Greek

Greek

English

English

Turkish

Turkish

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

Αρχική Σελίδα

Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα
Στήλες
Επικαιρότητα
Οικονομική Κρίση
Κυπριακό
Πολιτική - Κόμματα
Συνεντεύξεις
Η άλλη πλευρά
ΜΜΕ
Ιστορία
Πρόσωπα
Διάλογοι
Το Δηλητήριο
Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα
Συγγραφικό Έργο
Βιογραφικό
Συνδέσεις Links

Αναζήτηση >>

Εξειδικευμένη Αναζήτηση

Alfadi Publications

On-Line Αγορές - On-Line Sales

Η realpolitik της Σοβιετικής ένωσης και το ΑΚΕΛ


Η realpolitik της Σοβιετικής ένωσης και το ΑΚΕΛ

Γιατί είναι τολμηρό το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη;


Γιατί είναι τολμηρό το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη;

Δυο Μακάριοι και μια χιλιάδα φυγόστρατοι


Τις συμπτώσεις δεν τις ελέγχουμε, γι΄ αυτό εξάλλου και είναι συμπτώσεις. Τρία γεγονότα λοιπόν περίπου ταυτόχρονα: Στο ραδιόφωνο ειδήσεις. Ένα κάπως περίεργο ρεπορτάζ με ολοφυρόμενο τον παρουσιαστή, για την κατάντια της κοινωνίας μας. Υπάρχει λέει το ενδεχόμενο φέτος μέχρι και το πενήντα τοις εκατό των στρατευσίμων να φυγοστρατήσουν (όπως λέμε «να ξεστρατήσουν», «να παραστρατήσουν», «να αποστατήσουν»). Διακόπτω την ακρόαση γιατί πρέπει να κατέβουμε από το αυτοκίνητο. Πορευόμαστε προς την πύλη του ΚΕΝ και αποχαιρετούμε εκεί το δεύτερο γιο, όπως κάναμε πριν τρία χρόνια με τον πρώτο.

Δύο απόπειρες, μία δολοφονία και οι αλήθειες των άλλων


Αφορμή για το παρόν κείμενο, αποτελεί η αβίαστη συσχέτιση που έγινε μέσα από το περιεχόμενο δυο βιβλίων. Το πρώτο είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη με τίτλο "Οι αλήθειες των άλλων", και το δεύτερο το τελευταίο βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη με τίτλο "Δύο απόπειρες και μια δολοφονία", ιστορικού μεν περιεχομένου, δοσμένου δε με μυθιστορηματική τέχνη. Όπως είναι γνωστό, ο Μ. Δρουσιώτης καταπιάνεται με την τριετία 1967-1970 και όσα τραγικά έγιναν στην Κύπρο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στον πόλεμο δεν υπάρχει φιλανθρωπία


Στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη "Δύο απόπειρες και μία δολοφονία" γίνεται εκτενής αναφορά στη στρατιωτική επιχείρηση της Εθνικής Φρουράς στην Κοφίνου το Νοέμβριο του 1967, ένα γεγονός ιστορικής σημασίας, αφού την επιχείρηση εκείνη ακολούθησε σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση του ελληνικού στρατού από την Κύπρο. Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί μας και τα μέσα ενημέρωσης, κάθε φορά που αναφέρονται σ' αυτό το γεγονός επιρρίπτουν την ευθύνη στο στρατηγό Γρίβα, ο οποίος ήταν ο αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων εκείνη την εποχή.

Ένα συγκλονιστικό αφήγημα


Πρόκειται πράγματι για συγκλονιστικό αφήγημα. Και για τον αναγνώστη που έζησε τα γεγονότα. Και για ’κείνον ακόμα που μελετά τη σχετική με το Κυπριακό βιβλιογραφία. Γιατί εκείνο που ζήσαμε εμείς τότε, και που καλύπτεται από τον κύριο όγκο της βιβλιογραφίας, ήταν μόνο ο αφρός που κόχλαζε στου πιθαριού τα χείλη. Τη δαιμονιώδη ζύμωση κάτω από την επιφάνεια, που προκαλούσε τον αφρό, την αγνοούσαμε. Κι είναι αυτήν ακριβώς τη δαιμονιώδη ζύμωση της αθέατης ιστορίας που ψηλαφεί στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης.

