• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η πρώτη διχοτόμηση | Κριτικές

"Στην πυρά"

Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, με τίτλο "Η πρώτη διχοτόμηση", είναι εθνικώς απαράδεκτο. Το βιβλίο αυτό προσβάλλει την κυρίαρχη εθνική μας ιστοριογραφία. Ο συγγραφέας, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται ανατρεπτικός, αιρετικός, προκλητικός. Το νέο βιβλίο θέτει υπό αμφισβήτηση τους ήρωές μας, τους ηγέτες μας, την ιστορική μας αυτογνωσία.

 

Βασισμένο σε πρωτογενές αρχειακό υλικό, προτείνει μια διαφορετική αποτίμηση και ερμηνεία της ιστορικής περιόδου 1963-64. Σε τελική ανάλυση, υπονομεύει τις αλήθειες με τις οποίες διαπαιδαγωγήθηκαν οι νεότερες γενιές από την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα.

 

Ο συγγραφέας είναι χωρίς αμφιβολία ιερόσυλος. Απομυθοποιεί το Μακάριο. Εκθέτει τους πολιτικούς του επιγόνους. Απογυμνώνει μια ολόκληρη γενιά πολιτικών, μια ολόκληρη κοινωνία.

 

Ο Μακάριος (ο Δρουσιώτης) είναι χωρίς αμφιβολία επικίνδυνος. Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να διαβαστεί. Ο ίδιος πρέπει να συνεχίσει να είναι "κομμένος" από όλες τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που καταπιάνονται με πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

 

Μία είναι η ιστορία:

  • Το 1963-64, οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν και πολέμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Οι νόμιμες δυνάμεις του Κράτους αμύνθηκαν απέναντι στην "τουρκανταρσία"
  • Μέχρι το 1974 οι δύο κοινότητες ζούσαν ειρηνικά και αρμονικά στο νησί
  • Από το 1974 είμαστε όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θύματα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής

Αυτή η ιστορία μας εξυπηρετεί. Αυτήν ξέρουμε. Αυτήν πιστεύουμε. Αυτή θέλουμε.


Βασίλης Πρωτοπαπάς

Πολίτης

15/05/2005