• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Κατηγορούμαι διότι έγραψα βιβλία για τη διαφθορά

Στη συνέντευξή του στο Omega, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ένα ξέσπασμα θυμού, ομολόγησε ότι τον σκοτώνει όταν τον αποκαλούν διεφθαρμένο. Ακολούθησε ένα παραλήρημα κατηγοριών κατά του υποφαινόμενου και τα κίνητρά του, αλλά τίποτα για την ταμπακιέρα. Ο Αναστασιάδης έχει κάθε λόγο να είναι ενοχλημένος από το περιεχόμενο των τριών βιβλίων μου και ειδικά από το τελευταίο, το «Κράτος Μαφία». Το γεγονός ότι το βιβλίο διαβάζεται και συζητείται ευρέως, τον υποχρέωσε να σπάσει ο ίδιος την ομερτά που είχε επιβάλει στα πρώτα δύο βιβλία και να μιλήσει. Όχι όμως για το περιεχόμενο, αλλά για τον συγγραφέα και τα… κίνητρά του.

 

Δεν άκουσα ποτέ κανέναν να ρωτήσει έναν συγγραφέα, γιατί έγραψες το βιβλίο. Όλο το ενδιαφέρον ήταν τι γράφει ένα βιβλίο. Στην Κύπρο, όπου κι αν εμφανίστηκα, μου υπέβαλαν περισσότερες ερωτήσεις στο γιατί έγραψα τα βιβλία, παρά στο τι αποκαλύπτονται

 

Ο Σωτήρης Παρούτης μού έδωσε την ευκαιρία να απαντήσω στις κατηγορίες που μου επισυνάπτει ο Πρόεδρος. Τον ευχαριστώ δημόσια διότι έστω και έτσι, έσπασε η ομερτά. Θα προτιμούσα, βέβαια, να συζητήσω το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά ο λόγος που κλήθηκα στην εκπομπή του ήταν για να απαντήσω στις κατηγορίες του Προέδρου εναντίον μου και ήμουν κατά κάποιο τρόπο «κατηγορούμενος».

 

Παρακολουθώ στενά τις πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την Προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και τις παρενέργειές της. Οι μισοί συνεργάτες του Τραμπ, ακόμη και οι πιο στενοί του, εξέδωσαν βιβλία και κατέγραψαν τις εμπειρίες τους. Τα βιβλία αυτά προκάλεσαν πάταγο για το περιεχόμενό τους και έγιναν η αφορμή για άπειρες ώρες τηλεοπτικών συζητήσεων. Παρακολούθησα πολλές από αυτές. Δεν άκουσα ποτέ κανέναν να ρωτήσει έναν συγγραφέα, γιατί έγραψες το βιβλίο. Όλο το ενδιαφέρον ήταν τι γράφει ένα βιβλίο. Στην Κύπρο, όπου κι αν εμφανίστηκα, μου υπέβαλαν περισσότερες ερωτήσεις στο γιατί έγραψα τα βιβλία, παρά στο τι αποκαλύπτονται.

Ζούμε στην Κύπρο και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την ηπειρωτική Ευρώπη. Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις δικές μας πραγματικότητες. Δύο χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου, επιχειρώ να απαντήσω στις 10 κατηγορίες που μου επισυνάπτει ο Νίκος Αναστασιάδης. Ορισμένες από αυτές τις είπε δημόσια στη συνέντευξή του στο Omega. Τις υπόλοιπες τις έχω σταχυολογήσει από δημοσιεύσεις διαφόρων καλοθελητών, που ήταν πρόθυμοι να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Αρχίζω από τις πιο ανώδυνες και καταλήγω στις περισσότερο σοβαρές:

 

1η κατηγορία: Το σκάνδαλο

Στη συνέντευξή του στο Omega, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το σκάνδαλο δεν είναι αυτά που του καταλογίζω στα βιβλία μου, αλλά η… μετάθεση της συζύγου μου στις Βρυξέλλες.

Η σύζυγός μου δεν μετατέθηκε ποτέ στις Βρυξέλλες. Για να με ακολουθήσει, πήρε άδεια άνευ απολαβών από το Υπουργείο Παιδείας. Αργότερα, βρήκε μόνη της δουλειά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εθνικός εμπειρογνώμονας με διαδικασίες της ΕΕ.

 

2η κατηγορία: Οι παχυλοί μισθοί

Από τη συνέντευξη του Προέδρου στο Omega προκύπτει ότι αυτός διακινεί την πληροφορία που γράφεται και διαδίδεται ότι «την έκανα στις Βρυξέλλες» με τους παχυλούς μισθούς των 10.000 ευρώ τον μήνα. Αποφάσισα να γράψω τα βιβλία, είπε, «όταν πλέον διεφάνη ότι δεν θα εσυνέχιζε την υπηρεσία του εις τες Βρυξέλλες, διότι θα αντικαθίστατο ο κ. Στυλιανίδης. Όταν θα μετατίθετο η γυναίκα του στην Κύπρο και θα περιορίζοντο τα εισοδήματά της».

