• Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η πρώτη διχοτόμηση | Είπαν ή έγραψαν

Δεχόμαστε την πρόσκληση

Ο φίλος της στήλης κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου μας έστειλε μια επιστολή (τη δημοσιεύσαμε στις 15 Μαΐου), διαμαρτυρόμενος με δριμύτητα για μια αναφορά στην εξοχότητα του στο σχόλιο της 8ης Μαΐου. Το περιεχόμενο της επιστολής δείχνει πως ο κ. Χριστοδούλου μας παρεξήγησε. Hταν ξεκάθαρο πως η αναφορά στον "μέλλοντα ομαδάρχη" ενός φίλου μου, που προσεγγίσθηκε για να γραφτεί στον "Ακρίτα", δεν μπορούσε να αγγίξει τον κ. Χριστοδούλου, αφού στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο έγραφα ότι ο ίδιος ήταν "τομεάρχης". Αν δεν είναι σε θέση να διακρίνει πόση διαφορά υπάρχει μεταξύ ενός τομεάρχη και ενός ομαδάρχη, αμφιβάλλω αν εκεί στην Κεντρική Τράπεζα, την οποία διευθύνει τώρα, μπορεί να ξεχωρίσει τη λίρα από το εικοσάλιρο., πράγμα που σημαίνει πως η οικονομία της Κύπρου διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

 

Ο κ. Χριστοδούλου απευθύνει επίσης μια πρόσκληση στο φίλο μου. Να αποκαλύψει την ταυτότητα του, και να προσέλθει σε δημόσια συζήτηση στην παρουσία μου, για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Εκφράζει μάλιστα τη βεβαιότητα πως ο φίλος μου δεν θα δεχτεί, Θα εκπλαγεί. Συναντήθηκα με το φίλο μου και αποφασίσαμε με πολλή χαρά να αποδεχθούμε την πρόσκληση του για δημόσια συζήτηση των γεγονότων του 1963, στα οποία αναφερόταν το σχόλιο μου. Πιστεύουμε πως η πρόσκληση του κ. Χριστοδούλου, για την οποία ειλικρινώς τον συγχαίρουμε, παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία για δημόσιο διάλογο με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τα γεγονότα του 1963, στα οποία ο ίδιος έπαιξε ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Σε μια εποχή που όλοι διακηρύττουν πως πρέπει να λάμψει η ιστορική αλήθεια γιατί αυτό θα βοηθήσει και στην επίλυση του κυπριακού, με τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, θεωρούμε την πρόσκληση του κ. Χριστοδούλου μια λαμπρή ιδέα, μια καινούργια προσφορά του προς την πατρίδα. Νομίζω πως και ο κ. Χριστοδούλου και εμείς και πολλοί άλλοι μπορούν να βοηθήσουν αυτόν τον κοινό σκοπό προσκομίζοντας τα στοιχεία που έχει ο καθένας. Για παράδειγμα ο φίλος μου θα φέρει μαζί του το πρωτότυπο της αίτησης που του έδωσαν για να γίνει μέλος του "Ακρίτα" και θα μας δώσει μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία "από πρώτο χέρι". Εγώ, ως πρώτη δόση, θα φέρω στοιχεία και πληροφορίες για το ποιοι και γιατί έβαλαν τη βόμβα στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου στις 3 Δεκεμβρίου 1963. Φυσικά δεν θα δώσω ονόματα δημοσίως γιατί αυτό θα ήταν περιττή σκληρότητα έναντι των απλών εκείνων ανθρώπων που παρασύρθηκαν τότε από το Μακάριο και τους οπλαρχηγούς του. Θα τα δώσω - θα τα θυμίσω μάλλον - στον κ. Χριστοδούλου.

 

Αναφορά σ' αυτή την κατάπτυστη πράξη κάνει στη σελίδα 133 του βιβλίου του (κυκλοφορεί τώρα και όσοι δεν το έχετε ακόμη διαβάσει χάνετε) ο Μακάριος Δρουσιώτης, οποίος είμαι βέβαιος πως θα μπορούσε να συμμετάσχει και να προσφέρει πολλά στη δημόσια συζήτηση που εισηγείται ο κ. Χριστοδούλου. Και για να μη νομισθεί πως προσπαθώ να ενισχύσω τη δική μας ομάδα, θα ήταν πιστεύω πολύ χρήσιμο να φέρει και ο κ. Χριστοδούλου ενισχύσεις από την πλευρά του. Δυστυχώς τόσο ο θρησκευτικός όσο και ο λαϊκός αρχηγός του "Ακρίτα" έχουν πεθάνει. Μπορεί όμως να φέρει μαζί του τον υπαρχηγό της οργάνωσης κ. Παπαδόπουλο ο οποίος σίγουρα ξέρει πολλά και ενδιαφέροντα γύρω από το ζήτημα και θα μπορέσει να διαφωτίσει τον κυπριακό λαό.

 

Στην τελετή παρουσίασης του βιβλίου του Μ. Δρουσιώτη, την περασμένη Τρίτη, παρατηρήθηκε μια χωρίς προηγούμενο κοσμοσυρροή. Υπελόγισα τους προσελθόντες σε 400 περίπου. Σε τέτοιες εκδηλώσεις συνήθως προσέρχονται 20 ως 30 άτομα. Αυτό είναι μια εντυπωσιακή ένδειξη πως ένα σημαντικό τμήμα του λαού της Κύπρου άρχισε να ξυπνά από το λήθαργο και να γυρεύει την αλήθεια για τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν την Κύπρο στη διχοτόμηση. Ελπίζω πως ο κ. Χριστοδούλου δεν θα απογοητεύσει αυτό τον κόσμο που διψά για την αλήθεια, απορύροντας την πρόσκληση του, τώρα που τη δεχτήκαμε.


Λουκάς Χαραλάμπους

Πολίτης

29/05/2005