• Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Άρθρα | Επικαιρότητα

Εντείνονται οι παρακολουθήσεις και οι εκφοβισμοί

«Για όσους πιθανόν να ενδιαφέρονται, το τρίτο – και σημαντικότερο - μέρος της τριλογίας με το γενικό τίτλο «Συμμορία», έχει βασικά ολοκληρωθεί».

 

Τις μεταμεσονύχτιες ώρες και το πρωί της Κυπριακής 20 Φεβρουαρίου συνέβησαν δυο περιστατικά παρακολούθησης της κατοικίας μου. Τα γεγονότα καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας. Προσέγγισα προσωπικά τον ένα από τους υπόπτους και κατέγραψα συνομιλία μου μαζί του στο κινητό μου. Το οπτικοακουστικό υλικό αξιολογήθηκε από εμπειρογνώμονα ασφάλειας στο εξωτερικό. Το πόρισμά του ήταν πως επρόκειτο ξεκάθαρα για επιχείρηση ανίχνευσης. Η συμβουλή του ήταν να πάρω μέτρα αυτοπροστασίας και να καταγγείλω την υπόθεση στις αρχές. 

 

Την Τρίτη (22/2), το βράδυ, απέστειλα έγγραφη καταγγελία από το εξωτερικό, με email, στον αρχηγό της αστυνομίας, επισυνάπτοντας του εννέα σύντομα βίντεο. Κοινοποίησα την καταγγελία στο γενικό Εισαγγελέα και στην Υπουργό Δικαιοσύνης. Κανένας από τους τρεις δεν θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στο email μου, έστω και για λόγους τυπικής αναγνώρισης λήψη του παραπόνου.

 

Επέστρεψα από το εξωτερικό την Πέμπτη (24/2), το απόγευμα. Την Παρασκευή (25/2) το πρωί επικοινώνησε μαζί μου ένας λοχίας από τον κλάδο ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια διερευνά την καταγγελία μου για παρακολούθηση του τηλεφώνου μου, υποκλοπή εγγράφων και διαγραφή τεκμηρίων από τον υπολογιστή μου. Μου ζήτησε να δώσω κατάθεση για να διερευνήσει την καταγγελία μου. Ανταποκρίθηκα αμέσως.

 

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μια καταγγελία για πιθανή πρόθεση διάπραξης εγκληματικής ενέργειας από φυσικά πρόσωπα ανατέθηκε στον κλάδο ηλεκτρονικού εγκλήματος. Την Κυριακή (27/2) ο εν λόγω λοχίας επικοινώνησε μαζί μου και με ενημέρωσε ότι το άτομο που είχα υποδείξει ότι κινείτο ύποπτα έξω από το σπίτι μου κλήθηκε στην αστυνομία και του υποβλήθηκαν ερωτήσεις. Οι εξηγήσεις που έδωσε διόλου δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες μου, τουναντίον τις εντείνουν. Με ενημέρωσε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί.

 

Σχετικά με την παρακολούθηση των επικοινωνιών μου ενημερώθηκα ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν εντόπισε οτιδήποτε. Αυτό είναι πολύ περίεργο διότι ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα στο εξωτερικό έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ενδέχεται το κίνητρο των τελευταίων περιστατικών να είναι αυτά τα αποτελέσματα.

 

Έχω πλήρη συναίσθηση ότι το κίνητρο αυτής της προσωπικής περιπέτειας που βιώνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια (τουλάχιστον) είναι οι έρευνες μου για τη διαφθορά, η οποία ευδοκιμεί επειδή δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι θεσμοί. Όπως απέδειξε και η έρευνα μου, στην Κύπρο έχουμε πληθώρα θεσμών, πρόσφατα αποκτήσαμε ακόμη έναν κατά της διαφθοράς, αλλά μας λείπει το κράτος δικαίου για να λειτουργήσουν. Οι θεσμοί στην Κύπρο υπάρχουν για να εξυπηρετούν το σύστημα εξουσίας, όχι για να υπηρετούν και να προσφέρουν ασφάλεια και προστασία στον πολίτη.

 

Για όσους πιθανόν να ενδιαφέρονται, το τρίτο – και σημαντικότερο - μέρος της τριλογίας με το γενικό τίτλο «Συμμορία», έχει βασικά ολοκληρωθεί. Εκκρεμούν κάποιες προσθήκες και ακολούθως θα αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του που θα πάρει κάποιους μήνες. Στο μεταξύ, το περιεχόμενο του είναι σε ολοκληρωμένη μορφή και είναι έτοιμο να δημοσιοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Μέχρι τότε, τόσο η έρευνα μου όσο και το υλικό στο οποίο στηρίζεται, βρίσκονται σε ασφαλή χέρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό και σε καμιά περίπτωση δεν θα παρεμποδιστεί η δημοσιοποίησή τους.


Μακάριος Δρουσιώτης

28/02/2022