• Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Συμμορία | Είπαν ή έγραψαν

Γιατί με συγκλόνισε η «Συμμορία»

Διάβασα το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, και πραγματικά με συγκλόνισε για τα όσα συνταρακτικά αποκαλύπτονται από έναν άνθρωπο που έζησε τα γεγονότα από κοντά – τις κρίσιμες μέρες του κουρέματος του 2013 και ό,τι επακολούθησε, την επιβολή του μνημονίου από την τρόικα, τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Δημητριάδη, την επιλογή της κ. Γιωρκάτζη και τη μετέπειτα σύγκρουση μαζί της, την υπόθεση Focus, τη φυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και την υπεράσπισή του από τον Πρόεδρο και άλλα πολλά.

 

Μπορεί κάποια πράγματα να τα γνωρίζαμε, όμως εδώ ο συγγραφέας τα αποκαλύπτει με έγγραφα, πρακτικά, προσωπικούς διαλόγους και από την άμεση εμπλοκή του σ' αυτά.

 

Ο συγγραφέας αναδεικνύει τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη σήψη του κυπριακού πολιτικού συστήματος. Κύριος άξονας είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το πώς κυβέρνησε τη χώρα αυτούς τους κρίσιμους μήνες. Τον παρουσιάζει ως έναν άνθρωπο με έπαρση, αλαζονεία και αυταρχισμό. Όπως αναφέρει στο τέλος του βιβλίου, «ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ως εκλεγμένος μονάρχης. Δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, ούτε αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και διατήρησης των ισορροπιών που να ρυθμίζουν τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου. Αυτή η ανωμαλία επιτρέπει σ' εκείνον που ηγείται να διαχειρίζεται το κράτος και τον εθνικό πλούτο σαν οικογενειακή του επιχείρηση. Μια ομάδα ανθρώπων που βρήκαν τρόπους να θωπεύουν την εξουσία νέμεται τον πλούτο της χώρας. Με την εξουσία μοιράζουν αξιώματα και με τον πλούτο κλείνουν στόματα και αγοράζουν προστασία»...

 

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Οι δανειστές ανέμεναν από τη Λευκωσία μια πρόταση που θα περιλάμβανε κούρεμα μόνο των ανασφάλιστων καταθέσεων και θα καθιστούσε τον τραπεζικό τομέα βιώσιμο διά της συρρίκνωσής του. Ο Αναστασιάδης επεξεργαζόταν ένα σχέδιο προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Θα άφηνε τον τραπεζικό τομέα αλώβητο, θα χρηματοδοτούσε την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα Ταμεία Προνοίας και θα συμπλήρωνε τις ανάγκες με κούρεμα μόνο των Κυπρίων. Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος των κυπριακών καταθέσεων ήταν κάτω από 100.000, το σχέδιο θα έβαζε χέρι και στις ασφαλισμένες καταθέσεις των Κυπρίων»... Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει πιο κάτω ο Δρουσιώτης, ο Αναστασιάδης δεν ήθελε να πειραχτούν οι καταθέσεις των Ρώσων ολιγαρχών, με επικεφαλής τον Βλαντίμιρ Σταλκόβσκι, που ήταν ο κύριος χρηματοδότης του Αναστασιάδη την προεκλογική περίοδο του 2013!

 

ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

«Το επιχειρηματικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών της Κύπρου, που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία δικηγόρων, ελεγκτικών γραφείων και τραπεζιτών, και με τη διευκόλυνση πολιτικών, δημιούργησε μέσα σε λίγα χρόνια μια τάξη νεόπλουτων. Δικηγορικά γραφεία με μέτρια δραστηριότητα γιγαντώθηκαν, οικοδόμησαν πολυτελή γραφεία και οι συνεταίροι τους έγιναν σε λίγα χρόνια εκατομμυριούχοι. Δεσπόζουσα θέση σε αυτή τη νέα κατηγορία νεόπλουτων κατέχει το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι».

 

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΓΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΩ»!

Κυνική δήλωση του Ανδρέα Νεοκλέους του γνωστού δικηγορικού γραφείου, που επηρέαζε τον Αναστασιάδη, αρκετούς βουλευτές, την Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

 

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Ο Δημητριάδης γράφει στο βιβλίο του ότι ο Αναστασιάδης του είπε: 'Ελπίζω να μην απορρίψεις τους υποψήφιους που θα προταθούν από την Αρχή Εξυγίανσης, οι οποίοι μετά βεβαιότητος θα εκλεγούν'. Ο διοικητής του απάντησε ότι είχε ήδη εγκρίνει τους δέκα της λίστας, αλλά δεν μπορούσε να εκφράσει γνώμη για τους υπόλοιπους έξι, που ήταν Ρώσοι, επειδή δεν είχαν καν συμπληρώσει τη σχετική φόρμα με τα στοιχεία τους. Τότε ο Αναστασιάδης εξερράγη και του είπε: 'Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής. Δεν θα με ξεγελάσεις εσύ, κανένας δεν το κατάφερε. Δεν είμαι μόνο η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής, είμαι και η μεγαλύτερη πατρόνα'».

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ FOCUS

«Αν υπήρχε ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Κύπρο, η υπόθεση (σημ. Focus) θα ερευνάτο από τη ΜΟΚΑΣ, η οποία θα ζητούσε αποδείξεις για τα εμβάσματα και θα τεκμηρίωνε υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων από τη λεηλασία της Λαϊκής Τράπεζας, και θα έφτανε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ένα στοιχειωδώς ευνομούμενο κράτος δεν θα επιβίωνε πολιτικά, και ούτε θα επανεκλεγόταν, ένας Πρόεδρος που είχε τα αποτυπώματά του στα αίτια μιας οικονομικής κρίσης του μεγέθους που βίωσε η Κύπρος το 2013. Για πολύ μικρότερης έκτασης αδικήματα, ο Ντίνος Μηχαηλίδης καταδικάστηκε σε βαριά ποινή φυλάκισης στην Ελλάδα».

 

 

ΝΤΡΟΠΗ! ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ

Όταν ο Αναστασιάδης υποστήριζε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, και μάλιστα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στην επιτροπή Καλλή, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης εκστόμισε αυτό που έμεινε στην ιστορία: «Οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, με τη συνδρομή και υπόθαλψη του ανώτατου άρχοντα της χώρας. ΝΤΡΟΠΗ!». Καταλήγει ο συγγραφέας: «Πέρα από το κράτος που βλέπει και γνωρίζει ο κόσμος, υπάρχει ένα άλλο, παράλληλο κράτος, ένα παρακράτος, το οποίο λειτουργεί σαν συμμορία». 


Ανδρέας Παυλικκάς

Πολίτης

20/01/2021