• Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Η Συμμορία των διαβατηρίων καλά κρατεί

Η Κυβέρνηση – δηλαδή ο πρόεδρος Αναστασιάδης – είναι αποφασισμένη να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και θα συνεχίσει να πωλεί διαβατήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Ηλιάδη, η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι το πρόστιμο που θα επιβάλει η ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μικρότερο από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αιτητές διαβατηρίων, οι οποίοι θα κινηθούν νομικά εναντίον του κράτους.

 

Σύμφωνα με την αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κυπριακή κυβέρνηση, η παραχώρηση της ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε άτομα που δεν έχουν φυσικούς δεσμούς με το κράτος μέλος αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από το 2014 η Επιτροπή πιέζει την Κύπρο να λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο αλλά η κυβέρνηση, κυριολεκτικά, έπιασε την ΕΕ στο δούλεμα. Και εξακολουθεί να τη δουλεύει προσποιούμενη ότι κατάργησε το πρόγραμμα ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει το λαθρεμπόριο ευρωπαϊκών υπηκοοτήτων.

 

Το κράτος δεν έχει καμιά υποχρέωση να εγκρίνει μια αίτηση για παραχώρηση ιθαγένειας και μάλιστα κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο κίνδυνος να πληρώσει τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία αποζημιώσεις στους αιτητές είναι στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι για τις αναπτύξεις που δρομολογήθηκαν από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων. Ο Πρόεδρος, ο οποίος είναι άμεσα και έμμεσα μέρος αυτής της βιομηχανίας,  αποφάσισε ότι θα συνεχίσει το κράτος να παρανομεί και ας πληρώσει τα πρόστιμα ο φορολογούμενος πολίτης σε κάποια χρόνια.

 

Ο Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τον εαυτό του, εφαρμόζοντας σήμερα την πατέντα του 2013, όταν μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης επιχείρησε να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεσαζόντων (introducers) – μεταξύ των οποίων είναι και ο ίδιος - οι οποίοι εκπροσωπούσαν τα ξένα κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζας. Το σχέδιο του Αναστασιάδη “να απαλλάξουμε τους ξένους και να τα φορτώσουμε στους Κύπριους” απέτυχε με ένσταση της ΕΕ λόγω παρέμβασης και της Άγκελα Μέρκελ.

 

Η ΕΕ οφείλει και αναμένεται ότι θα παρέμβει και σήμερα για να προστατεύσει τις επόμενες γενιές από την αυθαιρεσία του κατά τεκμήριο διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας της Κύπρου. Η Επιτροπή δεν μπορεί να περιμένει την εκδίκαση της παράβασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να φορτώσει στους πολίτες της Κύπρου ένα δυσβάσταχτο πρόστιμο, όταν ο Αναστασιάδης θα είναι στους Καλογήρους και τα κέρδη από το λαθρεμπόριο των ευρωπαϊκών υπηκοοτήτων παρκαρισμένα σε ξένες τράπεζες.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός για για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη. Ο Κανονισμός είναι σχεδιασμένος κατά τρόπο που μπορεί να αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά φαινόμενα διαφθοράς και αυθαιρεσίας των κυβερνώντων στα κράτη μέλη. Η Επιτροπή έχει την ευχέρεια με γρήγορες διαδικασίες να επιβάλει τον αποκλεισμό ενός κράτους μέλους που παραβιάζει το κράτος δικαίου από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Η απόφαση εγκρίνεται από το Συμβούλιο με αντίστροφη ειδική πλειοψηφία. Δηλαδή, θεωρείται εγκεκριμένη εκτός εάν τα 2/3 των μελών του Συμβουλίου αποφασίσουν διαφορετικά.

 

Η προώθηση του Κανονισμού συνδέθηκε και με το NextGenerationEU που είναι το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης που χρηματοδοτήθηκε ποτέ στην Ευρώπη. Θα διατεθούν συνολικά 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το COVID-19. Η Κύπρος διεκδικεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία 4,2 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση αυτή δεν είναι δεδομένη αλλά έχει ως προαπαιτούμενα σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

 

Στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Ένωση, τον Σεπτέμβριο του 2020, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η Επιτροπή αποδίδει τη μέγιστη σημασία στο κράτος δικαίου. “Θα διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από τον προϋπολογισμό μας και το NextGenerationEU προστατεύονται από κάθε είδους απάτη, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων”.  Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι παραβάσεις του κράτους δικαίου δεν θα γίνουν ανεκτές και έφερε ως παράδειγμα την πώληση χρυσών διαβατηρίων. “Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση”, είπε. Συνεπώς η διάθεση των διαφημιζόμενων 4,2 δισεκατομμυρίων δεν εξαρτάται μόνο από τις μεταρρυθμίσεις αλλά και από τις επιδόσεις του κράτους δικαίου.

 

Η Επιτροπή δεν χρειάζεται πολλά για να πείσει ότι η πώληση διαβατηρίων παραβιάζει το κράτος δικαίου, το κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Το πόρισμα δεν τεκμηριώνει μόνο ότι η Κύπρος πωλούσε αβέρτα διαβατήρια στον κάθε διεθνή απατεώνα κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και το ότι δεν λειτουργούν οι ανεξάρτητοι θεσμοί. Το πόρισμα δεν έφτασε μέχρι του σημείου να κατονομάσει τον Πρόεδρο ως τον διαχειριστή του προγράμματος, αλλά είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ένας είχε τον έλεγχο, ένας είχε το πρόσταγμα και ένας έκανε το τράφικ των διευκολύνσεων.

 

Μπορεί ο Αναστασιάδης να είναι “ένας πρόεδρος από τεφλόν”, όπως εύστοχα έγραψε η Χρυστάλλα   Χατζηδημητρίου, μπορεί να έχει το θράσος να προειδοποιεί όσους εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα να μην κοιμούνται τα βράδια, αλλά δεν θα πρέπει να επιτραπεί η αποσπασματική απονομή δικαιοσύνης στους από κάτω για να μπορεί το μεγάλο ψάρι από πάνω να συνεχίζει το πάρτι. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυτό είναι το νέο σκηνικό που στήνεται: Οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι αρκετές μέχρι να εξαντλήσει τη θητεία του ο Αναστασιάδης. Ο γενικός εισαγγελέας έδωσε γνωμάτευση – προφανώς κατά παραγγελία του Προέδρου - για εξέταση τους με τα παλιά κριτήρια, γνωρίζοντας ότι παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ύστερα μαύρισε από το πόρισμα τις σελίδες που αφορούσαν την αλληλογραφία με την Επιτροπή και ακύρωναν τη δική του γνωμάτευση. Και τέλος, ο Πρόεδρος εξαγγέλλει τιμωρίες και η αστυνομία αναζητεί ενόχους μεταξύ των υπαλλήλων ή δικηγόρων εκτός του προεδρικού περιβάλλοντος και της ελίτ του επαγγέλματος των introducers.

 

Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου, είναι Συμμορία που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει. H διαφθορά στην Κύπρο είναι τόσο βαθειά και τόσο δικτυωμένη που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μέσα. Μόνο απέξω και με το πιστόλι στον κρόταφο μπορούν να επιβληθούν θεσμικές αλλαγές και ο Κανονισμός για το Κράτος Δικαίου είναι το καλύτερο εργαλείο στην πιο κατάλληλη στιγμή για ν’ αρχίσει, επιτέλους, αυτή η διαδικασία.


Μακάριος Δρουσιώτης

14/06/2021