• Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η Συμμορία | Είπαν ή έγραψαν

«Η Συμμορία»

 

Διαβάζοντας τις ανταποκρίσεις από την ήδη παρελθούσα 5μερή σύνοδο για το Κυπριακό, όπου μόνο ένας ειδικός στο θέμα θα μπορούσε να βρει σημεία αισιοδοξίας στις λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη μορφή, μιας σχεδόν ουτοπικής πλέον Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στο μυαλό μου ερχόταν συνεχώς ένα βιβλίο.

 

Ένα βιβλίο που έγραψε ένας συνάδελφός μας, ένας από τους πιο σπουδαίους Κυπρίους δημοσιογράφους, ο Μακάριος Δρουσιώτης, για την πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βιβλίο λέγεται "Η Συμμορία” και περιγράφει το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Όπως γράφει ο ίδιος, η έρευνά του τον οδήγησε "σε άγνωστα και ακατανόητα, τότε, παρασκήνια, όπως στη διαπίστωση ότι η απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup από τη Βουλή είχε μεθοδευτεί από τον ίδιο τον Αναστασιάδη, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων Ρώσων ολιγαρχών, εις βάρος αυτών της Κύπρου. Η έρευνα έριξε ακόμα φως στα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης του Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, που δεν ήταν άλλα από τον ανταγωνισμό των διαφόρων συμφερόντων για τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, φώτισε ένα βρώμικο πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη ρήξη με τη διάδοχό του Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για λόγους που είχαν να κάνουν με ιδιωτικές ατζέντες και εξόφληση προσωπικών γραμματίων. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μια έρευνα για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 2013, αλλά και μια εκ των έσω μαρτυρία για τον τρόπο που κυβερνάται και απομυζάται αυτή η χώρα από ένα καθ’ ολοκληρία διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας.”

 

Και αν όλα αυτά δεν φθάνουν, θα έρθει αργότερα και το σκάνδαλο με τις χρυσές βίζες για να δώσει το τελικό χτύπημα στον Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ο ίδιος αυτός δημοσιογράφος αποκάλυψε, πριν από περίπου ένα χρόνο, τι πραγματικά συνέβη στον Κραν Μοντανά και η Κύπρος απέρριψε την (μάλλον) τελευταία σοβαρή προσπάθεια για τη λύση του εθνικού θέματος.

 

"Το ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε στο Κραν Μοντανά αποδίδεται στην υπαναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από τη λύση ομοσπονδίας. Στο Κραν Μοντανά ο Αναστασιάδης πρότεινε παρασκηνιακά στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μόνο ρεαλιστικό υποκατάστατο της ομοσπονδίας: τη λύση δύο κρατών. (Το παρασκήνιο αυτό δημοσίευσε ο Μακάριος Δρουσιώτης, σε άρθρο του "Το Κυπριακό λύθηκε, αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ" στον "Πολίτη" στις 9/2/2020, χωρίς να υπάρξει καμία αμφισβήτηση των πληροφοριών).

 

Η νέα αυτή προσέγγιση του Αναστασιάδη δεν ήταν μια ρεαλιστική πρόταση που προέκυψε μετά από κάποιον ώριμο προβληματισμό. Δεν στηριζόταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ούτε τέθηκε ποτέ ως επιλογή στη δημόσια σφαίρα. Ήταν περισσότερο ένας τακτικισμός για να αποσυμφορήσει την αντίδραση της Τουρκίας μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και εν πολλοίς πέτυχε τον στόχο του. Η Τουρκία δελεάστηκε και προσπάθησε να πείσει και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί. Αυτή ήταν και η αιτία της ρήξης του τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα. Βέβαια, η Τουρκία θα αποδεχόταν τα δύο κράτη μόνο σε ένα πλαίσιο συνομοσπονδίας, που θα διασφάλιζε ότι το νότιο ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε ποτέ να αξιοποιηθεί ως εχθρικό έδαφος.

 

Η πρόταση του Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών δεν ευδοκίμησε. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Αναστασιάδη αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει το σθένος ούτε την ικανότητα για τόσο ριζοσπαστικά άλματα. Εξάλλου, μόλις άρχισε να δέχεται την πρώτη δημόσια κριτική το αρνήθηκε, πόσο μάλλον να διαπραγματευτεί και να υποστηρίξει τη διχοτόμηση της Κύπρου. Όταν η Τουρκία αντιλήφθηκε την πραγματικότητα αποφάσισε να τον ξεμπροστιάσει ανακοινώνοντας το περιεχόμενο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Ταυτόχρονα, άρχισε να προκαλεί κρίσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για να εκβιάσει τις εξελίξεις.”

 

Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος Πρόεδρος πλήρως απαξιωμένος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη λύση του Κυπριακού. Το ξέρουν και το αναγνωρίζουν οι πάντες.

 

Αν θέλησα να αναδημοσιεύσω τα κείμενα αυτά και τις αποκαλύψεις του Μακάριου Δρουσιώτη, είναι γιατί οι συνταρακτικές αυτές πληροφορίες έχουν αντιμετωπιστεί -στην Κύπρο βασικά, αλλά και στην Ελλάδα- με ένα βαθύ πέπλο σιωπής. Γιατί φυσικά είναι αλήθειες που σοκάρουν και ενοχλούν.

 

Αλλά είναι προφανές ότι ένας τέτοιος Πρόεδρος, πλήρως απαξιωμένος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη λύση του Κυπριακού. Το ξέρουν και το αναγνωρίζουν οι πάντες. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και εμείς...

 

Πηγή: capital.gr


Του Μανόλη Καψή

02/05/2021