Δύο Μακάριοι και μια Χούντα

Κριτική για το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Δύο απόπειρες και μια δολοφονία»


Δύο Μακάριοι και μια Χούντα

Το ίδρυμα Πολύκαρπος Γιωρκάτζιης, ο Μακάριος Δρουσιώτης και ο Φασισμός


Δύο απόπειρες

Ας το χωνέψουν, επιτέλους


Ας το χωνέψουν, επιτέλους

Παρακράτος χωρίς κράτος

Σκέψεις γύρω από το νέο βιβλίο του Μ.Δρουσιώτη «Δύο απόπειρες και μια δολοφονία»


Παρακράτος χωρίς κράτος

 

Σκέψεις γύρω από το νέο βιβλίο του Μ.Δρουσιώτη «Δύο απόπειρες και μια δολοφονία»

Δύο απόπειρες και μία δολοφονία

Κόλαφος στις χοντρές παρειές των ψευδολογιών


Δύο απόπειρες και μία δολοφονία

ΔΥΟ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ - Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη

Ντοκουμέντα για το δολοφόνο του Γιωρκάτζη


Ντοκουμέντα για το δολοφόνο του Γιωρκάτζη

Exploring what really happened in 1974

By Makarios Drousiotis


THE FIRST book by Cypriot journalist and researcher Makarios Drousiotis to be translated into English has just been published. Drousiotis is the author of a number of books on the Cyprus problem and its historical roots, and his latest publication is an English translation of his two-volume work, EOKA B and the CIA and 1974, both of which were published in Nicosia in 2002. The books cover extensively the events of the period surrounding the 1974 coup and Turkey's invasion of the island.

Δημοσιογραφία και Ιστορία


Ο Μακάριος Δρουσιώτης, με αφορμή τη διένεξή του με τον συνάδελφό του Λάζαρο Μαύρο, απηύθυνε πρόκληση-πρόσκληση για όποιον ήθελε μέσω των στηλών της εφημερίδας στον δημόσιο διάλογο. Aποδέχομαι την πρόκληση για διάλογο όχι μόνο γιατί συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας αλλά και της Ελληνικής Σκέψης και Παράδοσης είναι το διαλέγεσθαι, αλλά και γιατί όπως θα αντιληφθεί ο αναγνώστης είναι αναγκαία η παρέμβαση. Όμως το    κείμενο  αυτό, δεν έχει χαρακτήρα απονομής του δίκιου του ενός ή του άλλου.

Αιτία και αφορμή της τουρκικής εισβολής


Ο Αλέξης Ηρακλείδης δημοσίευσε στη «Βιβλιοθήκη» μια θετική βιβλιοκριτική για το βιβλίο μου «Η Πρώτη Διχοτόμηση - Κύπρος 1963-1964». Ανάμεσα στα πολλά θετικά επισημαίνει και μερικά αρνητικά σημεία. Τον ευχαριστώ για τα θετικά του σχόλια, πολύ δε περισσότερο για την κριτική.

