• Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Άρθρα | Επικαιρότητα

Τετ α τετ με τον Ιούλιο Καίσαρα

Ο Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφημίζει τα έργα της IMPERIO μαζί με τον Κινέζο επενδυτή ο οποίος απέκτησε διαβατήριο μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεργάτες και επένδυσε στην IMPERIO.

 


 

Πονά τον Αναστασιάδη η διαφθορά και ο ενταφιασμός του Κυπριακού, αλλά κανένας άλλος δεν του φταίει παρά μόνο ο εαυτός του.

 

Άλλη μια συνέντευξη του τέως Προέδρου, αυτή τη φορά στον Τάσο Τρύφωνος στον Άλφα. Και άλλη μια απειλή ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον μου διότι… «έχει και η υπομονή τα όρια της». Γνωρίζοντας τον Αναστασιάδη, επικαλείται την υπομονή και τα όρια της όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο τέως έβαλε ξανά την ίδια κασέτα για τα… κίνητρα μου και τα ίδια [...] γνωμικά περί της εκδίκησης «υπό των σου ευεργετηθέντων». Σε μια συζήτηση με γνωμικά θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς «φωνάζει ο κλέφτης…». Κίνητρα αναζητεί κανείς πίσω από τα ψέματα. Εκείνος που αναζητεί κίνητρα πίσω από αληθή γεγονότα απλώς επιβεβαιώνει την ενοχή του.

 

Δένεται η γλώσσα του τέως Προέδρου όταν χρειάζεται να κάνει αναφορά στο όνομα μου και με αποκαλεί «αυτός ο κύριος», ενώ στον Τρύφωνος με αποκάλεσε «Βρούτο» τοποθετώντας τον εαυτό του στο ρόλο του Ιουλίου Καίσαρα. Αν γνώριζε λίγη ιστορία δεν θα έκανε αυτό τον παραλληλισμό.

 

Παρακολούθησα τη συνέντευξη του Αναστασιάδη στον Τρύφωνος και με εξέπληξε για ακόμη μια φορά η δεινότητά του να ψεύδεται με τόσο φυσικό τρόπο. Μέσα από αυτό τον συρφετό των ψεμάτων ξεχώρισα μια μεγάλη αλήθεια: Τον πονά η ταύτιση του με τη διαφθορά και η κληρονομιά της διχοτόμησης που αφήνει πίσω του. Αλλά, κανένας άλλος δεν του φταίει παρά μόνο ο εαυτός του.

 

Τώρα που έσβησαν τα φώτα της εξουσίας ο Αναστασιάδης κατανόησε και το νόημα της υστεροφημίας. Η χειρότερη στιγμή της δεκαετίας του στην εξουσία, είπε, ήταν η μέρα που κατέρρευσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά! Φτάσαμε, είπε, πολύ κοντά στη λύση. Την ίδια ώρα έχυσε όξος και χολή εναντίον του Έσπεν Άιντε, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας αυτής της μεγάλης παρ’ ολίγον επιτυχίας. Ο Αναστασιάδης έχει παράπονο από τον γενικό γραμματέα επειδή δεν ανέβαλε τη διάσκεψη και την έκλεισε με αδιέξοδο. Σύμφωνα με τα πρακτικά μόνο αρνητική ήταν η συνεισφορά τους στις συζητήσεις. Όχι μόνο δεν εισηγήθηκε κάποια αναβολή αλλά αδημονούσε να φύγει ενώ έδωσε οδηγίες να ετοιμάσουν τις βαλίτσες πριν καν ξεκινήσει το τελευταίο δείπνο.

 

Ο Αναστασιάδης στο κουβανέζικο πάρτι της κόρης του, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κραν Μοντανά. Αυτή ήταν η χειρότερη μέρα του Νίκου Αναστασιάδη στα δέκα χρόνια της εξουσίας του και δεν το κρύβει.

 

Ο Τάσος Τρύφωνος στο πάρτι της κόρης του Αναστασιάδη το βράδυ της χειρότερης μέρας του Προέδρου στην εξουσία. 

 

Ο τέως πρόεδρος βιαζόταν να επιστρέψει στην Κύπρο για να παραστεί στο κουβανέζικο πάρτι της κόρης του, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Λεμεσού. Το βράδυ της μεγάλης δυστυχίας του, επειδή καταστράφηκε κάθε προοπτική λύσης του Κυπριακού, πήγε στο κουβανέζικο πάρτι με παρδαλή περιβολή και φωτογραφήθηκε περιχαρής. Ο Τρύφωνος ήταν και αυτός καλεσμένος και αν το ήθελε θα μπορούσε να προκαλέσει λίγο τον συνομιλητή του, θυμίζοντάς του ότι κάθε άλλο παρά δυστυχής ήταν το βράδυ της… χειρότερης μέρας της εξουσίας του λόγω του ενταφιασμού του Κυπριακού.

