• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άρθρα | Ενέργεια

EastMed: Οι ΗΠΑ τον αφαίρεσαν από τον αναπνευστήρα

Με αφορμή το non paper των Αμερικανών για τον East Med άρχισαν να δημοσιεύονται πληροφορίες και αναλύσεις, οι πλείστες από τις οποίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εθνική ήττα ωσάν ο αγωγός να ήταν μια πραγματικότητα και τώρα δεν είναι. Ο EastMed ήταν κλινικά νεκρός εδώ και χρόνια, απλώς οι ΗΠΑ τον έβγαλαν από τον αναπνευστήρα.

 

Ο EastMed ήταν από την αρχή ένα πολιτικό και όχι ένα ενεργειακό πρότζεκτ, με σκοπό την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος άλλοτε του Ισραήλ και άλλοτε της Αιγύπτου. Η κάθε μια από αυτές τις χώρες, όπως και η Ρωσία που είχε δάκτυλο στον EastMed, εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Τα κράτη αυτά έκαναν πολιτική, ενώ η Κύπρος έβγαζε ανακοινώσεις και πόζαρε στις φωτογραφίες. Σε αυτό το παιχνίδι παρασύρθηκε και η Ελλάδα η οποία δεν έχει ούτε ένα κυβικό πόδι φυσικού αερίου, αλλά κινδύνευσε να μπει σε πόλεμο με την Τουρκία για τα παιχνίδια των άλλων. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να εξορθολογίσει την πολιτική της σε αυτό τον τομέα και οι ΗΠΑ ανέλαβαν να βοηθήσουν την Αθήνα να απεμπλακεί.

 

Το ιστορικό του EastMed και το προδιαγεγραμμένο τέλος του, καταγράφεται στις σελίδες 426 μέχρι 430 του βιβλίου μου «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά», τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Μακάριος Δρουσιώτης

13/01/2022