• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα | Επικαιρότητα

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ τάραξε τα νερά, παρά το νόμο της σιωπής

Συμπληρώθηκαν αισίως δύο μήνες από την κυκλοφορία του βιβλίου μου «Η Συμμορία». Έγινε μια ανατύπωση και προγραμματίζεται η δεύτερη. Το διάβασαν χιλιάδες άνθρωποι και τα μηνύματα που παίρνω είναι περίπου τα ίδια: σοκ για το βάθος και το εύρος της διαφθοράς και μια απέραντη ανησυχία για το μέλλον, με τον προβληματισμό να περιστρέφεται κυρίως για τα παιδιά. «Σε τι χώρα θα ζήσουν τα παιδιά μας;», είναι η συνήθης αγωνία που εκφράζεται.

 

Οι αναγνώστες εντόπισαν μερικά λάθη, ένα δυο τυπογραφικά και μερικές ημερομηνίες, τα οποία διόρθωσα στην ανατύπωση. Επίσης πήρα πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα από ανθρώπους που ήταν κοντά στα γεγονότα, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν από τη δική τους πλευρά την ακρίβεια στην εξιστόρηση των γεγονότων.

 

Κανένας δεν μου υπέδειξε κάποιο σοβαρό λάθος ή ανακρίβεια ή αυθαίρετο συμπέρασμα. Ούτε κάποιος μου παραπονέθηκε ότι τον αδίκησα ή ότι τον κακομεταχειρίστηκα. Αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι η έγνοια μου ήταν να μη με παρασύρει ο θυμός μου για τα όσα έζησα, είδα και ανακάλυψα μέσα από τη μεταγενέστερη μου έρευνα και να παρουσιάσω ένα βιβλίο παθιασμένο.

Έχω εκδώσει πολλά βιβλία, όλα έτυχαν θετικής αποδοχής, αλλά αυτό που έζησα με τη ΣΥΜΜΟΡΙΑ μου είναι πρωτόγνωρο. Άγνωστοι άνθρωποι αγόραζαν ποσότητες και τα έκαναν δώρα, κάποιοι από αυτούς ανώνυμα. Πήρα αρκετά τηλεφωνήματα και μηνύματα με ευχαριστίες για βιβλία που δεν έστειλα.

 

Επίσης, πήρα πολλά συγκινητικά μηνύματα από τους αναγνώστες που διάβασαν το βιβλίο. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ανάμεσα τους υπήρξαν πάρα πολλές γυναίκες και νέοι άνθρωποι.

 

Σε αυτή τη σύντομη αποτίμηση δεν μπορώ να μη σχολιάσω την εκκωφαντική σιωπή των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης που δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε από τα όσα σοκαριστικά καταγράφονται στο βιβλίο. Κανένας δεν μου ζήτησε να δει ένα έγγραφο ή μια πληροφορία για να δώσει συνέχεια σε αυτά που αποκαλύπτονται. Μόνο στα κλεφτά ορισμένοι κάνουν κάποιες αναφορές, αλλά μέχρι εκεί.

 

Αυτή είναι πράγματι μια τραγική διαπίστωση, ειδικά σε μια εποχή που η διαφθορά είναι πρώτο θέμα στη δημόσια συζήτηση. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες να μην ασχοληθεί κανένας με το βιβλίο «για να μην του δοθεί αξία». Δυστυχώς για τον ίδιο την αξία ενός βιβλίου την μετρούν οι αναγνώστες του, δεν την ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα.

 

Το πιο θλιβερό απ’ όλα είναι ο απόλυτος έλεγχος του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας και των συνεργαζόμενων με αυτό οικονομικών και άλλων παραγόντων με τα ΜΜΕ. Αν εξαιρέσει κάποιος ορισμένες ατομικές προσπάθειες, τα ΜΜΕ εφάρμοσαν το νόμο της σιωπής που είναι ο πρώτος κανόνας σε μια Συμμορία. Αλλά, ακόμη κι έτσι, έχουν τη θετική συνεισφορά τους. Διότι δια της σιωπής τους καταγράφουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης το δικό τους ρόλο στη ΣΥΜΜΟΡΙΑ και επικροτούν τον τίτλος του που είναι μάλλον επιεικής.


Μακάριος Δρουσιώτης

23/02/2021