 

Ο Αναστασιάδης δεν επέτρεψε ποτέ σε κανένα δημοσιογράφο να του υποβάλει δύσκολες ερωτήσεις και να επιμένει να πάρει απαντήσεις για το πως ήταν δυνατόν ένας Ρώσος ολιγάρχης να εξαγοράσει όλο το σύστημα εξουσίας και να μετατρέψει το κράτος σε κανονική μαφία. Ούτε για τη λεηλασία των κλεμμένων της Λαϊκής, μήτε για τις μίζες από την Τράπεζα Κύπρου που έφυγαν αφορολόγητες στο εξωτερικό, ούτε καν για το πως το προεδρικό γραφείο μετατράπηκε σε άντρο διαφθοράς. 

 

Σε μια ευνομούμενη χώρα θα είχαν κινηθεί αυτεπάγγελτα οι διωκτικές αρχές και ο Πρόεδρος θα είχε παραιτηθεί 100 φορές. Στη δική μας, οι αρχές λειτουργούν ως μηχανισμοί συγκάλυψης. Στην υπόθεση της Focus ο τέως συνέραψε ένα σενάριο για τον τρόπο που διακινήθηκαν τα κλεμμένα της Λαϊκής από τον Βγενόπουλο προς δικούς του λογαριασμούς. Ύστερα ήρθε η αστυνομία και έκανε ανακρίσεις που επιβεβαίωσαν το δικό του σενάριο και όλα καλά… Αυτή η ίδια αστυνομία αντί να ερευνήσει τις καταγγελίες μου για παρακολούθηση των επικοινωνιών μου και να φέρει αποτελέσματα κινήθηκε νομικά εναντίον μου! 

 

Ο Τρύφωνος ρώτησε με συμπόνια τον Αναστασιάδη: «Θα κινηθείτε νομικά εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη κ. Πρόεδρε;» Και ο τέως του απάντησε καταφατικά, αλλά περιμένει να τελειώσει πρώτα η έρευνα από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Φαίνεται σίγουρος ότι η έρευνα – εάν και όταν γίνει – θα τον βγάλει καθαρό, όπως έχει συμβεί με όσες άλλες έρευνες προκάλεσε στη διάρκεια της εξουσίας του. 

 

Η απειλή ή η καταχώρηση αγωγής ως μέσο εκβιασμού και εκφοβισμού είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κλείσει μια συζήτηση για θέματα διαφθοράς. Έχουν στη διάθεσή τους μια στρατιά δικηγόρων και απεριόριστους πόρους. Ευτυχώς είμαστε στην ΕΕ και δεν είναι ανεξέλεγκτοι. Υπάρχουν θεσμοί και οργανισμοί εκτός Κύπρου που έχουν επίγνωση ότι το κράτος δικαίου στη χώρα μας δεινοπαθεί. Υπάρχουν και δικηγόροι εκτός συστήματος που με υπερασπίζονται χωρίς να με στραγγαλίζουν οικονομικά. 

 

Ο Αναστασιάδης άρχισε να μιλά για αγωγές από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά αντί να κινηθεί ο ίδιος το επιχειρούν άλλοι. Τελευταίως μου επιδόθηκε αγωγή από τον γαμπρό του Γιάννη Μισιρλή για δυσφήμιση. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκα στα βιβλία μου με τον γαμπρό του τέως προέδρου, ο οποίος αρπάχτηκε από μια υποθετική αναφορά μου σε ένα podcast.

 

 

Ο Μισιρλής ζητεί αποζημιώσεις μέχρι και δύο εκατομμύρια ευρώ (!) επειδή θίχτηκε λέγει από το υπονοούμενο μου ότι πιθανόν να τύγχανε προνομιακής πληροφόρησης από τον Πρόεδρο. Φαίνεται ότι ο Αναστασιάδης και η οικογένεια του τα εκατομμύρια τα έχουν για ψιλά και τα ζητούν με μεγάλη ευκολία.

 

Ωραία, λοιπόν, διευκρινίζω ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του Μισιρλή ουδόλως ευνοήθηκε από την παρουσία του πεθερού στο ύπατο αξίωμα. Η φωτογραφία του Αναστασιάδη με τον Κινέζο επενδυτή μπροστά το λογότυπο της IMPERIO είναι… φωτομοντάζ. Ο Κινέζος πήρε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και επένδυσε στην IMPERIO. Και η επένδυση δίπλα από το Καζίνο ήταν μόνο συμπωματική. Εντελώς συμπωματική ήταν και η απόφαση των συμπεθέρων να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τη Λαϊκή μόλις ήρθε από τις Βρυξέλες το μήνυμα ότι η Λαϊκή ήταν τελειωμένη… 

 

Εξάλλου, ο «άμωμος και αμόλυντος» τέως Πρόεδρος δήλωσε ότι ήρθε στην πολιτική πλουσιότερος και θα φύγει φτωχότερος. Και επειδή ουδέποτε έδωσε την παραμικρή αφορμή στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια του, όλα όσα αποκάλυψαν διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί για τον offshore πρόεδρο μας είναι fake news. 'Η ζούμε σε μια fake δημοκρατία.


Μακάριος Δρουσιώτης

08/03/2023