• Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρα | Πολιτική

Το κότα του ενός δις και η Κύπρος που χάνεται

Τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών επικαλέστηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος για να επιβεβαιώσει τη δική του εκδοχή για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά. Ο Τσαβούσοβλου και τα αυτούσια πρακτικά που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος, «διαψεύδουν τα περί αντιθέτου αφηγήματα διαφόρων», είπε o Πρόεδρος, παραπέμποντας στα όσα καταγράφονται στο βιβλίο «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά».

 

Ο Αναστασιάδης είναι πλέον μια πολιτική προσωπικότητα υπό απόσυρση. Η γυαλάδα της εξουσίας άρχισε ήδη να ξεθωριάζει και μόλις σβήσουν τα φώτα οι αλήθειες που σήμερα πνίγονται από τα συμφέροντα και τις εξαρτήσεις θα επικρατήσει. Αυτό που ο Αναστασιάδης θα αφήσει πίσω του θα είναι η ασύλληπτη διαφθορά και η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.

 

Ένας Πρόεδρος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του διαρρέοντας έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων σκόπιμα διαστρεβλώνεται, και οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν κατά παραγγελία κατά πόσον «αισθάνεσται ότι δικαιωθήκατε», είναι πραγματικά καημένος και πολιτικά μίζερος. Ένας Πρόεδρος που στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα αντί να δώσει τόνο αισιοδοξίας καταφεύγει σε διχαστικές τοποθετήσεις και επικαλείται, αποσπασματικά, τον Τσαβούσογλου για να επιβεβαιωθεί προσβάλει και ντροπιάζει τον θεσμό που εκπροσωπεί.

 

Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι έκανε παραχωρήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εσείς λέτε ότι έκανα παραχωρήσεις. Δυστυχώς, θα συμφωνήσω με την ελληνική πλευρά σε αυτό το θέμα». Τι περίμενε δηλαδή ο Πρόεδρος, ότι ο Τσαβούσογλου θα δήλωνε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, τεσσεράμισι χρόνια μετά το Κραν Μοντανά, ότι δέχτηκε την κατάργηση των εγγυήσεων; Όταν ο Τσαβούσογλου αποκάλυπτε ότι ο Αναστασιάδης του πρότεινε τη λύση δύο κρατών, αλλά να τον αφήσουν ανενόχλητο να κάμει εκλογές, η αντίδραση του Προεδρικού ήταν «καλά, πιστεύετε τον Τσαβούσογλου;»

 

Το ότι η τουρκική πλευρά αποδέχτηκε την κατάργηση των εγγυήσεων και συζητούσε την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο επιβεβαιώνεται και από τα επιλεκτικά πρακτικά που ο ίδιος ο Αναστασιάδης διέρρευσε στον Φιλελεύθερο. Το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί είναι ότι ο Τσαβούσογλου μπλόφαρε εκ του ασφαλούς. Διότι την παραμονή της κορύφωσης της διαπραγμάτευσης ο Αναστασιάδης τον προσέγγισε και του είπε πως ήταν μάταιο να συζητούμε για ομοσπονδία και ότι η μόνη ρεαλιστική επιλογή ήταν τα δύο κράτη.

 

Προσωπικά δεν ασπάζονται την προσέγγιση ότι ο Τσαβούσογλου μπλόφαρε διότι μέχρι να φτάσουμε στο Κραν Μοντανά υπήρξε ένα μεγάλο παρασκήνιο με διαβουλεύσεις και συζητήσεις με στόχο την κατάληξη και με επίκεντρο τα ενεργειακά. Το κίνητρα ήταν οικονομικά και γεωπολιτικά και ο σχεδιασμός αυτός εξυπηρετείτο μόνο με ομοσπονδία. Όπως με τεκμήρια και μαρτυρίες αποκαλύπτεται στο «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» η Τουρκία έφτασε στο σημείο να συζητεί παρασκηνιακά με την Κυπριακή Δημοκρατία, με απεσταλμένους που όρισαν οι Αναστασιάδης και Ερντογάν, τη λύση του Κυπριακού με επίκεντρο την ενέργεια.

 

Δυστυχώς, η διαφθορά και οι εξαρτήσεις του Αναστασιάδη από τα ρωσικά και τα αιγυπτιακά οικονομικά συμφέροντα οδήγησαν αυτή τη μοναδική συγκυρία σε αποτυχία, προς όφελος της Ρωσίας και της Αιγύπτου. Ο Αναστασιάδης ίσως να έπιασε το κότα του ενός δις, ληστεύοντας το μέλλον των νέων γενιών. Κάποιοι συνεργοί πήραν το δακτυλίδι της Μόσχας για να επισφραγίσουν την επικυριαρχία των ξένων συμφερόντων. Αλλά, η Κύπρος πληρώνει ήδη το τίμημα διότι χάνει εδάφη, απώλεσε πλούτο και καταδικάζεται να διαχειρίζεται κρίσεις με έναν επιθετικό γείτονα, με την Ευρώπη να παρακολουθεί αδιάφορη, διότι γνωρίζει πολύ καλά πως και γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση.


Μακάριος Δρουσιώτης

04/01/2022