• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Στήλες | Εν-Στάσεις

Αγνώμονες, αχάριστοι και αδίστακτοι...

Στις 11 Ιανουαρίου 2011 η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Κύπρο για μερικές ώρες. Ήταν μια φιλοφρονητική επίσκεψη, ένα χατίρι στον Πρόεδρο Χριστόφια από την κ. Μέρκελ. Το ξέρουμε ότι της το ζήτησε προσωπικά στις συναντήσεις που είχαν στα πηγαδάκια των Συμβουλίων της ΕΕ. Η Μέρκελ έκανε και μια θετική δήλωση για τις προσπάθειες του Χριστόφια για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν ανταποκρινόταν δεόντως, προκαλώντας και κρίση στις σχέσεις της Βερολίνου - Άγκυρας.

 

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Κύπρο προβλήθηκε σαν ένας θρίαμβος του Χριστόφια. Από τότε μέχρι πρότινος, όποτε η κυβέρνηση άνοιγε το στόμα της, αναφερόταν στην επίσκεψη Μέρκελ. Ό,τι τους έλεγες, σου απαντούσαν για την επίσκεψη της Μέρκελ. Η υπερβολή ξεπέρασε τα όρια της γελοιότητας. Μέχρι και κίονα προς τιμήν της έστησε στο αεροδρόμιο ο Χριστόφιας! Ακόμη και μετά την έκρηξη στο Μαρί, όταν μάζεψε την ΕΔΟΝ στο Προεδρικό για να κάνει συλλαλητήριο για το πραξικόπημα, πρόβαλε φιλμάκι το οποίο ξεκινούσε με τη συνάντησή του με τη Μέρκελ.

 

 

Παρά την άκρατη υπερβολή, παρά το γελοίον του πράγματος, κανένας δεν είπε στον Χριστόφια "μαύρα εν τα μμάθκια σου". Τα κόμματα και ο Τύπος στο σύνολό του (εκτός από μερικές εξαιρέσεις, του γράφοντος περιλαμβανομένου) χαιρέτησαν και συνεχάρησαν τον Χριστόφια για την επίσκεψη και τα αποτελέσματά της.

 

Κατά διαβολική σύμπτωση, ακριβώς δύο χρόνια μετά, πάλι στις 11 Ιανουαρίου και την ίδια περίπου ώρα, η Μέρκελ πραγματοποιούσε μια δεύτερη επίσκεψη στη χώρα μας, αυτή τη φορά φιλοξενούμενη του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Αν η πρώτη επίσκεψη ήταν εντελώς φιλοφρονητική, η δεύτερη ήταν άκρως πολιτική. Ναι, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να πραγματοποιήσει προκαθορισμένη σύνοδο κορυφής στην Κύπρο είχε προεκλογική χροιά. Η ελίτ της ηγεσίας της ΕΕ έδωσε με την πράξη αυτή τη στήριξή της στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου. Η στήριξη αυτή, σε τούτη τη χρονική συγκυρία, όπου η Κύπρος και η οικονομική της επιβίωση κρέμεται από μια κλωστή, είναι εξόχως σημαντική. Το ότι η ηγέτιδα χώρα της ευρωζώνης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον επόμενο Πρόεδρο, μόνο θετικά μπορεί ν' αποτιμηθεί. Αλίμονο αν συνέβαινε το αντίθετο.

 

Ο Χριστόφιας, όπως πάντα μικρόψυχος, δεν το αντέχει ότι στρέφονται πλέον αλλού οι προβολείς. Η κυβέρνηση, κάπως συγκρατημένα, το ΑΚΕΛ περισσότερο ανοιχτά και ο κομματικός Τύπος εντελώς αχαλιναγώγητα, έδειξαν όλη τη μικρότητα που χαρακτήριζε την πενταετία τους. Η εφημερίδα "Γνώμη", που εκφράζει προσωπικά τον Χριστόφια, κυκλοφόρησε την ημέρα της επίσκεψης Μέρκελ με τον τίτλο: "Εισβολή" από το "τέταρτο Ράιχ"! Μάλιστα έκαναν και ένα κολάζ από μια προπαγανδιστική "καρτ ποστάλ" της εισβολής, ντύνοντας τη Μέρκελ με τη στολή του Αττίλα! Δύο ακριβώς χρόνια μετά που την έκαναν ηρωίδα.

 

Αγνώμονες, αχάριστοι και αδίστακτοι...


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

12/01/2013