"Η πρώτη διχοτόμηση", μια ολοκληρωμένη έρευνα του Μακάριου Δρουσιώτη


Το τελευταίο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη "Η πρώτη διχοτόμηση- Κύπρος 1963-1964", αποτελεί μια επιστημονικά ολοκληρωμένη μελέτη, δυστυχώς από τις λίγες που έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για το κυπριακό πρόβλημα. Στην ουσία, το βιβλίο αυτό πρόκειται για μια πλατιά και βαθιά έρευνα, στηριγμένη στο μεγαλύτερο μέρος της σε πρωτογενές υλικό και πηγές,

Συναντήσεις με νόημα

Αντίδοτα στην περιρρέουσα γαλανόλευκη λογοδιάρροια


Υπάρχουν συναντήσεις με νόημα και άλλες απλώς ανόητες. Αναφέρομαι εδώ σε συναντήσεις με βιβλία. Ετσι όπως ετοιμάζομαι για την ετήσια αγρανάπαυσή μου, ας μου επιτραπεί να αφιερώσω την τελευταία αυτή «γνώμη» σε ορισμένα βιβλία που διάβασα πρόσφατα και θα ήθελα να σας προτείνω.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Πώς ο αγώνας για την Ενωση κατέληξε στη διχοτόμηση

Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για το ρόλο Μακάριου, Γρίβα, Γεωρκάτζη, Τούρκων και Βρετανών


Βιβλίο – κριτική

 

 

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

Η πρώτη διχοτόμηση: Κύπρος 1963-1964

«ΑΛΦΑΔΙ», ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΣΕΛ. 362, ΕΥΡΩ 19,5

Οι κοινωνικές αντιλήψεις - στάσεις - στερεότυπα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων


Οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959 είχαν όπως είναι γνωστό ως αποτέλεσμα την ανακήρυξη της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Οι δικοινοτικές ταραχές όμως το Δεκέμβριο του 1963, με αφορμή την εισήγηση του Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, για τροποποίηση 13 σημείων του Συντάγματος, οδήγησαν στην κατάρρευση του όλου οικοδομήματος...

Ό,τι καλύτερο διάβασα τελευταία για το Κυπριακό


Το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη "Η πρώτη διχοτόμηση - Κύπρος 1963-4" (Εκδόσεις Αλφάδι) είναι ό,τι καλύτερο διάβασα τελευταία για το Κυπριακό. Όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει και από τα άλλα του βιβλία για το ίδιο θέμα(μεταξύ τους και το αποκαλυπτικό "ΕΟΚΑ - η σκοτεινή όψη" από τις ίδιες εκδόσεις), ο συγγραφέας έχει προχωρήσει σε μια εξονυχιστική έρευνα του ιστορικού του  υλικού και έχει μιλήσει με τους πρωταγωνιστές του δράματος, δημόσιους και αφανείς. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο-καταιγισμός, για όσους θέλουν πραγματικά να μάθουν την ιστορία και τα αίτια του κυπριακού προβλήματος.....

1963-64, η κρίσιμη διετία για την Kύπρο

Στον δρόμο προς τη διχοτόμηση


H διετία 1963-64 δεν ήταν ήσυχη περίοδος για τη νεοσύστατη ακόμα Kυπριακή Δημοκρατία. H αμφισβήτηση των Συμφωνιών Zυρίχης - Λονδίνου από τον Mακάριο και η δράση του εθνικιστικού παρακράτους, έφεραν στο νησί τα Hνωμένα Έθνη, επέβαλαν την πράσινη γραμμή - ενώ προοιωνίστηκαν το πραξικόπημα του 1974 και την εισβολή του Aττίλα

Στην Αθήνα διά... ξηράς


Ο Μακάριος Δρουσιώτης με το τελευταίο του βιβλίο «Η πρώτη διχοτόμηση» έχει τεκμηριώσει τις βαρύτατες ευθύνες της ελληνοκυπριακής ηγεσίας (επίσημης και παρακρατικής) για την κατάρρευση των Συμφωνιών που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία, λίγα μόνο χρόνια μετά την εγκαθίδρυσή της. Στην πρώτη διχοτόμηση, που προηγήθηκε κατά μια δεκαετία του πλήρους πολιτικού, εδαφικού και πληθυσμιακού διαχωρισμού του 1974, μπορεί πλέον να αναζητήσει ο καθένας, και με ισχυρή μάλιστα τεκμηρίωση, την απαρχή των δεινών του κυπριακού λαού.

