• Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κράτος Μαφία | Κριτικές

Κράτος Μαφία για δικηγόρους…

Συστήνω ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους ανάγνωση / μελέτη του νέου βιβλίου Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» για πολλούς λόγους.

 

Ένας βασικός είναι ότι μας ενδιαφέρει άμεσα ως δικηγόρους.

 

Στο βιβλίο παρατίθεται με λεπτομέρεια και στοιχεία το πως δικηγορικό γραφείο από την Λεμεσό και το Κυπριακό πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, μεθόδευσε την αλλαγή / τροποποίηση του περί Διεθνών Εμπιστευμάτων Νόμου του 1992 (69(I)/1992), ούτως ώστε να έρθει στα μέτρα του Ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο ΝτμΊτρι ήταν, τότε, σε διαδικασία διαζυγίου με την σύζυγο του Έλενα, και μεγάλο μέρος της περιουσίας του ήταν τοποθετημένη σε international trusts στην Κύπρο. Υπήρξε σειρά δικαστικών διαδικασιών και παρωδιών στο τόπο μας.

 

Στην υπόθεση, που αρχίζει από το 2011- 2012 επί Χριστόφια και συνεχίζει επί Αναστασιάδη, εμπλέκονται όλα τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και ονόματα του τόπου, ο νεοεκλεγείς ,τότε, ΠτΔ, όλα τα μεγάλα κόμματα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ως Β.Γ. Εισαγγελέας και άλλοι ΑτΑ (Άριστοι των Αρίστων).

 

Κεντρικό σημείο, σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις, είναι η προσθήκη του άρθρου 4 Α στον Νόμο με την τροποποίηση 20(I)/2012.

 

Το χάζι είναι ότι εγώ - και οι περισσότεροι αφελείς και ανυποψίαστοι δικηγόροι και λογιστές, τότε, - νομίζαμε ότι οι αλλαγές ήταν ακόμα ένα βήμα για την καθιέρωση/ ενδυνάμωση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο! Νόμιζω έγραψα και ένα άρθρο για τις αλλαγές και πόσο θετικές ήταν. Τρομάρα μου...

 

Επειδή στο βιβλίο παρατίθενται πλειάδα sms των βασικών παικτών του έργου … μην ακούσω για προσωπικά δεδομένα και τα ρέστα.

 

Διότι τώρα τα sms αγγίζουν όλους … ακόμα και «τον όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω…»

 

Οι λεπτομέρειες προσεχώς στο LegalMatters.


Χριστόφορος Χριστοφή

11/10/2022