Στην απόγνωση που βρίσκεται ο Αναστασιάδης, έπιασε στο στόμα του και τη σύζυγό μου η οποία δεν έχει καμιά ευθύνη για τα δικά μου γραφόμενα. Αν και είχε τη δυνατότητα να εργαστεί μέχρι και έξι χρόνια στην ΕΕ, η σύζυγός μου παραιτήθηκε στα δύο. Το καλοκαίρι του 2018, επέστρεψε στην εργασία της στην Κύπρο. Ο Αναστασιάδης αποφάσισε τον νέο επίτροπο έναν χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2019. Ο μισθός μου στις Βρυξέλλες, εάν αφαιρεθεί το κόστος διαμονής, ήταν ένας καλός μισθός της Κύπρου. Ούτε έκλεψα, μήτε καταχράστηκα.

 

3η κατηγορία: Η εκδίκηση

Σε μια διαφορετική εκδοχή της δεύτερης κατηγορίας, είπε ότι έγραψα τα βιβλία επειδή ήθελα διακαώς να παραμείνω στις Βρυξέλλες και μου το αποστέρησε λόγω μη επαναδιορισμού του Στυλιανίδη.

Δεν με ενδιέφερε μια δεύτερη πενταετία στις Βρυξέλλες. Η οικογένειά μου επέστρεψε ενάμιση χρόνο πριν το τέλος της πενταετίας. Προσωπικά, αδημονούσα να τελειώσει η πρώτη θητεία, να απελευθερωθώ από τις επαγγελματικές μου δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επιστρέψω στην Κύπρο να γράψω τα βιβλία μου, επειδή η συγγραφή είναι η μισή ζωή μου.

 

4η κατηγορία: Έμμισθος του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ήμουν υπάλληλός του στον ΔΗΣΥ. Της «αποκάλυψης» αυτής προηγήθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ήμουν στο μισθολόγιό του από το 2004!

Ουδέποτε υπήρξα έμμισθος του ΔΗΣΥ και δεν πήρα από τον Αναστασιάδη ούτε ένα σεντ για τη δουλειά που του είχα κάνει. Στα τέλη του 2012, λίγο πριν τις εκλογές, ο Αναστασιάδης μού ζήτησε να εργαστώ για λίγους μήνες στο επιτελείο του, με μισθό 1.500 ευρώ. Το εισόδημα αυτό (και η πηγή προέλευσής του) είναι δηλωμένο στον Φόρο Εισοδήματος. Σημειώνω ότι την περίοδο εκείνη ήμουν εκτός εργασίας, διότι είχε κλείσει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στην Αθήνα, που ήταν το κύριο εισόδημά μου.

 

5η κατηγορία: Αχάριστος

Ο Αναστασιάδης επαναλαμβάνει συχνά το «υπό των σου ευεργετηθέντων φοβού την εκδίκηση». Δηλαδή, με έχει ευεργετήσει με θέσεις και μισθούς και στο τέλος φάνηκα αγνώμων και αχάριστος.

Για μια δεκαετία, από το 2004 που βρεθήκαμε στον ίδιο δρόμο, μέχρι το 2012, βοηθούσα τον Αναστασιάδη αμισθί, με μόνο κίνητρο την πεποίθησή μου ότι ήταν ο ηγέτης που θα επέλυε το Κυπριακό. Όταν μερικοί άνθρωποι βάλαμε πλάτη για να επιβιώσει μετά το 2004, οι πλείστοι από όσους πραγματικά ευεργέτησε (Ρίκκος, Συλλούρης, Πρόδρομος και άλλοι) προσπαθούσαν να τον εξαφανίσουν από την πολιτική σκηνή.

Έφυγα από το Προεδρικό το 2014, μετά από τελεσίγραφο του πρέσβη της Ρωσίας. Από τις Βρυξέλλες συνέχισα να τον βοηθώ στο Κυπριακό μέχρι τις αρχές του 2017. Η σχέση αυτή διακόπηκε από τον ίδιο όταν αποφάσισε να σκοτώσει το Κυπριακό και δεν του ήμουν πια χρήσιμος. Εάν υπάρχει αχαριστία, είναι από τη δική του πλευρά.

 

6η κατηγορία: Ανήθικη σιωπή

Ο Αναστασιάδης με κατηγόρησε στο Omega για ανήθικη σιωπή, επειδή είδα όλα αυτά που περιγράφω το 2013 και τα έβγαλα στη φόρα το 2020.