Μακάριος Δρουσιώτης - ''Η πρώτη διχοτόμηση''


Το Κυπριακό στη σημερινή του μορφή έχει τις ρίζες του στα γεγονότα του 1963, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα Μακάριο Δρουσιώτη, ο οποίος στο νέο του βιβλίο ''Η πρώτη διχοτόμηση, Κύπρος 1963-1964'' επιχειρεί να καλύψει τα κενά που εντοπίζει στην ιστοριογραφία της περιόδου.

Ακατάλληλο βιβλίο


Ακατάλληλο για την... ψυχική ισορροπία είναι το τελευταίο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη "Η πρώτη διχοτόμηση". Όσοι δεν αντέχουν την αλήθεια πριν το διαβάσουν, καλά κάνουν να συμβουλευτούν το... γιατρό τους.

 

Τα αποκαλυπτήρια του "Ακρίτα"


Στο βιβλίο του "Η πρώτη διχοτόμηση" ο Μακάριος Δρουσιώτης αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η έκρηξη βόμβας στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου, στις 3 Δεκεμβρίου 1963, ήταν έργο της οργάνωσης "Ακρίτας", της ένοπλης παραστρατιωτικής οργάνωσης, που ίδρυσε ο Μακάριος με αρχηγό τον Γιωρκάτζη και υπαρχηγό τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αυτό το ομολόγησαν μέλη της οργάνωσης και το επιβεβαίωσε ο αξιωματικός του κυπριακού στρατού Χρυσάφη Χρυσάφη, ο οποίος μαρτυρεί πως άκουσε τον Γιωρκάτζη να δίνει σχετικές οδηγίες!..

Η Πρώτη Διχοτόμηση


Για μένα ο Μακάριος Δρουσιώτης αποτελεί τον βαθύτερο ερευνητή του κυπριακού προβλήματος.   Τα βιβλία του προσφέρουν άπλετο πεδίο γνώσης αλλά και προβληματισμού.  Οι αναζητήσεις του στοχεύουν συνεχώς την αλήθεια, όση βεβαίως αλήθεια μπορεί να υπάρξει στο ποτάμι της ιστορίας.  Με μεγάλη λοιπόν χαρά διάβασα μονορούφι το τελευταίο του βιβλίο Η πρώτη διχοτόμηση-Κύπρος 1963-1964. 

Κατάμεστη αίθουσα


Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας την περασμένη Τρίτη, όταν έγινε η παρουσία του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, η Πρώτη Διχοτόμηση

Δεχόμαστε την πρόσκληση


Ο φίλος της στήλης κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου μας έστειλε μια επιστολή (τη δημοσιεύσαμε στις 15 Μαΐου), διαμαρτυρόμενος με δριμύτητα για μια αναφορά στην εξοχότητα του στο σχόλιο της 8ης Μαΐου. Το περιεχόμενο της επιστολής δείχνει πως ο κ. Χριστοδούλου μας παρεξήγησε.

Κάποιοι ψεύδονται...


"Στο διεθνή χώρο, η ελληνική πλευρά βρίσκεται στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Άλλαξαν οι ρόλοι. Κι όποιος το αμφισβητεί αυτό είναι μέγας ψεύτης και δημαγωγός". Αυτά δήλωσε χθες βράδυ στη Λευκωσία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, "Η πρώτη διχοτόμηση".

Έχουν υπερβεί και τα όρια


Είναι τραγικό που εν ονόματι ενός κακής αντίληψης «προοδευτισμού» και «ουδετερότητας», οι ισχυρισμοί και οι ψευδολογίες της ντενκτασικής προπαγάνδας ότι «η διχοτόμηση επιβλήθηκε το 1963-1964 από τους Ελληνοκυπρίους» γίνεται αποδεκτή από τους επιφανειακούς «ερευνητές» των Αθηνών και από ψευδοκουλτουριάρηδες της Λευκωσίας.

