• Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Άρθρα | Οικονομία

Σαν σήμερα η Βουλή ψήφισε υπέρ της χρεοκοπίας της Κύπρου

Η Βουλή με 39 ψήφους υπέρ και με τον ΔΗΣΥ να κοιτάζει χάσκοντας ψήφισε υπέρ της χρεοκοπίας της Κύπρου.

 

 

Πριν από 10 χρόνια τέτοια μέρα η Βουλή καταψήφισε τη συμφωνία της Κύπρου με το Eurogroup για μια εφάπαξ φορολόγηση μέχρι 10% όλων των καταθέσεων. Η Βουλή απέρριψε την πρόταση με τις ψήφους όλων των κομμάτων και με αποχή του ΔΗΣΥ. Την επομένη το τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση και η Κύπρος ένα βήμα πριν την ολική χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Υπό την πίεση των γεγονότων η κυβέρνηση κατέληξε σε μια νέα συμφωνία με το Eurogroup, πολύ πιο οδηγητή από την πρώτη.

 

Η καταψήφιση της συμφωνίας είχε ως άμεση επίπτωση την κατάρρευση της Λαϊκής και το κούρεμα του 50% των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Ο τέως πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επέρριπτε την ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις στην καταψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή. Πριν δυόμισι χρόνια στο βιβλίο μου η Συμμορία τεκμηρίωσα με μαρτυρίες και έγγραφα ότι ο αρχιτέκτονας της καταψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή ήταν ο ίδιος ο Αναστασιάδης με την προσδοκία ότι θα εξασφάλιζε εναλλακτικές λύσεις για να απαλλάξει από το κούρεμα τους πελάτες του στο δικηγορικό γραφείο. Ο Αναστασιάδης ενθαρρύνθηκε προς αυτή την κατεύθυνση από τη Μόσχα που ενδιαφερόταν να διαδώσει τα συμφέροντα της ρωσικής κυβέρνησης και του περιβάλλοντος του Πούτιν στην RCB. Οι επιρροές της Μόσχας στον Αναστασιάδη και στα υπόλοιπα κόμματα ήταν ο κοινός παρονομαστής αυτής της άτυπης συμμαχίας που έφερε την Κύπρο ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Η Κύπρος διασώθηκε και ορθοπόδησε λόγω της στήριξης που έτυχε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την καταψήφιση της πρώτη συμφωνίας από τη Βουλή αναδημοσιεύω από το βιβλίο μου Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ το παρασκήνιο που οδήγησε σε εκείνη την καταστροφική απόφαση.


Μακάριος Δρουσιώτης

19/03/2023