Πράγματι, εντόπισα φαινόμενα διαφθοράς από το 2013 τα οποία με ενόχλησαν και τα κατέγραψα στο ημερολόγιό μου. Μετά το 2017, άρχισα να ερευνώ για να γράψω για την οικονομική κρίση. Δεν γνώριζα πού θα καταλήξω. Ήταν η έρευνά μου που ξετρύπωσε τη Συμμορία και το Έγκλημα στο Κραν Μοντανά, για να καταλήξω στο Κράτος Μαφία. Η συγγραφή τέτοιων βιβλίων δεν είναι μια απλή διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος για έρευνα και τεκμηρίωση για να αντέξουν στην αμφισβήτηση και κυρίως στις νομικές προκλήσεις. Δεν έκανα βεβιασμένα αυτή τη δουλειά και έτσι δεν υπήρξε καμιά σοβαρή αμφισβήτηση του περιεχομένου των βιβλίων.

 

7η κατηγορία: Παραβίασα την εμπιστευτικότητα

Κατηγορούμαι ότι καταχράστηκα της εμπιστοσύνης που μου επέδειξε και αποκάλυψα πληροφορίες που απέκτησα ενόσω εργαζόμουν στο Προεδρικό.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση του κάθε πολίτη να καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς. Η ΕΕ θέσπισε ειδική Οδηγία με την οποία ενθαρρύνει και προστατεύει όσους έχουν πληροφορίες για διαφθορά, ώστε να τις καταγγέλλουν. Η Οδηγία αυτή ενσωματώθηκε και στο κυπριακό δίκαιο. Τα συμβόλαια σιωπής ισχύουν μόνο στις συμμορίες, όχι στα ευνομούμενα κράτη.

 

8η κατηγορία: Ανηθικότητα

Κατηγορούμαι για ανηθικότητα επειδή δημοσιοποίησα ιδιωτικές συνομιλίες χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των συνομιλητών μου.

Οι συνομιλίες αυτές δεν αφορούν την ιδιωτική ζωή κανενός. Οι αρχές του Βελγίου για να εξασφαλίσουν στοιχεία στην υπόθεση Καϊλή τοποθέτησαν μέχρι και κοριούς στο σπίτι του βασικού υπόπτου. Η μεγαλύτερη ανηθικότητα σε αυτόν τον κόσμο είναι η κρατική διαφθορά, διότι πρόκειται για μαζική καταλήστευση εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Καμιά ηθική δεν υπερισχύει της ανηθικότητας της διαφθοράς. Κάποιος, με προσωπικό ρίσκο, τεκμηρίωσε αυτά που πολλοί άλλοι τα είδαν αλλά κανένας δεν μίλησε.

 

9η κατηγορία: Πράκτορας

Στον στενό του κύκλο διακινεί τον ψίθυρο ότι είμαι πράκτορας! Αυτή είναι η πιο ελεεινή κατηγορία από όλες και δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να την απαντήσω.

Από το 2018, όταν ο Αναστασιάδης διαπίστωσε ότι η έρευνά μου οδηγούσε στη διαφθορά του, οι επικοινωνίες μου τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Ένας από τους λόγους της παραβίασης της ιδιωτικής μου ζωής ήταν η αναζήτηση στοιχείων εναντίον μου. Τον Ιούλιο του 2020, παρέδωσα στην Αστυνομία του (και έχει σημασία το «του») τον υπολογιστή μου. Εκεί ήταν όλες μου οι πληροφορίες: email, επαφές, έγγραφα, τραπεζικοί λογαριασμοί, τα πάντα. Θα μπορούσα να αρνηθώ, όμως δεν έχω τίποτα να κρύψω. Δεν βρέθηκε τίποτα για το οποίο μπορούσε να με εκβιάσει και έτσι κατέφυγε στην ψιθυρολογία.

 

10η κατηγορία: Η προδοσία

Ο Αναστασιάδης διαδίδει ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη που μου επέδειξε και ότι η εργοδότησή μου στο Προεδρικό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της 10ετίας του.

Ο Αναστασιάδης πρόδωσε το όραμά μας για λύση του Κυπριακού, και επί θητείας του σφράγισε τη διχοτόμηση της χώρας μας. Ο κόσμος έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι εξασφαλισμένος στη μισή Κύπρο. Μπορεί σήμερα η Λεμεσός να πετά, όμως μακροπρόθεσμα η φυσική συνέχεια του γηγενούς πληθυσμού στην Κύπρο είναι σε κίνδυνο. Η προσωπική διαφθορά και οι εξαρτήσεις του Αναστασιάδη υπερίσχυσαν του εθνικού συμφέροντος. Εάν είχε την εντύπωση ότι με ένα συμβόλαιο για εργασία 18 μηνών στο Προεδρικό θα εξαγόραζε τη συνείδησή μου, ασφαλώς και έσφαλε. Κι αυτό ήταν, ναι, το μεγαλύτερό του λάθος, διότι δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα.

 

Ζούμε στην Κύπρο και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την ηπειρωτική Ευρώπη. Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις δικές μας πραγματικότητες. Δύο χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου, επιχειρώ να απαντήσω στις 10 κατηγορίες που μου επισυνάπτει ο Νίκος Αναστασιάδης


Μακάριος Δρουσιώτης

Πολίτης

25/12/2022