Ας μιλήσουμε σοβαρά


Ανάμενα ότι αρκετοί θα μπερδεύονταν. Ότι δε θα αντιλαμβάνονταν το πνεύμα του άρθρου μου («Στην πυρά») αναφορικά με το νέο βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη («Η πρώτη διχοτόμηση»).  Δεν ανάμενα, ωστόσο, να παραπλανηθούν τόσοι πολλοί και σοβαροί αναγνώστες. Κάποιοι, ικανοποιημένοι απ΄όσα έγραψα, έσπευσαν να με συγχαρούν που «τον έβαλα στη θέση του».

"Στην πυρά"


Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, με τίτλο "Η πρώτη διχοτόμηση", είναι εθνικώς απαράδεκτο. Το βιβλίο αυτό προσβάλλει την κυρίαρχη εθνική μας ιστοριογραφία. Ο συγγραφέας, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται ανατρεπτικός, αιρετικός, προκλητικός. Το νέο βιβλίο θέτει υπό αμφισβήτηση τους ήρωές μας, τους ηγέτες μας, την ιστορική μας αυτογνωσία.

Ποιοι σκότωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία;


Λουκλάς "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώση ημάς" -Αγία Γραφή.

Στα 14 χρόνια, που γράφω αυτά τα σχόλια, εκείνο που είχε τη μεγαλύτερη απήχηση στους αναγνώστες ήταν το σχόλιο για την οργάνωση "Ακρίτας".

Σκουριά!


ίψη με βασάνιζε το περασμένο Σάββατο. Μόλις είχα τελειώσει το εξαιρετικό βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη. "1963 - 1964, η Πρώτη Διχοτόμηση" ο τίτλος. Θλίψη, όχι βέβαια για τη δουλειά του αξιόλογου συναδέλφου. Μόνο ικανοποίηση σε διακατέχει, όταν διαβάζεις το αποτέλεσμα μιας τόσο ενδελεχούς έρευνας. Θλίψη για την κεντρική εντύπωση που μένει στον αναγνώστη.

Δεν θα υπήρχαν Τουρκοκύπριοι για να κάνει το ΑΚΕΛ επαναπροσέγγιση


Πλέκοντας, δουλοπρεπώς, το εγκώμιο του ΑΚΕΛ, κατά την προσφώνηση – ομιλία του στο παγκύπριο συνέδριο για τα 80 χρόνια του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν περιορίστηκε στο να εξαίρει τους «διαχρονικούς αγώνες του ΑΚΕΛ για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη».

Αποκάλυψη σοκ για τον Τάσο


Σε αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν αναταράξεις στη σημερινή πολιτική κατάσταση και ιδίως στις σχέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ίσως και στις σχέσεις του Τάσου Παπαδόπουλου με τις παραδοσιακές τάξεις του ΑΚΕΛ, προχωρεί ο Μακάριος Δρουσιώτης στο τελευταίο βιβλίο του «Η πρώτη διχοτόμηση: Κύπρος 1963-1964», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλφάδι.

ΠΩΣ η ελληνική Αεροπορία δεν βομβάρδισε τον τουρκικό και ενδεχομένως τον Εκτο Στόλο

Παιχνίδια πολέμου στην Κύπρο και η οργή του Παπανδρέου


Το νέο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, «Η Πρώτη Διχοτόμηση», κυκλοφορεί στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Το βιβλίο στηρίζεται στο μεγαλύτερό του μέρος σε πρωτογενές αρχειακό υλικό από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας και συμπληρώνεται από πληροφορίες από κυπριακές πηγές.

© Copyright: Μακαριος Δρουσιώτης  |  δημοσιογράφος, συγγραφέας

Πάνω Πίσω Εξειδικευμένη Αναζήτηση Επικοινωνία Αρχική Σελίδα