• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Βρικολακιάζει το Κραν Μοντανά

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά δημοσιεύω εδώ ολόκληρο το κεφάλαιο από το βιβλίο μου «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της διάσκεψης.

 

Υπενθυμίζω πως αμέσως μετά την εξαγγελία της κυκλοφορίας του βιβλίου το οποίο περιείχε εμπιστευτικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, το Προεδρικό διέρρευσε στον «Φιλελεύθερο» τα έγγραφα που είχε υποκλέψει από τα Ηνωμένα Έθνη. Αν και τα αυτούσια έγγραφα μιλούσαν από μόνα τους για τα γεγονότα, προβλήθηκαν με στρεβλή ερμηνεία που βόλευε την κυβέρνηση. Από τότε ο Αναστασιάδης τα επικαλείται ως τεκμήρια της επιβεβαίωσης του δικού του αφηγήματος. Το «θόλωμα των νερών» και η δημιουργία σύγχυσης με ψευδείς ερμηνείες είναι μια κλασσική μέθοδος προπαγάνδας.

 

Ωστόσο το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα επικρατήσει, όμως επί της ουσίας η ζημιά έχει γίνει. Η Κύπρος έχασε μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί από τον στρατό κατοχής. Τα αίτια αυτής της αποτυχίας είναι σύνθετα: Ξένες εξαρτήσεις, διαφθορά, ανικανότητα, πολιτική δειλία.

 

Τις προάλλες ο συνάδελφος Σωτήρης Παρούτης μου υπενθύμισε ένα ιστορικό γεγονός που περιγράφω στο βιβλίο μου «Η εισβολή και οι μεγάλες δυνάμεις»: Από το 1964 μέχρι το 1973 ο διεθνής παράγοντας (βασικά ο δυτικός κόσμος) πίεζε τον Μακάριο να επιλύσει το Κυπριακό. Οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποδεχτεί τα 12 από τα 13 σημεία που είχε προτείνει ο Μακάριος και ζητούσαν για αντάλλαγμα αυτοδιοίκηση στις τουρκοκυπριακές περιοχές. Ο Μακάριος αρνείτο και περίμενε την πλήρη συνθηκολόγησή τους και τη μετανάστευσή τους από την Κύπρο.

 

Στις 23 Ιουλίου 1974, από τη Νέα Υόρκη που βρισκόταν, έστειλε μήνυμα στον Κληρίδη και του ζήτησε να επιδιώξει συνάντηση με τον Ντενκτάς και να του πει ότι αποδεχόταν επιστροφή στη Ζυρίχη την οποία μέχρι τότε αναθεμάτιζε. Ο Ντενκτάς με την αλαζονεία του νικητή απάντησε στον Κληρίδη: Too little too late. (Πολύ λίγα και πολύ αργά).

 

Σε κάποια στιγμή, που δεν θα αργήσει, θα εκλιπαρούμε για το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά… το πουλλίν επέτασεν. Ήδη το Κραν Μοντανά άρχισε να βρικολακιάζει.


Μακάριος Δρουσιώτης

28/07/2022