• Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Κράτος Μαφία | Είπαν ή έγραψαν

Τα έκανες μπάχαλο, Μακάριε

Στο τέλος, το χειρότερο όλων -και το πιο επικίνδυνο- δεν θα είναι οι ίδιες οι καταγγελίες για διαφθορά στον δημόσιο βίο. Το χειρότερο θα είναι που θα εκλείψουν οι πολίτες που θα πιστεύουν σε αποτελεσματικές και γρήγορες διερευνήσεις και εκδικάσεις τέτοιων υποθέσεων. Συνηθίζουμε με ταχείς ρυθμούς όχι μόνο την ίδια τη διαφθορά, αλλά και την ατιμωρησία.

 

Στον χθεσινό «Φ» ο πρόεδρος της Αρχής κατά της Διαφθοράς είπε ότι άρχισε να διαβάζει το βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία», έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστεί, ωστόσο είπε ότι «δεν δεσμεύεται χρονικά για το πότε θα το εξετάσει».

 

Μιλάμε για σοβαρούς ισχυρισμούς εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας -που γράφτηκαν, τυπώθηκαν, κυκλοφόρησαν και διαβάζονται από χιλιάδες πολίτες- αλλά αυτοί που θα τους εξετάσουν δεν δεσμεύονται πότε θα το κάνουν. Θωρούμεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκκρεμούν για εξέταση 20 παράπονα κατά κρατικών αξιωματούχων, ενώ άλλα τόσα είναι στην αναμονή για να υποβληθούν. Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις καταγγελίες, είπε.

 

Επανέλαβε το ίδιο στο ραδιόφωνο του Πολίτη, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο απασχόλησε κι εμάς και έχουμε σκεφτεί ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι». Καλοσύνη σας. Πρόσθεσε όμως ότι το βιβλίο δεν το έχει ως προτεραιότητα η Αρχή κατά της Διαφθοράς... Προφανώς, περιμένουν άλλα βιβλία στο κομοδίνο του κ. Πογιατζή.

 

Και ενώ η παρέμβαση Μαυρογιάννη και τα σχόλια Πογιατζή αναμενόταν, ως είθισται, να πάρουν σειρά για να ξεχαστούν, χθες θυμήθηκε ο Πρόεδρος να ζητήσει από τον κ. Πογιατζή να... διαβάσει όχι μόνο ένα βιβλίο, αλλά και τα τρία βιβλία του Μ. Δρουσιώτη για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Και μάλιστα του ζήτησε να τα διερευνήσει... αυτεπάγγελτα (δηλαδή χωρίς να του το ζητήσει... κανένας!). Και του είπε μάλιστα να το κάνει και κατά προτεραιότητα.

 

Και τώρα τι πρέπει να κάνουν ο κ. Πογιατζής και οι υπόλοιποι της Αρχής; Αν του πουν «αφού το ζητάτε Πρόεδρε, έτσι θα γίνει, πιάνουμε δουλειά αμέσως» θα αγγίξουμε τα όρια της διακωμώδησης. Αν του πουν «σόρρυ, Πρόεδρε, προηγούνται άλλοι», η υπόθεση θα μπει στο συρτάρι και θα περιμένουμε να διερευνηθούν οι «20+20 καταγγελίες για διαφθορά» για τις οποίες είπε χθες στον «Φ» ο κ. Πογιατζής ότι προηγούνται.

 

Πάντως, σε μια πρώτη αντίδραση μετά το μήνυμα Αναστασιάδη (που ίσως να περιέλαβε, λέμε τώρα, το «κατά προτεραιότητα» ως σχόλιο στις δηλώσεις Πογιατζή για «άλλες προτεραιότητες»), ο πρόεδρος της Αρχής επανέλαβε χθες στο ΡΙΚ ότι ναι, προηγούνται άλλες καταγγελίες. Και ότι, ούτως ή άλλως, δεν έχει εγκριμένους κανονισμούς, ούτε προσωπικό, να κάνει τη δουλειά του.

 

Στο τέλος, το πρόβλημα μας δεν θα είναι η διαφθορά, αλλά η κατάθεση καταγγελιών για διαφθορά.


Χρύσανθος Μανώλη

Φιλελεύθερος

30/11/2022