πραγματικότητα τα δύο μέρη αποδέχτηκαν το σχέδιο Ανάν. Ο πρώτος που μπήκε στο τούνελ ήταν ο Ερντογάν. Ακολούθως τράβηξε και τον Ντενκτάς. Από τη στιγμή που η Τουρκία μπήκε στο παιχνίδι, ο Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να μείνει απέξω».

 

- Πού αποδίδετε τη στροφή της Τουρκίας;

 

«Ο παράγοντας Ε.Ε. δημιούργησε μια μεγάλη δυναμική. Και το οφείλουμε αυτό στην πολιτική προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Σημίτης και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έδειξαν πολιτικό θάρρος και άνοιξαν παράθυρο επικοινωνίας με την Τουρκία».

 

- Αν και ο κόσμος είναι ώριμος για τη λύση είναι λίγο μαζεμένος. Φοβάται μήπως μπει σε περιπέτειες.

 

«Οι ανησυχίες του κόσμου είναι κατανοητές. Ομως πιστεύω ακράδαντα ότι θα δεχτεί και θα αγκαλιάσει τη λύση. Η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί δεν πρέπει να εκληφθεί ως νίκη του ενός εις βάρος του άλλου. Η λύση πρέπει να ιδωθεί ως μια νίκη της ειρήνης που θα αλλάξει το κλίμα σε όλη την περιοχή».

 

- Κάποιοι λένε ότι το τίμημα της εξομάλυνσης θα το πληρώσει η Κύπρος.

 

«Διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Η κυπριακή κοινωνία ως σύνολο θα βγει κερδισμένη. Ο καθένας που κρίνει πρέπει να τοποθετεί τον εαυτό του και στη θέση του άλλου. Μόνο έτσι θα κατανοήσει τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτό δεν το έχουμε επιχειρήσει ποτέ στις αναλύσεις μας για το Κυπριακό. Ο καθένας αρχίζει από το σημείο που επιδιώκει να τα εξασφαλίσει όλα για τον εαυτό του».

 

- Πώς ερμηνεύετε τη μεταστροφή του Ντενκτάς;

 

«Ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ότι ο Ντενκτάς έκανε μια προσωπική επανάσταση. Εύχομαι να ήταν έτσι. Εάν ο Ντενκτάς διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε ενιαία γραμμή στην Αγκυρα και ότι υπήρχε κάποια ρωγμή στο στρατό ή στην προεδρία θα επιχειρούσε να μετατρέψει τη ρωγμή αυτή σε μεγάλη τρύπα. Φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει κοινή γραμμή στο Κυπριακό. Και ο λόγος είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οικονομία της χώρας και το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν που συνδέεται με τα πιο πάνω».

 

- Σας ανησυχούν τα επεισόδια βίας που εκδηλώθηκαν πρόσφατα; Την παραμονή των συνομιλιών προκλήθηκε έκρηξη έξω από το σπίτι του κ. Ταλάτ.

 

«Μας ανησυχούν και μάλιστα πάρα πολύ. Αυτοί που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του κ. Ταλάτ είναι οι ίδιοι που αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν τα γραφεία μας την παραμονή της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Είναι τα ίδια πρόσωπα που ανατίναξαν τα γραφεία της εφημερίδας "Αβρούπα". Οι οπαδοί του Status quo έχουν τρομοκρατηθεί επειδή πλησιάζει το τέλος της επικυριαρχίας τους. Ανησυχούμε από τη συμπεριφορά τους, αλλά δεν τους φοβόμαστε πια. Είναι πολύ αδύναμοι για να ανακόψουν το κύμα προς την ειρήνη, τη δημοκρατία και την Ευρώπη».


Μακάριος Δρουσιώτης

Ελευθεροτυπία

21/02/2004