• Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Άρθρα | Επικαιρότητα

Ο Πρόεδρος και το ξέπλυμα των κλεμμένων της Λαϊκής

Από τη διάσκεψη του Προέδρου και της υπουργού Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς κρατάω την υπόσχεση για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς.

Η Κύπρος δεν στερείται νομοθεσιών και θεσμών. Είναι στην εφαρμογή των νόμων και στην ανεξαρτησία των θεσμών που πάσχει.

 

Έχουμε για παράδειγμα ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτό δεν εμπόδισε το ξέπλυμα μέρους των κλεμμένων της Λαϊκής Τράπεζας το οποίο κατέληξε με αδιαφανείς διαδικασίες σε δικηγορικό γραφείο.

 

Επίσης, έχουμε Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τη συγκάλυψη του ξεπλύματος των κλεμμένων της Λαϊκής.

 

Όλη η τεκμηρίωση υπάρχει στο βιβλίο μου (Ένα απόσπασμα στις σ. 223 – 226) και δεν είναι ούτε προπαγάνδα του Γκέμπελς μήτε fake news, ούτε και υπερβολές των social media.

 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος έδωσε αυστηρές οδηγίες στο περιβάλλον του να μην τολμήσει να σχολιάσει το βιβλίο για να μην τους πάρει ο Διάβολος. Ούτε και μου έκανε την τιμή να με περιλάβει στους δημόσιους αφορισμούς του, διότι φοβάται πως αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, άλλον θα πάρει ο διάβολος….

 

Όπως γράφω στη σελίδα 224, σε κανένα κανονικό και στοιχειωδώς ευνομούμενο κράτος δεν θα επιβίωνε ένας πρόεδρος που είχε τα αποτυπώματα του στα κλεμμένα της Λαϊκής.

 

Παρά, λοιπόν, να μας εξαγγείλουν μέτρα που δεν θα υλοποιηθούν, δεν θα ήταν πιο παραγωγικό ο Πρόεδρος και η υπουργός Δικαιοσύνης να δώσουν κάποιες εξηγήσεις για το πως πουλήθηκε η Uniastrum; Ας πούμε, πως ξεκίνησε η διαδικασία με το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου και κατέληξε με εκείνο της υπουργού Δικαιοσύνης;

 

Υπενθυμίζεται ότι η Uniastrum στοίχησε στην Τράπεζα Κύπρου πάνω από ένα δισεκατομμύριο και πουλήθηκε επτά εκατομμύρια, δηλαδή με ζημιά 993 εκατομμυρίων.


Μακάριος Δρουσιώτης

29/01/2021